Active Beauty
Cukorgyanta: ide nekünk a cukrot!

Így szőrtelenítsünk cukorgyantával

Cukorgyanta: ide nekünk a cukrot!

Cukorral szőrteleníteni? Higgye el, tényleg működik. A módszer neve cukorgyanta, és napról napra nő azok száma, akik alkalmazzák. Ami viszont nem nő ilyen gyorsan, az a szőr. Cukor – olyan édesen hangzik, s még ártalmatlannak is. Pedig ugyanolyan hatékony, mint a gyantázás, csak kevesebb fájdalommal jár, ezért az érzékeny bőrűeknek is ajánlott.

Az új szőrtelenítési módszer egy cukorból készült pasztán alapszik. Egyszerűen működik, és otthon is könnyen alkalmazható. A módszer 3–6 hétre sima bőrt ígér, ráadásul teljesen fájdalommentesen. Nem csoda, hogy a cukorgyantának olyan sok női, sőt férfi rajongója is van. Talán újdonságnak tűnik, holott a módszert már több ezer éve alkalmazzák. Feltételezik, hogy ez a legrégebbi szőrtelenítési módszer, amelyet már az ősi egyiptomiak is használtak időszámításunk előtt 1900 körül. Az arabok is generációk óta alkalmazzák az édes pasztát, amelyet ők halawának hívnak, a hagyományos-rituális szőrtelenítésre. Európában pedig még csak most kezdődött diadalmenete.

Sok szó, egyetlen jelentés. Többféle névvel is illetik – cukorgyanta, cukorpaszta, perzsa gyanta, halawa. Ám az alkalmazás módja minden esetben ugyanaz. Mindössze egy pasztára van szükség, amelyet cukorból, citromléből és egy kis vízből kevernek. Ennél természetesebb már nem is lehetne. Az édes cukorpaszta különösen alaposan eltávolítja a szőrt. Mivel szorosan körülfogja a szőrtüszőket, és a szőr növekedésével megegyező irányban kell eltávolítani, kevésbé viseli meg a bőrt és nem olyan fájdalmas. Ugyanakkor a cukorpasztát minden bőrtípus jól tolerálja. Nem csoda, hiszen csupa természetes összetevőből áll. Az eredmény kevesebb bőrirritáció és bőrpír. A cukorgyantát tehát problémamentesen lehet használni érzékeny bőrön és az olyan érzékeny területeken is, mint a hónalj, az intim testtájék és az arc.

Tapasztalatok szerint a cukorgyantázás a legjobban 1,5–4 milliméteres szőrhosszúságnál működik. A hosszabb szőrt rövidre kell vágni, a rövidebbnél pedig várni kell egy kicsit. Amit viszont rá kell szánni erre a módszerre, az az idő. Az előkészületekkel együtt a szőrtelenítési folyamat akár 30–40 percig tart. Jó hír egyébként, hogy a cukorpaszták készen is kaphatók az üzletekben.

Cukorgyantázás lépésről lépésre

 1. Cukorgyanta készítése lépésrről lépésreTisztítás: Először készítse elő a bőrét a szőrtelenítésre. A legjobb, ha fertőtlenítő oldattal mossa le. Ez kellően letisztítja és zsírtalanítja a bőrt, így a cukorpaszta jobban tapad a bőrre.
 2. Felvitel: A kézmeleg cukorpasztát a szőrnövekedés irányával ellentétesen vigye fel az ujjaival a bőrére.
 3. Lehúzás: A gyantázással ellentétben nincs szükség gyantacsíkokra. A pasztát a szőr növekedésével megegyező irányban kell lehúzni a bőrről. Kétszer kell elvégezni ahhoz, hogy teljesen el tudjuk távolítani a szőrt. A paszta maradékát meleg vízzel mossa le.
 4. Ápolás: Ezután alaposan szárítsa meg a bőrt és kenje be testápolóval.

A cukorpaszta elkészítése házilag

Ehhez a több ezer éves, tradicionális szőrtelenítési technikához szükséges pasztát nagyon egyszerűen, a saját tűzhelyünkön is elkészíthetjük. Amire szükségünk lesz:

 • 200 g cukor
 • 10 ml víz
 • 30 ml citromlé

Elkészítése

 1. A cukrot és a citromlevet öntsük egy edénybe, és alaposan keverjük össze őket.
 2. Folyamatos keverés mellett forraljuk fel a keveréket. A vizet apránként adjuk a masszához.
 3. A cukorpasztát kb. 15 percig főzzük alacsony lángon. Ne felejtsük el kevergetni!
 4. Ha a cukor teljesen karamellizálódott, a cukorpaszta mézszínűvé válik és nyúlósabb, rágógumihoz hasonló állagú lesz.
 5. Hogy elértük-e a megfelelő nyúlósságot, így tesztelhetjük le: Egy kiskanállal tegyünk egy kis adagot a cukorpasztából egy pohár hideg vízbe. Amennyiben feloldódik benne a massza, még folyékony, tovább kell főzni. Ha a massza megkeményedik és törékennyé válik, túl szilárd lett. Ebben az esetben egy kevés citromlével tudunk javítani az állagán.

Még több módszer a kevesebb szőrért

Borotválás

A szőrtelenítés klasszikus módja a borotválás. Szerencsére ma már számtalan, a nők bőréhez kifejlesztett terméket találni, amelyekkel igen gyors eredményt lehet elérni. És éppen utóbbin van a hangsúly, ugyanis bár valóban a leggyorsabb megoldást ez jelenti, ha hirtelen kell cselekedni, az eredmény nem marad túl tartós.

Meleg- és hideggyanta

A gyantázásnak többféle változata van: lehet folyékony meleggyantával, hideg gyantacsíkokkal vagy praktikus gyantakoronggal végezni. A módszer nagyon hatékony és több hétre simává teszi a bőrt. Nagy hátránya viszont, hogy igencsak fájdalmas lehet, gyakran bőrpírt és pörsenéseket okoz. A gyanta éppen ezért a túlságosan érzékeny bőrre nem ajánlott. Utána egy-két napot kell szánni a bőr regenerálódására.

Elektromos epilálás

Az elektromos epilátor a szőrt és a gyökerét is eltávolítja. A szőrtelenítés e módszere különösen hosszan tartó hatást ér el, ugyanakkor időigényes is. A legtöbb ember fájdalmat érez közben, ezt azonban könnyen csillapítani lehet. Kaphatók például hűsítő funkcióval ellátott epilátorok.

Mentés

Mentés

Mentés