Egyszerűen nagyszerű
Csirke/ kókusz/ paradicsom
Marianus von Hörsten fenntartható csúcsgasztro nómiát mutat be, melyet komolyabb ráfordítás nélkül a saját konyhánkban is megvalósíthatunk.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A kókuszleveshez:
- 60 g pálmacukor
- 1 hagyma
- 1 darabka gyömbér (100 g)
- 2 gerezd fokhagyma
- Naturmind Himalaya kristálysó
- 2 szál citromfű
- 500 g dmBio kókusztej
- 300 ml csirkealaplé (vagy zöldségalaplé)
- 30 ml halszósz
- 10 kaffir lime levele
- 20 g vörös curry paszta
- 1 ek. lime-lé
A levesbetéthez:
- 3 paradicsom
- 1 lila hagyma
- 20 ml dmBio extraszűz
- olívaolaj
- Naturmind Himalaya kristálysó
- 150 g sampinyongomba
- 300 g csirkemellfilé
- 1⁄2 csomó korianderzöld (de lehet kevesebb is, ízlés szerint)
Elkészítés
- A kókuszleveshez olvasszuk meg a cukrot egy nagy edényben közepes lángon. Pucoljuk meg a hagymát, a gyömbért és a fokhagymát, vágjuk apróra és adjuk a cukorhoz. Sózzuk meg, és állandó keverés mellett karamellizáljuk. Mossuk meg a citromfüvet, majd pedig egy törővel erősen nyomjuk szét. Vágjuk apróra, tegyük az edénybe ezt is, és kissé fonnyasszuk meg benne. Öntsük fel a kókusztejjel, az alaplével, adjunk hozzá egy kevés lime-levet és a halszószt. Tegyük bele a lime-leveleket, és főzzük a kókuszlevest alacsony lángon 20 percen keresztül.
- Passzírozzuk át a levest, és a botmixerrel keverjük hozzá a vörös curry pasztát is. Ízesítsük a levest, majd tartsuk forrón a tűzhelyen.
- A betéthez blansírozzuk a paradicsomokat, majd húzzuk le a héjukat, és vágjuk nyolc részbe. Hámozzuk meg a hagymát, és ezt is vágjuk nyolc darabra. Hevítsünk 10 ml olajat egy serpenyőben. Ebben kissé pirítsuk meg a hagymadarabokat. Alaposan sózzuk meg, és vegyük ki a serpenyőből.
- Pucoljuk meg a gombafejeket, és negyedeljük őket. Hevítsük fel a maradék olajat, és pirítsuk benne a gombákat aranybarnára és roppanósra. Sózzuk. A csirkemelleket töröljük szárazra. Vágjuk vékony csíkokra, és kevéssel a tálalás előtt főzzük őket 3–5 percig a forró levesben. Mossuk meg a koriandert, szárítsuk meg, és csipegessük le a leveleit.
- Osszuk el a paradicsomokat, a hagymát és a gombát a levesestányérokban, és öntsük le őket a forró levessel. Végül szórjuk meg az ételt a korianderlevelekkel.