Active Beauty
Csicsóka/ kecskesajt/ napraforgómag

Csupa-csupa egészség

Csicsóka/ kecskesajt/ napraforgómag

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

A magos krokanthoz:

  • 100 g dmBio finomítatlan
  • nádcukor
  • 30 ml fehérbor
  • 60 g dmBio
  • napraforgómag

A pácolt csicsókához:

  • 50 g dmBio finomítatlan
  • nádcukor
  • 100 ml fehérbor
  • 1 salottahagyma
  • 10 g mustármag
  • 1 szegfűszeg
  • 2 babérlevél
  • 2 borókabogyó
  • 60 ml dmBio almaecet – szűretlen
  • 100 g csicsóka

A párolt csicsókához:

  • 200 g csicsóka
  • Naturmind Himalaya kristálysó
  • 20 ml dmBio extraszűz olívaolaj

A csicsókapüréhez:

  • 600 g csicsóka
  • 2 salottahagyma
  • 100 g vaj
  • 100 g tejszín
  • 100 ml fehérbor
  • Naturmind Himalaya kristálysó

A toppinghoz:

  • 120 g kecskefeta
  • 6 keserű salátalevél (pl. frisée, cikória vagy radicchió)
  • 20 ml dmBio extraszűz olívaolaj

Elkészítés:

  1. A krokanthoz karamellizáljuk a cukrot a borral közepes lángon aranybarnára. Adjuk hozzá a napraforgómagokat és 100 ml vizet. Főzzük 10 perc alatt sziruppá. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra légkeveréses funkción. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és oszlassuk el rajta egyenletesen a napraforgó-karamellt. Süssük a sütőben (a középső sínen) 15 percig. Kihűlés után tördeljük össze.
  2. A pácléhez olvasszuk meg közepes lángon a cukrot 20ml borral elkeverve. Hámozzuk meg a salottahagymát, vágjuk apró kockákra, és karamellizáljuk 5 percig a cukorban a fűszerekkel együtt állandó keverés mellett. Adjuk hozzá a maradék bort, és főzzük kb. 20 percig. Ezt követően öntsük hozzá az ecetet, majd főzzük további 3 percig. Hámozzuk meg a csicsókát, vágjuk leheletvékony szeletekre, és tegyük tálba. A főzetet öntsük hozzá szűrőn keresztül. Marináljuk benne 30 percig.
  3. A párolt csicsókához növeljük a sütőhő mérsékletét 160 fokra(légkeveréssel). Mossuk meg alaposan a csicsókákat, a tepsin pedig forgassuk össze a sóval és az olajjal. Pároljuk a sütőben 25 percig, majd vágjuk hosszában félbe őket.
  4. A püréhez hámozzuk meg a csicsókát és a salottahagymát, vágjuk kockákra, és pároljuk meg 20 g vajban. Adjuk hozzá a tejszínt és a bort, sózzuk meg. Közepes lángon főzzük 20 perc alatt puhára, közben néha-néha keverjük meg. Adjuk hozzá a maradék vajat, pürésítsük botmixerrel finom állagúra, és ízesítsük borssal.
  5. Oszlassuk el a pürét a tányérokon, és halmozzuk rá az ecetes és a párolt csicsókát. Morzsoljuk rá a sajtot. Öntözzük meg a salátaleveleket olívaolajjal, és ezzel garnírozzuk a tányérokat, a krokantot pedig szórjuk az ételre.

ENERGIASALÁTA BULGURRAL ÉS DIÓVAL