Csupa-csupa egészség
Csicsóka/ kecskesajt/ napraforgómag
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
A magos krokanthoz:
- 100 g dmBio finomítatlan
- nádcukor
- 30 ml fehérbor
- 60 g dmBio
- napraforgómag
A pácolt csicsókához:
- 50 g dmBio finomítatlan
- nádcukor
- 100 ml fehérbor
- 1 salottahagyma
- 10 g mustármag
- 1 szegfűszeg
- 2 babérlevél
- 2 borókabogyó
- 60 ml dmBio almaecet – szűretlen
- 100 g csicsóka
A párolt csicsókához:
- 200 g csicsóka
- Naturmind Himalaya kristálysó
- 20 ml dmBio extraszűz olívaolaj
A csicsókapüréhez:
- 600 g csicsóka
- 2 salottahagyma
- 100 g vaj
- 100 g tejszín
- 100 ml fehérbor
- Naturmind Himalaya kristálysó
A toppinghoz:
- 120 g kecskefeta
- 6 keserű salátalevél (pl. frisée, cikória vagy radicchió)
- 20 ml dmBio extraszűz olívaolaj
Elkészítés:
- A krokanthoz karamellizáljuk a cukrot a borral közepes lángon aranybarnára. Adjuk hozzá a napraforgómagokat és 100 ml vizet. Főzzük 10 perc alatt sziruppá. Melegítsük elő a sütőt 150 fokra légkeveréses funkción. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és oszlassuk el rajta egyenletesen a napraforgó-karamellt. Süssük a sütőben (a középső sínen) 15 percig. Kihűlés után tördeljük össze.
- A pácléhez olvasszuk meg közepes lángon a cukrot 20ml borral elkeverve. Hámozzuk meg a salottahagymát, vágjuk apró kockákra, és karamellizáljuk 5 percig a cukorban a fűszerekkel együtt állandó keverés mellett. Adjuk hozzá a maradék bort, és főzzük kb. 20 percig. Ezt követően öntsük hozzá az ecetet, majd főzzük további 3 percig. Hámozzuk meg a csicsókát, vágjuk leheletvékony szeletekre, és tegyük tálba. A főzetet öntsük hozzá szűrőn keresztül. Marináljuk benne 30 percig.
- A párolt csicsókához növeljük a sütőhő mérsékletét 160 fokra(légkeveréssel). Mossuk meg alaposan a csicsókákat, a tepsin pedig forgassuk össze a sóval és az olajjal. Pároljuk a sütőben 25 percig, majd vágjuk hosszában félbe őket.
- A püréhez hámozzuk meg a csicsókát és a salottahagymát, vágjuk kockákra, és pároljuk meg 20 g vajban. Adjuk hozzá a tejszínt és a bort, sózzuk meg. Közepes lángon főzzük 20 perc alatt puhára, közben néha-néha keverjük meg. Adjuk hozzá a maradék vajat, pürésítsük botmixerrel finom állagúra, és ízesítsük borssal.
- Oszlassuk el a pürét a tányérokon, és halmozzuk rá az ecetes és a párolt csicsókát. Morzsoljuk rá a sajtot. Öntözzük meg a salátaleveleket olívaolajjal, és ezzel garnírozzuk a tányérokat, a krokantot pedig szórjuk az ételre.