Menü

Így biztosan jól sikerülnek a családi fotók

Az ünnepek emlékképeit az albumok őrzik. Nem mindegy, milyenek a benne szereplő fotók!

Home » Család » Így biztosan jól sikerülnek a családi fotók - 05.2017

Az ünnepeken és a családi összejöveteleken, mint például az anyák napján is, sok szép pillanatfelvételt készíthetünk. De mely praktikákkal sikerülnek ezek a fotók a legjobban?

Megvilágítás, időzítés és panorámatrükkök

A jó megvilágítás
Mindegy, hogy napközben a szabadban vagy este a mesterséges megvilágításnál készítjük a felvételt: a fényeknek nem szabad túl erősnek lenniük – még akkor sem, ha Ön alkalmi fotósként csak kattintgat párat, meg úgyis kicsi az esélye annak, hogy a képen bármi felismerhető lesz, a legkevésbé a fényképezett személyek, akik úgyis minden képen becsukják a szemüket. Jó, ha a fény jobb oldalt fentről esik a modellekre és a szemükben látható a fényvisszaverődés. Ez a felvételt még elevenebbé teszi.

A megfelelő időzítés
Végre mindenki együtt a képen. Végre a gyerekek sem grimaszolnak már. Végre mindenki a kamerába néz és hangosan mondja: csííííz. Vagy ahogy manapság fotós körökben szokás: money. Aztán persze elmosódik a kép. Hogy ez ne történhessen meg: támassza meg karjait a térdén, csípőjén vagy egy stabil tárgyon, szívja be a levegőt és tartsa bent, mielőtt a kioldót megnyomná. Aki a professzionális megoldások híve, statívot használ. Egyszerű modellek már viszonylag kevés pénzért is kaphatók.

Így fognak jól sikerülni a panorámafotók
Egy családi fotó főszereplői az emberek. De mielőtt fotózni kezdene, vessen egy pillantást a kép széleire is. Kukák, útjelző táblák és egyéb nem túl vonzó díszletelemek szeretnek megbújni a sarkokban, melyeket az utómunka során nehéz eltüntetni. Ha lehetséges, rakja ezeket odébb vagy válasszon egy másik perspektívát.

Megosztás és archiválás

Megosztás a családdal
Természetesen praktikus megoldás a képeket Facebookra vagy Instagramra feltölteni, hogy azokat ott minden családtag megcsodálhassa. Mindenesetre érdemes előtte az érintettekkel tisztázni, hogy minden képen szereplő egyet ért-e a nyilvánosságra hozatallal. Még akkor is, ha a fotókat csak kiválasztott emberek kis csoportjával osztjuk meg. Ennek ellenére valószínűleg igény lesz arra, hogy a képeket valakinek e-mailen továbbítsuk vagy egy online albumba feltöltsük – hiszen az a családtag, aki az archívumába szeretné letölteni a fotókat, jobb felbontású képekre vágyik annál, mint amilyen minőséget a közösségi média szolgáltatók nyújtanak.

Archiváljuk a fotókat biztos helyen
A digitális kamerák megjelenése óta a fotózás a korábbiaknál sokkal pénztárcakímélőbb tevékenység lett. Érthető módon ezzel arányosan sokszorosára is nőtt az a képmennyiség, amely a telefonokon és számítógépeken összegyűlik. Ez az adatmennyiség számottevő még úgy is, hogy az iPhoto, XnView MP vagy Photoshop Lightroom programok lehetővé tették a fotók egyszerű és áttekinthető archiválását.
Ám nemcsak ezért ajánlatos a fotóadatbázisokat külső médiumokon tárolni – hanem azért is, mert így lesz egy biztonsági másolatunk is. Az iCloud, Dropbox, Google Photos vagy a MyTuxedo olcsó, illetve ingyenes tárolóprogramok – ezek a médiatárolók viszont csak abban az esetben biztonságosak, ha az eredeti szolgáltatótól töltjük le őket. Egy másik, valamivel drágább lehetőség egy külső meghajtó beszerzése, amelyekre a képeket a Windows-Explorer vagy a Finder (Mac operációs rendszer esetén) programok segítségével könnyedén áttölthetjük. Azzal számoljunk viszont, hogy ezek a merevlemezek se örökéletűek: ajánlatos a képeket időről-időre egy másik meghajtóra is átmásolni.

A legjobb kameraapplikációk

Szűrők és effektek:
Sok okostelefon gyárilag is rendelkezik kiváló fotóalkalmazással. Ennek ellenére megéri egy alternatív kameraapplikációt is letölteni rájuk, mert azokkal általában további funkciókból, beállítási opciókból és bővebb szűrőválasztékból is választhatunk. Androidra: Open Camera, Google Kamera, Camera Zoom FX, Hipstamatic.  iPhone-ra: Camera+, ProCamera, Hipstamatic.

Utólagos tökéletesítés:
A mai képfeldolgozó applikációk és programok sokra képesek. Egy pár klikkel tökéletes fotót kapunk. Pixlr: eltávolítja a piros szemet és kollázs készítésre is alkalmas. SKWRT: korrigálja a fotók perspektíváját. Snapseed: korrigálja a színeket, szűrőket és fókuszeffekteket kínál fel. Photoshop: jóformán mindent tud. Ezzel a programmal a legjobbat hozhatja ki fotóiból.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk