Menü

Csak olajozottan!

Nemes cseppek

Home » Életmód » Egészség » Csak olajozottan! - 05.2020

A legjobb alapanyagok akkor képesek a hatásukat a legteljesebb mértékben kifejteni, ha gondosan bánunk velük. Így az értékes olajok is csak lassan és kíméletesen kisajtolva őrzik meg csodatévő képességeiket. Julia Fandler kedvenc olajfelhasználási tippjei következnek.

A magtól az olajig

Az olajkészítés valódi tudomány. „Évekbe telik, míg tökéletesre fejlesztjük a préselési technikánkat” – mondja Julia Fandler, a Fandler olajsajtoló üzem vezetője. Ugyanis már az alapanyagok kiválasztása és előkészítése is szakértelmet követel. „A magvaink közül sokat, például a diót, kézzel pucolt állapotban szerezzük be – mondja Fandler.  – Ezek a gondos bánásmódnak köszönhetően nem törnek össze, így a darabok nagyobbak maradnak, és kisebb oxidációs felület keletkezik rajtuk.” Más alapanyagokat, például a kendermagot vagy a napraforgómagot csak röviddel a feldolgozás előtt pucolják meg, ami ugyan pluszmunka, viszont ennek köszönhetően az olajnak kevésbé keserű, lágy íze lesz. A serpenyőben való melegítés révén a magokban lévő zsír valamivel selymesebbé válik, és a sajtolás során könnyebben kioldódik. „Sajtolómestereink már az alapanyag konzisztenciáján érzik, hogy minden rendben van-e vele. De a magok hangjából, zizegéséből is sok mindent meg tudnak állapítani. Erre egy gép sem képes.”

 30 NAPOS SZÉPSÉGÁPOLÁSI KIHÍVÁS

A további melegítés nélküli, lassú sajtolás az utolsó munkafázis, és ezen hagyományos metódusnak köszönhetően az olajban benne maradnak az értékes összetevők. „Mostanság a csonthéjas gyümölcsök olajai ízlenek nekem a legjobban – árulja el Julia. – Ugyanis szeretek nassolni, és ezekkel az olajokkal, például a mandulaolajjal kiváló süteményeket lehet készíteni. Szívesen kísérletezek, keverem egymással az olajokat. Így születnek olajcuvée-ink legizgalmasabb kreációi.

Hosszabb szavatosság

A szavatossági idő valójában nem árulja el, hogy mikor romlik meg egyértelműen az olaj. Ezért mindig érdemes beleszagolnunk az üvegbe. Ha avas szagot érzünk, akkor könnyen lehet, hogy csak a kiöntőben lévő olaj oxidálódott. Ekkor érdemes ezt jól kimosni és az olajat a lehető leggyorsabban elhasználni.

Természetes favédelem

A lenolaj egy csodás favédő szer. Ha az már nem a legfrissebb, a maradékkal bekenhetünk kisebb fafelületeket, például fotelkarfákat vagy fakiegészítőket. Ezt követően ennek jól be kell szívódnia, hogy ne legyen foltos a végeredmény.

FÜRDŐOLAJ KÉSZÍTÉSE OTTHON

Ájurvédikus egészségtámogatás: szájöblítés

Az ájurvéda tanai szerint az olaj méregtelenítő hatással bír, és tartósan erősíti az ellenálló képességünket. Az olajrágáshoz alapvetően bármelyik kiváló minőségű, világos olaj használható, különösen kedvelt a napraforgóolaj, a bogáncsolaj és a mogyoróolaj. De más olajokkal is kipróbálhatjuk. Az olajos szájöblítéshez vegyünk be éhgyomorra némi olajat a szánkba, és öblögessünk vele 15–20 percig, amíg a folyadék homogén, tejes állagúvá nem válik. Ezt követően azt egy zsebkendőbe, és ne a lefolyóba köpjük ki!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk