Active Beauty
Állatira boldog

A legjobb barátok

Állatira boldog

Lerántjuk a leplet arról, hogy hogyan segíthet a kutya és a macska az ellazulásban és a jó közérzet kialakításában, illetve miként hoznak az átlagosnál is több boldogságot gazdájuk életébe.

A törpenyúl a Café Petite vendége lesz, a kandúrból pszichiáter, a kutyából legjobb barát, a koi pontyból pedig lelki társ válik. Mindenki, aki már osztotta meg az életét egy állatkával, ismeri ennek az egyedülálló kapcsolatnak a pozitív hatásait. Ma már a tudomány is bebizonyította, amit az állattartók már jó ideje tudnak: a háziállatok határozottan boldoggá tesznek. De pontosan milyen hatással vannak ránk, és milyen módon tudják az életünket jobbá tenni?

NYARALÁS KUTYÁVAL

Egy életre szóló barátság

Jóllehet egy madár, egy leguán vagy egy hal nem kifejezetten nevezhető ölelgethető állatnak, mégis pont ugyanannyit képesek adni a gazdájuknak, mint a kutyák vagy a macskák. Az állatok gyakran önfejűek, és sokszor egyszerűen nem akarnak szót fogadni. De a kétlábúakkal ellentétben ők legalább nem cinikusak és sosem hazudnak.

Az állatok igazán egyszerű teremtmények. Nem túl bonyolult a képlet: eleség, meleg alvóhely, tiszta istálló, gazdi, aki törődik velük – jó! Éhség, unalom, elhanyagoltság, erőszak – rossz! Ez az egyszerű rendszer az emberek gondolkodására is hatással van. Az állatok végtelenül őszinték, és pont ezt az őszinteséget várják el azoktól is, akik a gondjukat viselik. És ezért a gazdik közvetlen visszajelzést kapnak, feltéve, hogy ismerik a háziállatkájuk nyelvét. Az állatok lakótársak, játszótársak, lelki támaszok. Igaz, az emberi társat nem tudják helyettesíteni, de az életet egész biztosan gazdagabbá tudják tenni.

A lelki társak

A kutya és az ember több mint 10 000 éve él együtt. És ugyancsak nagyon régóta tenyésztjük is a négylábúakat. Ez a biológián és a kutyák viselkedésén nyomot is hagyott. Tanulásvággyal tele illeszkednek be a kutyaiskolába, és a megfelelő tréning után elég egy szigorú pillantás vagy egy ráutaló gesztus, és kiskedvencünk, Snoopy már tudja is, hogy mi a helyzet. Ezért is olyan egyszerű kutyagazdiként boldognak lenni. A kutyák gyorsan megértik gazdájuk szükségleteit, és érzik, ha nincsenek jó passzban és támogatásra van szükségük. Viszonzásként a legapróbb figyelmességért is rendkívül hálásak. Ez lehet akár egy egyszerű ág is, főleg ha azt újra és újra messzire repítik. Ilyenkor az ember is megtapasztalja, hogy milyen egyszerű is tud lenni az élet. Ezekben a pillanatokban sok probléma egész aprócskának tűnik.

HOGYAN BESZÉLGETNEK VELÜNK A KUTYÁK?

Házi szer stressz ellen

Azoknak, akik állatok társaságában időt töltenek el, lassul a pulzusuk, csökken a vérnyomásuk, valamint a kortizol stresszhormon szintjük is. Tudományosan is bebizonyították, hogy az állatok pozitív hatással vannak a depresszióban, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők és a szorongással küzdők állapotára. Ám a macskák még ennél is többre képesek: amikor dorombolnak, azzal nemcsak azt mutatják, hogy jól érzik magukat, hanem az öngyógyító erőt is aktiválják vele. Ha egy embernek vagy egy kutyának eltörik a csontja, hangosan jajong, ezzel szemben a macska ultrahang-terápiába kezd: elkezd 25 és 44 hertz közötti frekvencián dorombolni, mely tevékenység közben egész teste vibrálni kezd. Az észak-karolinai Fauna Communications Research Institute kutatói arra is rájöttek, hogy dorombolás közben a macskák teljes izomzata dolgozik. A finom, alig érezhető terhelés pedig határozottan támogatja a csontnövekedést. A porózus csontok tömörebbé és erősebbé válnak, a törött csontok pedig még gyorsabban gyógyulnak. A macskák számára tehát a dorombolás nem csupán szociális kifejezőeszköz, hanem biológiai előny is.

Dr. Fritz Florian grazi orvos ezt a pozitív hatást páciensei gyógyítására is felhasználja. „Mesterséges macskákat” fejlesztett ki, azaz egy ultrahangkészüléket, mely a házi oroszlánok nyugtató és gyógyító rezgéseit utánozza. A macskák azonban akkor is gyógyító hatást gyakorolnak az emberekre, ha azok nem sérültek meg. Ahogy azt több, hosszú időn át végzett vizsgálat is megmutatta, akár már nyolc perc simogatás is elég ahhoz, hogy az ember pulzusa és vérnyomása visszatérjen nyugalmi állapotába, és a kedélye is javuljon – még akkor is, ha eközben a macska nem dorombol.

A szociális kompetenciák erősítése

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek életében is fontos faktor lehet a házi kedvenc közelsége. Barátai, lelki társai, játszótársai is lehetnek egymásnak, és a tanulásban is segíthetik egymást. Az állatbarátoknak mindig van ideje rájuk, és mindig jókedvre derítik őket. Már az egész kicsik is profitálnak abból, ha egy más élőlény közelében nőnek fel. Mivel az állatok magabiztosságot adnak nekik, erősítik a felelősségtudatukat és javítják a kommunikációs képességeiket. Támogatják az érzelmi, szociális és motorikus fejlődésüket, és pozitív hatást gyakorolnak a koncentrációs képességeikre és a kitartásukra is.

Ezenkívül a gyermek jobb és erősebb szociális kompetenciákkal fog rendelkezni, tapintatosabb, segítőkészebb és felelősségteljesebb lesz. Az állatokkal való együttélés révén megtanulja a saját kívánságait mások mögé helyezni, és más teremtmények szükségleteit tiszteletben tartani. Ezzel egyidejűleg a gyerekek megtapasztalják a feltétel nélküli szeretet érzését is. Iskolákban és óvodákban gyakran visznek állatokat a közösségbe, hogy ezzel is javítsák a csoport légkörét és a gyerkőcök szociális kompetenciáját, ami nem utolsósorban a tanulási képességeikre is pozitív hatást gyakorol.

Együtt, szeretetben

Az ember-állat viszony izgalmas és sokrétű, lehet távolságtartó érdekkapcsolat vagy egészen bensőséges barátság is. Ennek az együttélésnek hosszú történelme van – ami nem csak a háziállatokról szól. Egy gazdálkodónak hasznot termel, ha beszél a teheneivel, a nevükön szólítja és simogatja őket. A bécsi egyetem állatorvosi kutatásai is megmutatták, hogy ezáltal az állatok tejhozama is növekedett. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy állatok és emberek együttéléséből mindkét fél profitál.

 

Egyszerű stresszűző gyakorlat

Figyeljen meg egy állatot 5 percen keresztül. Bármilyen állat lehet ez, egy madár az égen vagy egy hangya a parkban lévő padon. Egy a fontos: nagyon tudatosan tegye ezt. Hirtelen rendeződnek majd a gondolatai, és a feszültség is oldódik.