Menü

A jóga előnyei

5 tipp kezdőknek

Home » Gasztro és Sport » Sport » A jóga előnyei - 09.2018

A jóga az egyik legrégebbi mozgásforma. Több, mint 5000 éve gyakoroljuk, és ma már mintegy 100 különböző fajtáját ismerjük. Mindez természetesen nem véletlen, hiszen a jógával nem csak testünk, hanem lelkünk egészségét is karban tarthatjuk. De mit is nyerhetünk vele, és hogyan fogjunk hozzá?

A jóga különböző fajtái között nehéz a választás, mivel megannyi formája van, melyek közül több is vonzó lehet számunkra. Amikor jógára gondol az ember, legtöbbször a Vinyasa jóga juthat eszébe, amely lágyan egymásba olvadó pózokból áll. Azonban vannak izgalmasabb megközelítései is. Ilyen például a Power jóga, amely kifejezetten az izomerősítésre koncentrál, vagy az Ashtanga jóga, amely során különleges légzőgyakorlatokkal kombinálhatjuk a testedzést, míg a különféle ’hot’ jógafajtákon (például Bikram jóga) egy alaposan felfűtött helyiségben állíthatjuk magunkat kihívások elé.

A jógázás kapcsolatot teremt test és lélek között, gyakorlása kedélyjavító hatású, és segíti a koncentrációt, miközben pihentetőleg hat az elmére. Fizikailag a jógázás hajlékonyabbá tesz, erősíti és fejleszti az izmokat, illetve az egyensúlyérzéket, ezenkívül formálja az alakot is. A mozgás ezen formája különösen ajánlott a cukorbetegségben, magas vérnyomásban szenvedőknek, és azoknak, akik magas koleszterin szinttel vagy szívproblémákkal küzdenek.

MIÉRT FONTOS A NYÚJTÁS?

Fokozatosan!

Majdnem minden jógafajtából vannak kifejezetten kezdőket célzó órák, de általánosságban igaz, hogy a kevésbé intenzív típusokkal ajánlott indítani, hogy fokozatosan ismerkedhessük a pózokkal. Már csak azért is, mert a fejlődés ebben a mozgásformában egy lassabb folyamat, és sokaknak adhat magabiztosságot a folytatáshoz, ha már az elejétől sikerélményben van részük. Amikor már könnyebben tudjuk végezni a gyakorlatokat, nyugodtan próbálkozzunk más típusú jógaórákkal, hogy megtaláljuk a kedvencünket.

Figyelj az oktatóra!

Az első jógaórákon igen könnyű belebonyolódni a különféle pózokba és testtartásokba, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk az oktató instrukcióira. Kevésbé a testtartását lessük, sokkal inkább azt hallgassuk, ahogyan elmagyarázza, mit tegyünk. Sok jógaoktató tapasztalja, hogy a kezdők annyira belezavarodnak saját gondolataikba, hogy akár a negyedik-ötödik elmondásra sem tudják megcsinálni a feladatokat. Tipikus példája ennek, amikor ránézésre próbálják lemásolni a mozdulatokat, azonban, mivel a tréner szemben áll a jógázókkal, pont tükrözve teszik ezt.

Ne ítélkezzünk egy pózról a látszat alapján!

Ahogyan könyvek esetében sem a borító a fontos, a jógapózoknál sem tudjuk eldönteni csupán a kinézetről, hogy nekünk való-e. Akár jógaórán vagyunk, akár otthon gyakorlunk az interneten lévő illusztrációk alapján, elsőre semmiről ne mondjuk azt, hogy túl bonyolult. Kívülről nézve amúgy is nehéz megítélni, milyen erőfeszítést igényelhet pontosan egy-egy testtartás. A nehezebbek gyakrabban tűnnek könnyűnek, a ránézésre bonyolultak pedig elsőre könnyebben teljesíthetetők.

TIPPEK A KARCSÚ ALAK MEGTARTÁSÁHOZ

Türelem rózsát terem

Kezdőként nem számíthatunk arra, hogy elsőre sikerül megcsinálnunk minden pózt, vagy esetleg sokáig tudjuk tartani magunkat benne. Ne keseredjünk el, gyakorlat teszi a mestert. Minden jógázás alatt próbáljuk csak 3-4 másodperccel tovább a testtartásban maradni, és így fejlődni napról napra.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk