Menü

5 bevált tipp ablakmosáshoz

A tiszta, foltmentes üvegek titka

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » 5 bevált tipp ablakmosáshoz - 03.2019

Mikor, hogyan és mivel? Ezek a leggyakoribb kérdések, melyek általában felmerülnek, ha ablakmosásról van szó. Mi megválaszoljuk őket, és a legjobb tippeket adjuk a garantáltan tiszta és foltmentes ablakokért.

Mikor mossunk ablakot?

Évente kétszer mindenképpen érdemes nekiállnunk az ablakpucolásnak, de ha azt látjuk, hogy foltos, poros és koszos az üveg és/vagy az ablakkeretek,  gyakrabban is szükség lehet rá. Főként, ha nagy forgalmú helyen lakunk, vagy ha az ablakok az utcafrontra néznek, mert ilyenkor a porosodás jobban érinti az üvegfelületeket. Vannak persze foltok –  mint például egy zsíros ujj- vagy tenyérnyom –, amelyektől érdemes azonnal megszabadulni egy gyors törléssel.

TISZTA OTTHON GOND NÉLKÜL, GYORSAN!

Mivel mossunk ablakot?

Mindenképp olyan ablaktisztítót válasszunk, ami nem tartalmaz káros vegyi anyagokat (például idegkárosító butyl cellosolve-ot). Emellett érdemes kerülni az ablaktisztítás során az olyan tisztítót is, melyben ammónia van, mert az erősen irritálhatja a légutakat. Sőt, ha véletlenül klóros tisztítószerrel keveredik, akkor mérgező, rákkeltő klóramin gáz szabadulhat fel a keverékből.

Már nagyanyáink is használták az ecetet, melynek nagy előnye, hogy nem csak foltmentesen és alaposan tisztít, de fertőtlenít is. A legmakacsabb szennyeződéseket is képes eltávolítani. Viszont a szagát bírni kell, mert az igencsak kellemetlen. Egy szórófejes flakonba a víz mellé öntsünk kb. ½ dl ecetet, és dolgozzunk azzal.

A másik közkedvelt házi szer, melyet akár mi magunk is előállíthatunk ablaktisztításhoz, a citromos ablaktisztító. Töltsünk meg vízzel egy szórófejes flakont, majd adjunk mellé egy evőkanál citromlevet, és rázzuk össze. Nagy előnye, hogy teljesen vegyszermentes és bőrkímélő.

Ha környezetkímélő szert választanánk, de nem akarunk otthon kísérletezni az előállításával, válasszunk olyan öko ablaktisztítót, melynek a citromsav és alkohol a fő hatóanyaga. Ez a mix gyorsan hat, és foltmentesen szárad.  Nem mellesleg kellemes az illata is.

Mivel NE mossunk ablakot?

Az újságpapír nem a leghatékonyabb eszköz az ablakpucoláshoz. A rajta lévő festékanyagok ugyanis vízzel érintkezve feloldódhatnak, és rákerülhetnek az üvegre. Ráadásul a nedves papírból apró darabkák szakadhatnak le, amelyek később rászáradhatnak az ablakra. Ugyanez a gond a papírtörlővel is. Használjunk inkább mikroszálas törlőkendőt, vagy olyan puha rongydarabot, ami nem szöszöl.

5 FILLÉRES TAKARÍTÁSI TIPP A KONYHÁBA

Hogyan tisztítsuk meg az ablakokat?

Azt ablaktisztítás 5 lépése:

1) Ha nagyon koszos az ablak, akkor mártsunk tiszta meleg vízbe egy szivacsot vagy rongyot, és azzal töröljük át az üveget. Ezt koszmennyiségtől függően többször is megismételhetjük.

2) Ha már megszabadultunk a vastag kosztól, akkor vessük be az ablaktisztítót. Szórófejes ablakpucolóval a legkönnyebb dolgozni.

3) A szórófej segítségével egyenletesen vigyük fel a tisztítószert az üvegre, majd törlőkendővel távolítsuk el a szennyeződéseket.

4) Végül tiszta ronggyal töröljük foltmentesre az ablakot.

5) Ne feledkezzünk meg az ablakpárkányról, illetve az ablakkeretről sem. A műanyag keretet vízzel is lemoshatjuk, a fa kereteket pedig célszerűbb száraz, esetleg enyhén nedves ronggyal áttörölni.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk