Menü

5 áramspórolási tipp

Takaríts meg energiát otthon ezekkel a tippekkel!

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » 5 áramspórolási tipp - 02.2021

Villamos energia megtakarítása a hűvösebb évszakokban is lehetséges, és nem is olyan nehéz. Csináld így, méghozzá kevés erőfeszítéssel!

Most még az az évszak van, amikor azt szeretnénk, hogy meleg és világos legyen az otthonunk. Amikor a hőmérséklet csökken, az erőforrások felhasználása ugyanakkor növekszik, és egyik-másik ökológiai szándék a háttérbe szorulhat. Apró dolgokkal is a sokszorosára csökkenthetjük a napi villamosenergia-fogyasztást anélkül, hogy megfagynánk vagy a sötétben ülnénk. Alexandra Bauer építész és energetikai tanácsadó elmondja, hogyan lehet egy szellőztetésnél nem túl sok hőt veszíteni, és hol lehet energiát (költségeket) megtakarítani.

TAKARÍTS MEG ÁRAMOT EZZEL AZ 5 TIPPEL

1. Díszekkel és fényekkel

 • Lehetőleg kerüld a világító téli díszeket. “Ezzel sok villamos energiát takaríthatsz meg” – mondja Alexandra Bauer energetikai tanácsadó. Ha mégis használsz, legalább aktiválj egy időzítőt, ami automatikusan fel- és lekapcsolja azokat.
 • Használj például mozgásérzékelőt a bejárati ajtónál szükséges fényhez. Ennek az energiafogyasztása készenléti állapotban nagyon alacsony. “Alapvetően a mozgásérzékelőknek ott is van értelme, ahol a házunkban vagy lakásunkban hajlamosak vagyunk elfelejteni lekapcsolni a villanyt” – mondja Alexandra Bauer.

MINDENT A FENNTARTHATÓ VÁSÁRLÁSRÓL

2. A konyhában

A villamos energia megtakarításának legnagyobb lehetősége a hűtésben és a fagyasztóban rejlik. Ügyelj a következőkre:

 • A hűtőszekrényt csak 6 Celsius-fokra, a fagyasztót -18 Celsius-fokra állítsd, ez bőven elég.
 • A jó energiaszintű, okos konyhai készülékek és az okos otthoni rendszerek szintén sok áramot fogyaszthatnak, ha nem megfelelően használják őket. Tehát mielőtt ilyeneket vásárolnál, gondolj bele, valóban rendszeresen használsz például gyümölcscentrifugát vagy kenyérsütőt?

3. A Netflix maratonon

 • A streaming sem különösebben környezetbarát, itt tanácsos lemondani a HD-ről, és ezzel csökkenteni a képernyő felbontását.
 • Ez utóbbi a mobiltelefonos képernyőre is vonatkozik, általában nincs szükségünk nagy felbontásra – ezt csökkentheted a beállításokban. Továbbá észszerű lenne nem a felhőbe menteni a fotókat, hanem egy külső merevlemezre.

KÖRNYEZETTUDATOSAN A MUNKAHELYÜNKÖN IS

4. Fűtés

 • A szellőztetés a koronavírus miatt is különösen fontossá vált. A radiátorok általában az ablak alatt helyezkednek el, így annak érdekében, hogy az időszakos szellőztetés során ne veszíts túl sok hőt, a fűtőelemet erre az időszakra rövid ideig ki kell kapcsolni.
 • Alternatív megoldásként telepíthetsz szobahőmérséklet-szabályozó rendszereket, amelyek automatikusan kikapcsolnak, amikor kinyitjuk az ablakot, majd automatikusan újra aktiválják őket.
 • Kérjük, mindig tartsd tisztán a radiátorokat, mivel a szennyeződésekkel és ruhákkal teli radiátorok akár 30 százalékkal több energiát használnak fel.

5. Home officeban

 • Kapcsold ki gyakrabban a képernyőket és a laptopokat, és ne hagyd őket készenléti állapotban.
 • A napi szinten küldött és mentett e-mailek mögött hatalmas adatszerverek állnak, amelyek általában sok energiafogyasztással járnak együtt. Már az is segít, ha nem mindig küldünk el minden mellékletet, hanem inkább linkeljük őket és töröljük a régi leveleket.

 

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk