Active Beauty
24 nap a feltöltődésre

Adventi kalendárium felnőtteknek

24 nap a feltöltődésre

Elkezdődött a visszaszámlálás, vele együtt pedig a legtöbb otthonban a végeláthatatlan ünnepi rohanás és kapkodás is. Idén legyen más a karácsony! Ne csak a külsőségekre figyeljünk, a lelkünket is ápoljuk közben. Minden napra jut egy tipp, ami segít minket ebben.

Vegye szépen sorra a legfontosabb karácsonyi teendőket!

Minden ismerősnek és barátnak be kell még szerezni az ajándékokat? A kertnek advent első vasárnapján fényárban kell úsznia? A lakásnak a szentestén csillognia-villognia kell a tisztaságtól? Ki mondja ezt? Ajándékozni egész évben lehet. És nem az a fontos, hogy a ház és az udvar ragyogjon, hanem az, hogy Ön.

Menjen el egy masszázsra!

Főleg a hektikus előkarácsonyi időszakban, amikor mindenki az ajándékok után rohangál és cipekedik a boltból, ezért hajlamosabbak leszünk a hátfájásra. A következő vásárlótúra helyett kényeztesse inkább magát egy professzionális, klasszikus masszázzsal.

Élvezze az édes semmittevést!

Egyszer próbálja ki, hogy egész nap csak lustálkodik. Ehhez nem szükséges elutaznia a Karib-szigetekre, sem más egzotikus helyre, és még a függőágy se elengedhetetlen feltétele a dolognak. Elég egy otthonülős vasárnap és egy kényelmes kanapé. Nézzen órák hosszat tévét, álmodozzon, vagy olvasson egy olyan könyvet, ami kikapcsolja. A lényeg, hogy valami olyat tegyen, amihez még felállnia sem kell a szófáról.

Masszírozza az antistressz pontot!

Ez a pont a szegycsonton található. Ha több percen keresztül nyomjuk, és ütögető mozdulatokkal masszírozzuk, azzal csökkentjük a feszültség okozta izomfájdalmakat, és egyenletes légzésre sarkalljuk magunkat, ami ugyancsak lazító hatású.

Vegyen egy levendulás fürdőt!

Ennek a gyógynövénynek az illata ellazít, és gondoskodik a jó alvásról. Egy pár csepp az éterikus olajból a vízzel félig megtöltött kádba, gyertyafény és lágy zene. Hunyja le a szemét, és egyszerűen csak élvezze.

Végezzen egy teljes testes peelinget!

Kevés időt vesz igénybe, mégis sokat javít a közérzetünkön: keverjen össze egyszerűen 3 evőkanál natúr joghurtot egy teáskanál mézzel és 2 evőkanál mandulakorpával, majd vigye fel a pasztát a megtisztított bőrére, masszírozza pár percig, végezetül pedig mossa le langyos vízzel. Ez ennél egyszerűbben már csak a készen kapható bőrradír termékekkel végezhető.

Látogasson el egy sóbarlangba!

Az ott uralkodó mikroklíma nemcsak a légutakra és a bőrre van pozitív hatással, hanem a nyaralás gondtalan pillanatait is felidézi. Hiszen a sós levegő a nyárra, a strandra és a tengerre emlékeztet minket.

Fusson lassan a téli tájon át!

A kocogás a hideg napokon éppúgy ellazít, mint a meleg évszakban. Mindenesetre a tempót érdemes némileg körültekintőbben megválasztania, hiszen szervezetének hozzá kell szoknia a jégen és a havon történő mozgáshoz, valamint az alacsonyabb hőmérséklethez.

Gyújtson meg illatgyertyákat!

A fahéj-, a vanília- és a sültalma-illat boldoggá tesznek, mivel gyerekkorunk karácsonyait juttatják eszünkbe. Ahhoz, hogy elmerülhessünk a kellemes nosztalgiázásban, nem kell viszont megállás nélkül süteményt vagy almát sütnünk. Léteznek már ilyen illatot árasztó illatgyertyák is, amelyeket akár az adventi koszorúra is rárakhatunk.

Iktasson be médiamentes estéket!

A mobiltelefon, a laptop és a hozzájuk hasonló elektronikai eszközök kékes árnyalatú fénye állandó nappali világosságot teremtve becsapják érzékeinket, a legrosszabb esetben pedig még alvászavarokat is előidézhetnek. Az állandó elérhetőség ezenkívül még a pihenésben is megzavarhat minket. Tehát a kikapcsolás az új adventi koszorú. Csupa-csupa meghittség.

Játsszon azult!

Nemcsak szenteste, hanem az adventi időszakban is érdemes meghívnia magához a barátait – például egy szórakoztató társasjátékozós estére. Az AZUL játékban (tarsasjatekrendeles.hu), mely elnyerte a „2018-as év társasjátéka” címet, a játékosok I. Mánuel portugál király palotáját csempézik ki kerámiakövecskékkel. Már a gyönyörű mozaikokat is élvezet a kezünkbe venni.

Tegyen jót!

Semmi sem lazít el annyira, mint a nyugodt lelkiismeret. Legyen szó a hajléktalanokat támogató adományokról, egy harmadik világbeli gyermek patronálásáról, a menekültek nyelvtanításáról, vagy a szomszéd öreg hölgy meglátogatásáról, minden apró jótétemény számít, és nem mellesleg boldoggá is tesz.

Töltsön el egy estét a gyógyfürdőben!

Sok gyógyfürdő kínál speciális délutáni/esti jegyeket, melyekért a nap hátralevő részében élvezhetjük a kellemesen ellazító meleget és a zavartalan pihenést. Fontos: fürdés előtt pörgesse fel a vérkeringését, például egy kör úszással a sportmedencében.

Végezzen relaxációs gyakorlatokat!

Ezt például bárhol, bármikor: vegyen lassan egy mély levegőt, közben számoljon el tízig, majd ugyanebben a tempóban fújja ki, és képzelje azt, hogy minden gondolat, amely közben elterelné a figyelmét, csak egy kipukkanó szappanbuborék.

Menjen el pedikűröshöz!

Nyáron, amikor szandálban mutogatjuk a lábunkat, állandóan ápoljuk. Télen, amikor egész nap a csizmákban és a harisnyákban levegőhiánytól szenvednek, a tulajdonosuk elhanyagolja őket. Pedig az ő jóllétük az egész test nyugalmi állapotára komoly hatással van. Tipp: válaszszon egy pasztellsárga színű körömlakkot, ami napos hangulatba hozza a szürke téli napokon is.

Táncoljon otthon!

„Dance like nobody’s watching”, azaz „Táncoljon, mintha senki sem látná”, ahogy Mark Twain is tanácsolta. Ez a legegyszerűbben otthon kivitelezhető. Tolja félre a dohányzóasztalt, tegye fel a kedvenc zeneszámát – és indulhat a buli. Semmi sem lazít el jobban, mint amikor minden gátlásunkat levetkőzve egy olyan zenére mozoghatunk, amelyet igazán szeretünk.

Keressen egy csendes zugot!

Állandóan a zene zümmög a háttérben, ráadásul olyan, amit egyáltalán nem is szeret, sokkal inkább csak stresszeli. Néha az ellazuláshoz csupán egy dologra van szükség: nyugalomra. Ha ez otthon nem adatik meg, akkor a legjobb, ha máshol keressük, akár az erdőben.

Keressen egy helyet, és húzódjon vissza!

A legideálisabb esetben az otthonunk négy fala között is találunk egy olyan sarkot, ahol zavartalanul lazíthatunk. Ha nincs erre alkalmas saját szobánk, akkor a fürdőszobánk is megteszi. A kád nyugodtan maradhat száraz, azt könnyedén átalakíthatjuk pár takaró és párna segítségével egy kényelmes relax-fekvőhellyé, ahol egy arcmaszkkal, némi illatgyertyával és egy hangoskönyvvel kis időre félrevonulhatunk.

Burkolózzon melegbe!

Akár a szaunában, a kandalló előtt, a forró zuhany alatt, pihepuha pléddel betakarva a kanapén vagy egy meleg vizes tömlővel az ágyban – aki a hideg napokon meleggel kényezteti a testét, annak a közérzete is sokkal jobb lesz. Már csak hab a tortán egy bögre forró tea.

Énekeljen hangosan!

Például karácsonyi dalokat. De a rockklasszikusok, a gigaslágerek vagy épp a „kis éji zene” is tökéletesen megfelelnek erre a célra, mert így kidúdoljuk lelkünkből a stresszt. Az éneklés olyan, mint a mély hasi légzés, és automatikusan jobb kedvre derít.

Nevettesse meg saját magát!

Oké, azt már tudjuk, hogy önmagunk csiklandozásával ez nem működik. De szerencsére akadnak még bőséggel más lehetőségek is. Gondoljon valami viccesre, álljon a tükör elé, és grimaszoljon, vagy olvasson fel hangosan egy viccet, esetleg nézzen egy videót.

Alkalmazza a brain dumping technikát!

Azaz a mindent kiírok magamból módszert. Ez a metódus kiváló arra, hogy a fejünkben uralkodó káoszban rendet teremtsen, amelyet a multitaskinggal, vagyis egyszerre több feladat végzésével gyártunk magunknak. Egyetlen dologra lesz szüksége: egy jegyzettömbre. Oda mindent leírhat, ami csak az eszébe jut. A következő napon kielemezheti a leírottakat. Mi az, ami azok közül valóban fontos? Melyeket kellene ezek közül megvalósítani? Mely aggodalmaim alaptalanok?

Meditáljon egy kicsit!

Ehhez üljön le egy nyugodt helyen, csukja be a szemét, és koncentráljon néhány percig kizárólag a légzésére. Ha elkalandoznának a gondolatai, akkor térjen vissza a légzéshez. Útmutatóval ellátott gyakorlatokat vagy élőben vezetett meditációkat az interneten is találhat.

Táplálkozzon lassan és egészségesen!

Aki megadja az evés módját, az nemcsak a saját egészségének tesz ezzel jót, hanem a stresszt is távol tartja magától. A karácsonyi kekszek receptjében egyébként a búzaliszt fele teljes kiőrlésű lisztre is cserélhető, ezáltal sokkal egészségesebbé válik a csemege.