Active Beauty
Szöszösödő haj? Van megoldás!
Szöveg: Sándor Alexandra

Megszelídült tincsek

Szöszösödő haj? Van megoldás!

Ha „szöszösödik” a hajad, nem vagy egyedül a problémával. Becslések szerint az emberek 95%-át is érintheti a jelenség valamilyen formában, így kiemelten fontos, hogy mindenki ismerje a megoldásra szolgáló praktikákat.

Válassz megfelelő frizurát!


A száraz, töredezett hajvégek gyakori okai a szöszösödésnek. Gondolj úgy a töredezésre, mint egy szakadásra a harisnyán, ami egyre feljebb és feljebb vándorol. Éppen ezért jobb már csírájában elfojtani a töredezést, és rögtön megszabadulni az érintett részektől. Ha azok közé tartozol, akiknek rendszeresen meggyűlik a bajuk a párás levegővel, válassz olyan frizurát, ami lágyabb vonalakból áll, mert a szögletes formán jobban meglátszik a szöszösödés, így nagyobb kihívást jelenthet kezelni, a még több hajformázószer pedig még jobban elnehezíti.

Ne moss hajat forró vízzel!


Bár egy forró fürdő csodát tehet az izmaiddal, nem igazán használ a hajadnak. Ezzel ugyanis növelheted a hajad vízigényét, ami egyfajta „páramágnessé” válik. Persze, ez nem jelenti azt, hogy fagyos hőmérsékletre kell váltanod: tökéletes lesz a kellemesen meleg vagy langyos hőfok.

Samponozás okosan


A sok alkoholt tartalmazó samponok használata nyomán a haj veszíthet a nedvességtartalmából, így ugyancsak magába szívja a párát. Az olyan hidratáló összetevők viszont, mint a glicerin, a keratin és a provitaminok, segítenek abban, hogy a hajszálak ne maradjanak „szomjasak”, és kevésbé legyenek érzékenyek a párára.

Ne maradjon el a balzsamozás!


Minden hajmosásnál érdemes balzsamot is használnod, mert még a szöszösödés elleni samponok is megfosztják a hajat és a fejbőrt a természetes olajoktól és hidratáltságtól. A töveknél nem szükséges balzsamozni – főleg, ha zsírosodásra hajlamos a hajad –, a végeknek viszont nagy szükségük van rá.

Elő a pakolással!


A súlyos szöszösödést leginkább egy minőségi mélyhidratáló hajpakolással lehet kezelni. Az olyan összetevők, mint a proteinek, a kókuszolaj vagy az argánolaj különösen alkalmasak erre a célra. A hajpakolást a mosási folyamat legvégén érdemes alkalmaznod, méghozzá a csomagoláson feltüntetett módon: a hatóidő betartása lényeges, mint ahogyan az is, hogy ki kell-e öblíteni a szert.

Minimális súrlódás


A túl erőteljes törölközőhasználat súrlódással jár, ami ronthat a szöszösödésen. Hajmosás után sokkal praktikusabb és kíméletesebb a turbán. A párna is gond lehet: a műszálas huzat például alvás közben is képes lehet súlyosbítani a szöszösödést, a selyem viszont jó választás, mert súrlódás helyett adott a könnyed csúszás lehetősége.

Szárítás és formázás mértékkel


Minél kevésbé intenzív hőhatásnak teszed ki a hajadat, és minél kevesebb formázószert használsz, annál könnyebben megszabadulhatsz a szöszösödéstől. Egy jó hővédő spray és egy minőségi hajszárító hű társad lehet a bársonyos hajért folytatott harcban.