Rozmaringvíz készítése hajra saját kezűleg

A rozmaringvíz hajra rendívül egyszerűen elkészíthető. A fűszerkivonat a teához hasonlóan, a fűszerek forró vízzel történő leöntésével készül. Rozmaringot vásárolhatsz frissen, de szárított formában is, bármelyik is legyen: lehetőleg bio minősítésűt válassz. „Akkor a legintenzívebbek a hatóanyagok, ha nyáron aratják le a rozmaringot” – mondja a gyógynövény-tanácsadó, Karolina Hudec. Azonban illatos rozmaring kapható tavasszal, ősszel és télen is a piacokon, a szupermarketekben és a kertészetekben.

Rozmaringvíz recept Karolina Hudec gyógynövény tanácsadótól

  • Hozzávalók: 2 tk. szárított, az ujjaiddal összemorzsolt vagy 4 tk. friss, apróra vágott rozmaring
  • Elkészítés: Forralj fel 250 ml vizet, és öntsd rá a rozmaringra. Lefedve hagyd ázni kb. 10 percig, így az illóolajok nem tudnak elszökni. Ezt követően további 25 percig hagyd lefedve kihűlni. Szűrd át, és öntsd bele egy forró vízzel vagy alkohollal megtisztított szórófejes flakonba.
  • Tárolás: A saját kezűleg elkészített rozmaringvíz egy teljesen természetes termék, ami nem tartalmaz tartósítószereket. Annak érdekében, hogy sokáig friss maradjon, hűvös és sötét helyen kell tárolnod. A hűtőben, egy szórófejes flakonban tárolva pár napig, de akár egy hétig is eláll. A legjobb, ha mindig egy heti adagot készítesz, amit minden hajmosást követően használsz.

Előtte utána: ezt teszi a rozmaringvíz a hajjal

A rozmaring alapvetően pozitív hatással van a hajra és a fejbőrre: gyulladáscsökkentő, vírusölő, antibakteriális és antimikrobiális. Ezeken túl pedig enyhén irritálja a bőrt, aminek hatására serkenti a vérkeringést.

Ennek a vérkeringést serkentő hatásnak köszönhetően a rozmaringvíz erősíti a fejbőrt, a hajgyökereket, legalábbis abban az esetben, ha azok épek és egészségesek. A szempillákra és szemöldökre is pozitív hatással van a rozmaringvizes kezelés, mivel serkenti a vérkeringést, ezáltal azok gyorsabban nőnek.

A rozmaringvíz hatékony hajhullás esetén?

Bizonyos esetekben a rozmaring hatásos hajhullás esetén. Egy kutatás arra az eredményre jutott, hogy a rozmaringolaj serkenti a hajnövekedést, és hatékonyan fellép a hajhullással szemben. A résztvevők örökletes hajhullásban szenvedtek, de hat hónap után a hajszálak számának jelentős gyarapodását tapasztalták.

A rozmaringvíz is képes hatékonyan fellépni a hajhullás bizonyos formáival szemben. Amennyiben például a hajnövekedést korpa gátolja, akkor a rozmaringvíz segíthet, méghozzá gombaölő hatásának hála.

Hogyan kell helyesen alkalmazni a rozmaringvizet?

A legjobb, ha közvetlenül hajmosás után használod a rozmaringvizet. Válaszd el a hajad, és a rozmaringvizet permetezd a fejbőrre. Alaposan, de óvatosan masszírozd bele, és már kész is vagy. Nincs megadott hatóidő, továbbá ki sem kell öblítened. A rozmaringolajjal ellentétben nem lesz zsíros tőle a hajad. Az optimális hatás érdekében rendszeresen használd a rozmaringvizet, akár minden hajmosás után.

A gyógynövény-szakértő tippje: Főleg a hosszú hajat szokás túl durván fésülni, ami azonban kedvez a hajvesztésnek. A jobb fésülhetőség érdekében keverd össze a saját készítésű rozmaringvizet 50 ml almaecettel, és töltsd bele egy tiszta szórófejes flakonba. Ezt a fűszeres ecet keveréket hígítsd fel 400 ml hideg vízzel, majd öntsd rá a hajadra. Nyugodtan hagyd a hajadban, az ecetszag a szárítás során elmúlik. Ennek alternatívája lehet, ha kb. egy perc hatóidőt követően kimosod.

Milyen hatással van a hajra a rozmaringolaj és a rozmaringvíz?

A rozmaringolaj felaprított rozmaringból és jó minőségű olívaolajból áll. Inkább hosszanható hajpakolásként szokták használni, amit aztán ki kell öblíteni. De vigyázat, ne túl meleg vízzel!

A rozmaringvíz pedig abban az esetben bizonyul jó választásnak a hajra, ha rendszeresen használod, közvetlenül hajmosás után, méghozzá kiöblítés nélkül. Mindkét hajápolótermék természetes, otthon is egyszerűen elkészíthető, továbbá erősíti a hajat és a fejbőrt.