Active Beauty
Friss haj perceken belül: így használd helyesen a szárazsampont
Szöveg: Christina Omlor, Eva Pohn

Mint a frissen mosott haj

Friss haj perceken belül: így használd helyesen a szárazsampont

A szárazsampon már sok frizurát mentett meg, főleg korán reggel, amikor kevés az időnk, és sietnünk kell. Annak ellenére, hogy használata rendkívül egyszerű, érdemes odafigyelned pár dologra. „Például a használat módjára és annak gyakoriságára” – javasolja dm-es szakértőnk.

A hajmosás gyakorisága számos tényezőtől függ. Ha azonban reggel kevés az időd, teljesen elegendő lehet a szárazsampon használata. Ennek titka a szilikátok, a keményítő (legtöbbször kukorica) és a talkum keverékében rejlik. A benne található illatanyagokkal együtt pedig azért felel, hogy a hajad hajmosás nélkül is telített hatásúnak, könnyen formázhatónak és frissnek tűnjön.

Frissen mosott hatás, hajmosás nélkül – ez álomszerű! Túl naiv azonban nem lehetsz a szárazsampon használatával kapcsolatban. A dm stylistja, Daniela Rakowitz pontosan tudja, hogy mit szabad, és mit nem szabad csinálni ezzel a csodafegyverrel.

Szárazsampon: négy tipp a használathoz

1. Ne túl gyakran

Mint sok másnál az életben, ebben az esetben is igaz: a kevesebb néha több. A szárazsampon alapvetően ártalmatlan, és segíti a fejbőrön, illetve a hajon található zsír megkötését. Ebből a tulajdonságából adódóan kiszárítja a fejbőrt, ami túlzott használat esetén viszketéshez és égő érzéshez vezethet. Épp ezért szakértőnk a következőt javasolja: „A szárazsampont ne használd több egymást követő napon. Ne ez legyen az állandó megoldás a hajmosás elhalasztására, hanem csak egy remek praktika, ha ténylegesen nincs időd másra.”

Mit csináljak, ha a fejbőröm érzékenyen reagál?

„Szüneteltesd a szárazsampon használatát, és mosd meg a hajad egy lágy samponnal. Egy szérum vagy egy tinktúra is sokat segíthet. Alapvetően a fejbőr védőrétegének akár 24 órára is szükség lehet a regenerációhoz. Ilyenkor lehetőleg legalább egy-két hétig ne használj szárazsampont” – mondja a stylist.

2. Tarts kellő távolságot, amikor ráfújod a hajadra

A szárazsampon felvitele során ajánlott betartanod a gyártó által javasolt távolságot. Terméktől függően ez 15-20 centiméter szokott lenni. „Ellenkező esetben fennállhat annak a veszélye, hogy a szárazsampon összetevői nem tudnak egyenletesen eloszlani, így a hajad ragadós, merev és fehér lesz. Amikor viszed fel, két-három másodpercig permetezed a hajadra, méghozzá úgy, hogy előre hajtod hozzá a fejed. Ezután rövid ideig hagyd hatni, az ujjaiddal óvatosan dörzsöld be, végül egy kefével alaposan fésüld ki.” Daniela Rakowitz nem ajánlja, hogy csak a gyorsan zsírosodó részekre fújd a terméket: „Gyakran nem csak felül, a fejtetőn zsíros a haj, hanem a tarkóban is. Ezzel a fejjel lefelé módszerrel pedig tökéletesen el tudod oszlatni ezeken a részeken is a szárazsampont.”

A szárazsampon törölközővel történő eltávolítása már elavult módszer

„Az új termékek esetében akkor lesz tökéletes a végeredmény, ha alaposan kifésülöd. A szárazsampont ezáltal eloszlatod, a felesleget pedig egyszerűen eltávolítod. Ha azonban egy törölközővel dörzsölöd át a fejed, akkor egyes tincsek összeragadhatnak.” – mondja a szakember.

3. Ne használj túl sok szárazsampont

Nagyon fontos, hogy ne permetezz túl sok szárazsampont a hajadra. Az első fújást követően várj pár percet. Ha pedig már elérted a kívánt végeredményt, akkor egyszerűen örülj! Amennyiben még több szárazsamponra van szükséged, akkor jöhet a következő adag.

4. Tartsd szem előtt a hajszíned

Ami első hallásra logikusnak hangzik, arról a hétköznapi stressz következtében könnyedén megfeledkezhetsz. Míg régen a sötét hajúak gyakran pórul jártak, ugyanis a szárazsampontól egy fehér réteg keletkezett a hajtövükön, addig mára ez a veszély szerencsére már nem áll fenn, ugyanis már számos hajszínhez kapható szárazsampon. „Ezeknek a színezett termékeknek az előnyük, hogy festett haj esetén is tökéletes hatást érhetsz el velük. Épp ezért jó döntés, ha olyan szárazsampont választasz, ami megfelel a hajszínednek. Manapság már kaphatók termékek szőke, középszőke és barna hajra is.” Ahhoz, hogy ez a csodaszer ki tudja fejteni a varázserejét, muszáj a megfelelő színt használnod belőle.