Szuper pesztós receptek
A pesztó az észak-olaszországi konyha egy jellegzetes összetevője, amit készíthetünk bazsalikomból, olívabogyóból, fokhagymából és sok más alapanyagból. Számos ételt lehet a pesztónak hála különlegesebbé varázsolni. Bizonyítékul álljon itt az alábbi 3 recept.
Spagetti-pesztó saláta
Ez a finom tésztasaláta mindössze 30 perc alatt elkészíthető, így azok számára is tökéletes választás, akiknek kevés idejük van.
Hozzávalók
Elkészítés
Főzzük meg a spagettit, öntsük le a vizet, csepegtessük le, majd keverjük össze a zöld pesztóval. Ezt tegyük félre, és hagyjuk kihűlni. Amíg a pesztós tészta hűl, addig pirítsuk meg a fenyőmagokat, de vigyázzunk, nehogy megégjenek. Ezután vágjuk félbe a mini mozzarella golyókat, a koktélparadicsomot, és mossuk meg a rukkolát. Ha ezzel is elkészültünk, mindent keverjünk össze a már kihűlt pesztós tésztával. A fenyőmagok ¾-ét is adjuk hozzá, a többit díszítésként szórjuk a saláta tetejére.
Spagetti-pesztó saláta
Ez a finom tésztasaláta mindössze 30 perc alatt elkészíthető, így azok számára is tökéletes választás, akiknek kevés idejük van.
Hozzávalók
- 500 g spagetti
- 1 üveg zöld pesztó
- 70 g fenyőmag
- 125 g felezett mini mozzarella
- 150 g felezett koktélparadicsom
- rukkola
Elkészítés
Főzzük meg a spagettit, öntsük le a vizet, csepegtessük le, majd keverjük össze a zöld pesztóval. Ezt tegyük félre, és hagyjuk kihűlni. Amíg a pesztós tészta hűl, addig pirítsuk meg a fenyőmagokat, de vigyázzunk, nehogy megégjenek. Ezután vágjuk félbe a mini mozzarella golyókat, a koktélparadicsomot, és mossuk meg a rukkolát. Ha ezzel is elkészültünk, mindent keverjünk össze a már kihűlt pesztós tésztával. A fenyőmagok ¾-ét is adjuk hozzá, a többit díszítésként szórjuk a saláta tetejére.
EGY KIS GYÓGYNÖVÉNYISMERET
Parmezánleves bazsalikomos pesztóval
A parmezánleves egy igazi különlegesség, az elkészítése mégsem vesz több időt igénybe, mint 20-30 perc.
Hozzávalók
Elkészítés
Hámozzuk és pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágjuk apró kockákra. Közepes lángon olvasszuk fel a vajat, és adjuk hozzá a hagymákat. Ha már üvegesek, akkor öntsük hozzá a fehérbort, hagyjuk egyszer felforrni, végül adjuk hozzá a zöldséglevest és a tejszínt. Ezután várjuk meg, amíg felforr, majd szórjuk bele a reszelt parmezánt, és keverjük hozzá a mustárt. Ezután habosítsuk fel a levest egy botmixerrel, ismét forraljuk fel, és ízesítsük sóval, borssal.
Vegyünk elő egy tányért, amibe tegyünk egy evőkanál bazsalikomos pesztót, majd arra merjük rá a levest.
Pesztóval, fetasajttal és sonkával töltött csirkemellrolók
Ezt a fogást ugyan egy picit tovább tart elkészíteni – kb. 1 óra 10 percet vesz igénybe –, de szánjuk rá az időt, mert a végeredmény egyszerűen mennyei.
Hozzávalók
Elkészítés
A csirkemell szeletek egyik oldalát kenjük be egy-egy evőkanál zöld pesztóval, mindegyikre tegyünk egy szelet sonkát és fetasajtot. Ezután tekerjük fel, majd tegyük a rolókat szorosan egymás mellé egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba.
A paradicsom darabokat, a tejszínt, az ajvárt és a maradék pesztót keverjük össze, majd ízesítsük sóval, borssal és oregánóval. Ezt a keveréket öntsük rá a csirkemell rolókra, végül szórjuk meg a reszelt parmezánnal. Ezután már csak készre kell sütnünk. Ehhez tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 40 percig.
Köretként ehetünk hozzá krumplit, rizst, bulgurt, friss salátát, de akár egy ropogós baguette-et is.
A parmezánleves egy igazi különlegesség, az elkészítése mégsem vesz több időt igénybe, mint 20-30 perc.
Hozzávalók
- 1 kicsi hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál vaj
- 100 ml száraz fehérbor
- 500 ml zöldségleves
- 200 ml főzőtejszín
- 150 g parmezán
- 1 teáskanál mustár
- só, bors
- 1 teáskanál bazsalikom pesztó
Elkészítés
Hámozzuk és pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát, majd vágjuk apró kockákra. Közepes lángon olvasszuk fel a vajat, és adjuk hozzá a hagymákat. Ha már üvegesek, akkor öntsük hozzá a fehérbort, hagyjuk egyszer felforrni, végül adjuk hozzá a zöldséglevest és a tejszínt. Ezután várjuk meg, amíg felforr, majd szórjuk bele a reszelt parmezánt, és keverjük hozzá a mustárt. Ezután habosítsuk fel a levest egy botmixerrel, ismét forraljuk fel, és ízesítsük sóval, borssal.
Vegyünk elő egy tányért, amibe tegyünk egy evőkanál bazsalikomos pesztót, majd arra merjük rá a levest.
A KAMILLA CSODÁJA
Pesztóval, fetasajttal és sonkával töltött csirkemellrolók
Ezt a fogást ugyan egy picit tovább tart elkészíteni – kb. 1 óra 10 percet vesz igénybe –, de szánjuk rá az időt, mert a végeredmény egyszerűen mennyei.
Hozzávalók
- 800 g csirkemell vékony szeletekre vágva
- 100 g sonka
- 125 g feta-sajt
- 1 üveg/konzerv aprított paradicsom
- 200 g tejszín
- 2 evőkanál ajvár
- 1 evőkanál zöld pesztó
- só, bors
- oregánó
- 100 g reszelt mozzarella
Elkészítés
A csirkemell szeletek egyik oldalát kenjük be egy-egy evőkanál zöld pesztóval, mindegyikre tegyünk egy szelet sonkát és fetasajtot. Ezután tekerjük fel, majd tegyük a rolókat szorosan egymás mellé egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba.
A paradicsom darabokat, a tejszínt, az ajvárt és a maradék pesztót keverjük össze, majd ízesítsük sóval, borssal és oregánóval. Ezt a keveréket öntsük rá a csirkemell rolókra, végül szórjuk meg a reszelt parmezánnal. Ezután már csak készre kell sütnünk. Ehhez tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 40 percig.
Köretként ehetünk hozzá krumplit, rizst, bulgurt, friss salátát, de akár egy ropogós baguette-et is.