Active Beauty
Frissítő: házi rebarbara limonádé

Olyan friss!

Frissítő: házi rebarbara limonádé

Most már hivatalos: megérkezett a rebarbaraszezon. A rebarbara ízletes sütemények és lekvárok alapanyaga, de számos más felhasználási módja is van a sokoldalú zöldségnek. Hozunk egy kis inspirációt, és a tavaszi zöldséget frissítő rebarbara limonádé formájában szervírozzuk.

A kedvenc nyári italunk: a rebarbara limonádé

Hozzávalók kb. 1 liter rebarbara limonádéhoz:

  • 500 g rebarbara
  • 1 citrom leve
  • 200 g cukor (pl. nyers nádcukor)
  • 500 ml szénsavas ásványvíz

Elkészítés

1. A rebarbarakompót elkészítése
Mossuk meg a rebarbarát, pucoljuk meg, és daraboljuk fel. Vágjuk félbe a citromot, és facsarjuk ki a levét. Forraljuk fel a cukrot kb. 250 ml vízzel, és főzzük 5 percig. Tegyük a rebarbarát és a citromlevet a cukoroldatba, és alacsony lángon főzzük kb. 10 percig, amíg a rebarbara szét nem esik.

2. A rebarbara limonádé elkészítése
Béleljünk ki egy nagy, finomlyukú szűrőt pamutkendővel, tegyük bele a kompótot, szűrjük le, a folyadékot pedig egy edényben gyűjtsük össze. Ha lecsepegett, a maradék levet is facsarjuk ki a kompótból. Újra forraljuk fel a szirupot. Ezt követően töltsük egy üvegkancsóba, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor öntsük fel ásványvízzel, és töltsük poharakba. A szirup hűtőben kb. 1 hétig eltartható.

Topping-tipp: A megmaradt rebarbarakompóttal feldobhatjuk a reggeli müzlinket. Befőttes üvegben tárolva a hűtőszekrényben 2-3 napig friss marad.

Tudnivalók a rebarbaráról

Szezonja: áprilistól június közepéig tart.

Gyümölcs vagy zöldség?
Annak ellenére, hogy elsősorban édes ételek készülnek belőle, botanikai szempontból a zöldségfélékhez tartozik.

Mi minden van benne?
A levélnyelek ásványi anyagokban, vasban, káliumban és C-vitaminban gazdagok, és sok gyümölcssavat is tartalmaznak. A rebarbara rendkívül kalóriaszegény (100 grammja 14 kcal-t tartalmaz), és emésztéssegítő hatású.

Mérgező a nyers rebarbara?
Magas oxálsavtartalmú levelei nem ehetőek. A szárai viszont annál inkább: vágjuk le a végeiket, mossuk meg, és pucoljuk meg. A főzés által a szárak savtartalma csökken, ezért a rebarbarát általában főzve, és nem nyersen fogyasztjuk. Viszont: csak rövid ideig főzzük, mert a gyümölcshús gyorsan szétesik.

Mi minden készülhet belőle?
A színpompás szárzöldség többféleképpen felhasználható, mint gondolnánk. Édes ételek, sütemények vagy lekvárok kedvelt alapanyaga, viszont a rebarbarával pikáns ételek is izgalmassá tehetők. Íme egy ilyen recept: sült csirke rebarbarával.