Active Beauty
Különleges dinnyés receptek

Saláta, leves és grillezett dinnye

Különleges dinnyés receptek

Nincs nyár dinnye nélkül! Ha annyira szereted ezt a gyümölcsöt, hogy egész nap tudnál belőle enni, akkor próbáld ki az alábbi recepteket. Így nem csak étkezések között fogyaszthatod, hanem akár ebédre vagy vacsorára is.

Dinnyesaláta mozzarellával
Hozzávalók
  • 2 kg görögdinnye
  • 1 kg sárgadinnye
  • 2 saláta uborka
  • 500 g mozzarella
  • 80 g fekete olívabogyó (mag nélkül)
  • 1 tk koriandermag
  • 1 citrom
  • 8 ek olívaolaj
  • friss bazsalikom

Elkészítés
A görögdinnyét vágd nyolc részre, és távolítsd el a héját, a húsát pedig vágd kisebb darabokra. A sárgadinnyét vágd négy darabra, szintén hámozd meg, és aprítsd fel. Az uborkákat alaposan mosd meg, töröld szárazra, és vágd 1-2 cm széles szeletekre. Ezután tegyél mindent egy tálba.
A mozzarellát és az olívabogyókat hagyd lecsöpögni, majd előbbit vágd kis darabokra. A koriandermagokat egy mozsárban törd össze. A citromot meleg víz alatt alaposan mosd meg, töröld szárazra, a héját reszeld le, a levét pedig facsard ki. Ezeket a hozzávalókat keverd össze egy fél teáskanál sóval, némi olívaolajjal, és már el is készült a salátaöntet.
Az öntetet öntsd rá a dinnyékre és uborkára, add hozzá a mozzarellát és olívabogyókat, majd óvatosan keverj mindent össze. Végezetül szórj rá pár bazsalikom levelet, és már kész is vagy.
 

ÍGY SZOKJUNK LE A ROSSZ ÉTKEZÉSI SZOKÁSOKRÓL!


 
Hideg dinnyeleves
Hozzávalók
  • 3 kg görögdinnye
  • 40 friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 vöröshagyma
  • 6 ek. olívaolaj
  • 1 ek. Cayenne-bors
  • 1 ek. currypor
  • só, bors
  • 2 lime
  • 1 marék koriander
  • 1 marék menta

Elkészítés
Magozd ki a dinnyét, a húsának a ¾-ét vágd kisebb darabokra, és pürésítsd össze. A maradék dinnyét vágd apró kockákra, és tedd be a mélyhűtőbe. A gyömbért hámozd meg, majd a hagymával és a fokhagymával együtt aprítsd fel. Egy edényben hevíts fel 3 evőkanál olívaolajat, és párold benne puhára a hagymákat és a gyömbért.
A cayenne-borsot és a curryport keverd a dinnyepüré feléhez, a másik felét pedig letakarva tedd be a hűtőbe. Előbbit kis lángon melegítsd meg, és ízesítsd sóval. Ezután várd meg, hogy kihűljön, majd letakarva helyezd a hűtőbe, méghozzá egy teljes éjszakára.
Az egyik lime héját reszeld le, majd facsard ki a levét. A levest szűrd át egy szűrőn, és keverd hozzá a maradék pürét. Ezután ízesítsd sóval, borssal és limelével. Tálalás előtt tegyél pár fagyott dinnyekockát a tálba, erre merd rá a levest, amire szórj némi reszelt lime héjat, koriandert és mentát. A maradék egy lime-ot szeleteld fel, és tedd a leves mellé.
 

EGYÜK MEG A NAPI VIZET!



Grillezett dinnye mentás túróval és rozmaringolajjal
Hozzávalók
  • 80 ml olívaolaj
  • 1 marék rozmaring
  • ½ tk. tengeri só
  • 1 marék menta
  • 170 g kecsketúró
  • só, bors
  • 80 g hámozott mandula
  • 4 szelet görögdinnye (1 szelet kb. 100 g)
  • 4 szelet kantalup dinnye (1 szelet kb. 60 g)
Elkészítés
A rozmaringolaj elkészítéséhez melegítsd fel egy edényben az olívaolajat, a rozmaringot és a sót. Ezután zárd el a lángot, majd 1 órán át hagyd állni.
A mentás túróhoz vágd apróra a mentát, keverd össze a túróval, sózd és borsozd meg, majd tedd be a hűtőbe. A mandulákat is aprítsd fel, és egy serpenyőben pirítsd aranybarnára. Fontos, hogy ehhez ne használj semmilyen zsiradékot.
A dinnyeszeletek mindkét oldalát grillezd meg. Ez oldalanként kb. 1-2 percet vesz igénybe. Ezután tedd a szeleteket egy tányérra, csöpögtess rájuk némi rozmaringolajat, tegyél melléjük a mentás túróból, végül szórd meg azokat a mandulával.