Vegán pecsenye: ezzel a recepttel garantált a kulináris élmény

Hozzávalók a zöldséges pecsenyéhez leveles tészta kéreggel és vörösboros mogyoróhagymával (6 adaghoz)

Elkészítés

1. A töltelék elkészítése
Hámozd meg és vágd apróra a gyökérzöldségeket. A fokhagymát és a hagymát is tisztítsd meg a héjától, majd aprítsd fel. A fűszereket mosd meg, rázd le róluk a felesleges vizet, és tépd le a leveleiket. A zabpehellyel, a mogyorófélékkel, a mustárral, a szójaszósszal, a sűrített paradicsommal, a misoval, a sóval, a borssal és a piros paprikával együtt tedd bele őket a mixerbe, és aprítsd össze. Amennyiben szükséges, kisebb adagokban pürésítsd.

2. A leveles tészta feltekerése és megsütése
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra alsó és felső fokozaton, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A leveles tésztát tekerd ki, és helyezd a sütőpapírra. A zöldséges-mogyorós masszát hosszában kend a tésztára, méghozzá annak alsó egyharmadára. Arra figyelj, hogy a szélére ne kerüljön a töltelékből. A szélét hajtsd be, majd kezdd el feltekerni a tésztát. Ha ezzel elkészültél, akkor kend be vízzel, szórd rá a szezámmagot és a fekete köményt. Ezután egy villa segítségével, kétszer vagy háromszor szúrj bele a tetejébe, hogy a keletkező gőz majd távozni tudjon. A sütőben kb. 40 perc alatt süsd készre.



3. A mogyoróhagyma előkészítése és tálalása
Miközben a tészta a sütőben van, hámozd meg a mogyoróhagymát, és vágd fel vékony karikákra. Ezeket tedd egy olajos serpenyőbe, és 4-5 percig párold. Ezután szórd meg cukorral, hagyd karamellizálódni, majd öntsd hozzá mind a két bort (vagy a gyümölcslevet). Add hozzá az áfonyát, a balzsamecetet és az egész fahéjat, majd 10-15 percig hagyd forrdogálni. Ezt követően ízesítsd sóval és a cayenne-borssal, majd töltsd át egy edénybe. A mogyorós-zöldséges pecsenyét vedd ki a sütőből, rövid ideig hagyd pihenni, és felszeletelve tálald a mogyoróhagymával együtt.