Active Beauty
Tippek kezdő balkonkertészeknek
Szöveg: Sándor Alexandra

Dzsungel az erkélyen

Tippek kezdő balkonkertészeknek

Szeretnéd, ha igazi kis oázis lenne az erkély? Mutatunk néhány olyan tippet, amivel minden eddiginél nagyobb sikerrel varázsolhatod zöld paradicsommá – hogy egészen késő őszig öröm legyen oda kiülni.


Mérd fel a szabad helyet és a napfényt!


A számodra tökéletes balkonnövények kiválasztása és elhelyezése ott kezdődik, hogy pontosan felméred, mennyi szabad helyed van, illetve mikor és milyen intenzitással süt oda a nap. Mindez ugyanis elengedhetetlen a növények megfelelő fejlődéséhez. Amennyiben déli fekvésű vagy napi 6-8 óra közvetlen napfénynek kitett erkélyed van, a zöldségtermesztésnek sincs akadálya. Ne aggódj: a növények hely- és fényigénye olyan széles skálán mozog, hogy biztosan megtalálod az igaziakat!


Menj biztosra!


Ha csak úgy összeválogatod a kedvenc növényeidet – vagy azokat, amiket hirtelenjében szimpatikusnak találsz a boltban vagy a piacon –, annak könnyen csalódás lehet a vége. Ez kezdő balkonkertészként akár el is veheti a kedved a folytatástól, pedig a növények rengeteg sikerélményt és örömet adhatnak. Válassz inkább hely- és fényigény szerint, kezdésnek pedig vegyél „nagy túlélőket”, amik azt sem veszik rossz néven, ha kimarad egy öntözés vagy a vártnál borúsabb napok jönnek!


Óvatosan a növekedéssel!


Noha csábítónak tűnhet, ha egy növény viszonylag rövid idő alatt akár több méteresre megnőhet, nem biztos, hogy ez a tulajdonság a balkonon praktikus lesz. A sikerélmény érdekében mindenképpen dönts olyanok mellett, amik teljesen kifejlett állapotban is passzolnak a hely- és növekedési viszonyokhoz. Jó hír, hogy legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek létezik helytakarékos „törpe” változata, ami kis helyen is kényelmesen elfér.


Mi érzi jól magát balkonládában?


Érdemes utánanézned, milyen virágok és konyhakerti növények „szeretnek” balkonládában élni. Örök klasszikus virágok közül például a muskátli és a petúnia, zöldségek közül a paradicsom – akár a kifejezetten helytakarékos koktél-, datolya- vagy szilvaparadicsom – és a paprika. Meglepő lehet, de a borsó is kedveli a „ládalétet”, ha mindig adott neki a nedves talaj és a hűvösebb környezet.

Ha bizonytalan vagy, bátran olvass utána akár szakkönyvekben is a témának, vagy kérd szakember segítségét, hogy a növényeid garantáltan jól érezzék magukat, és neked is sok örömöd legyen a társaságukban!