Active Beauty
Moldva-menti utazások: Egy látogatás Český Krumlov városában
Szöveg: Theresa Haidinger

Városnézés

Moldva-menti utazások: Egy látogatás Český Krumlov városában

Lenne kedved flangálni egy jót egy történelmi kisvárosban? Český Krumlovot minden évszakban érdemes felkeresni. Bemutatjuk a fő látnivalókat, amik mellett semmiképp se szabad elsétálnod.
A Cseh-erdő sűrű berkein keresztül vezet az út Český Krumlovba. A Moldva kanyargó völgyében fekvő idilli városka természetközeli pihenést, gasztronómiai és kulturális élményeket kínál.

Česky Krumlov: utazás & szállás

Český Krumlovba vonattal és busszal is eljuthatunk, még akkor is, ha közvetlen járatok nem indulnak oda. Aktuális menetrendeket az ÖBB Scotty honlapon találhatunk.

Szálláshelyek

Hoteleket és panziókat Česky Krumlovban minden árkategóriában találunk. Íme néhány lehetőség a sok közül:

Gold hotel
Grand hotel
Zlatý anděl hotel
Kříž hotel

Látnivalók

A városkép legfontosabb eleme a Moldva folyó, ami Český Krumlovot két részre osztja. Az UNESCO Világörökség részét képező városközpontba vezető legszebb út egy hídon vezet át. Onnan csodálatos kilátás nyílik a középkori várra, mely tekintélyesen áll egy hegy tetején, és onnan tekint le a városra. Az egész várost remekül fel lehet fedezni gyalog. Dimbes-dombossága miatt mindenesetre ajánlott egy jó lábbelit választani hozzá.

Kedvenc látnivalóink és programjaink Český Krumlovban:

Városnéző túránk első útja a mesebeli kastélyhoz vezet fel, ahonnan az egész városra csodálatos kilátás nyílik.
Megcsodáljuk a római viaduktokra emlékeztető Palást-hidat, amit a várárok fölé építettek, majd elsétálunk a Jelení záhrada parkba.
A város szívében található a festői főtér szökőkutakkal, a Szentháromság-oszloppal és hangulatos, aprócska kávézókkal.
A Český Krumlov-i reneszánsz kastélytoronyból kitekintve ugyancsak csodaszép látványt nyújt a város és a Moldva. A park padjainak egyikén elfalatozhatunk egy kürtöskalácsot.
A kastélykert barokk parkján keresztül elsétálunk a Bellarie, krumlovi urak pompázatos nyári lakja és a zenepavillon előtt. Megcsodáljuk az Egon Schiele kulturális központ impozáns épületét, és a kirándulás záróakkordjaként megiszunk a teraszán egy finom kávét.

A középkori hangulat szerelmeseinek a város minden évben megrendezi az Ötszirmú Rózsa Ünnepi Játékokat. Ezenkívül az adventi időszakban ünnepi karácsonyi vásárt is rendez.

Český Krumlov gasztronómiai kínálata:


Český Krumlovban bármilyen ízlésű, vékony vagy vastag pénztárcájú ember is talál ínyérevalót. A következő helyeket különösen ajánlott felkeresni:

Apotheka Cafe bar
Krcma Marketa
Papa’s Living étterem
Na Louži vendéglő
Omnes Caffe Arleta
Café Zlatý Anděl
Český Krumlovban mindenképpen érdemes megkóstolni a híres kürtöskalácsot. Nyáron akár fagyival kombinálva.