Active Beauty
Mi az a negging – és mit kezdjük vele?
Szöveg: Sándor Alexandra

Bántó bókok

Mi az a negging – és mit kezdjük vele?

A negging az érzelmi manipuláció egyik formája, amikor valaki dicséret köntösébe burkolva tesz negatív megjegyzést a másikra. Klasszikus példái az „olyan jól nézel ki, rád sem ismerek” és az „olyan jól csináltad magadhoz képest”.

Mit jelent a negging?


Az angol „neg” ige olyan negatív visszacsatolás adását jelenti, ami aláássa a másik önbizalmát, és az így kiaknázható sebezhetőség révén nyitottabbá teszi a szexuális közeledésre. Olyan kétélű bókok adásáról van szó, amelyek látszólag dicséretek, valójában viszont olyan komoly becsmérlést fogalmaznak meg, amitől kevesebbnek érzi magát az, aki kapja őket.

Miért veszélyes?


A negging azért számít veszélyes érzelmi manipulációnak, mert azt az üzenetet közvetíti tudat alatt, hogy „nem vagy elég szép, okos vagy ügyes, de nekem így is jó vagy”. Ismerkedésnél igen gyakori mostanság, sokan a ghosting – vagyis a szó nélküli eltűnés – még rosszabb alternatívájaként említik. Azért is kockázatos, mert különösen fogékonyak lehetnek neggingelő partnerjelölt közeledésére azok, akiknek tartósan vagy átmenetileg csekélyebb az önbizalmuk, így a saját kétségeik megerősítését hallják vissza a másiktól.


Mik a negging jelei?


A negging nem csupán kétélű bókokban nyilvánulhat meg. Gyakran hozzátartozik, hogy az érzelmileg bántalmazó fél valaki máshoz hasonlítgat, „építő jellegű kritika” címszó alatt kéretlen negatív visszajelzéseket ad, mindig az övé az utolsó szó, kérdéseknek álcázott sértésekkel bombáz, számonkérés esetén mindig kijátssza a „csak vicceltem” kártyát, bűntudatot kelt a velük szembeni aggályok megfogalmazásakor, és mindig saját magukat állítják be áldozatként.

Mit tehetsz a negging ellen?


A negging eszközeivel élő embert nem tudod megváltoztatni vagy jobb belátásra bírni. Amennyiben ő maga felismeri a bántalmazó magatartást, és saját akaratából szeretne rajta változtatni, akkor terapeuta segítségével változtathat a manipulatív magatartásmintáin.

Az egyetlen dolog, amit megtehetsz, hogy ne legyél tartósan negging áldozata, ha mindent megteszel az egészséges önbizalom helyreállításáért és megtartásáért, illetve nem kérdőjelezed meg, ha érzelmi bántalmazás ér. Az ismerkedési fázisban előforduló negging mindenképpen olyan vészjelzés, ami arról árulkodik, hogy az illetővel valószínűleg nem lehet érzelmileg kiegyensúlyozott kapcsolatot kialakítani.