Active Beauty
Mi az a fehér kávé és miért szeretjük?
Szöveg: Sándor Alexandra

Mi az a fehér kávé és miért szeretjük?

Ha kávéról van szó, rengetegféle közül választhatsz. Akár megvan már a nagy kedvenced, akár még keresed az igazit, érdemes tudnod egy fajtáról, ami méltán lett egyre népszerűbb az elmúlt években: ez a fehér kávé!

Mi az a fehér kávé?


A fehér kávé a különleges pörkölési eljárásról kapta a nevét, amelynek során alacsonyabb hőfokon és rövidebb ideig pörkölik a kávészemeket, mint a többi fajta esetében. Míg a feketekávét általában 200-250 Celsius-fokon pörkölik, addig a fehéret csak 160 fok körüli hőmérsékleten.

Ennek köszönhetően halványabb lesz a színük és enyhébb ízt adnak a belőlük készülő kávénak. Vagyis a megszokott közép- vagy sötétbarna árnyalattal szemben törtfehér vagy sárgás-bézses árnyalatban pompáznak. A fehér kávészemek sűrűbbek és keményebbek, emiatt nehezebb otthon darálni őket.


Milyen ízű a fehér kávé?


Az íz elsősorban a kávébab fajtájától – ami lehet arabica vagy robusta – és a származási helyétől függ. Általánosságban viszont elmondható, hogy míg a hagyományos kávénak erőteljes, kesernyés íze van, a fehér kávénak édeskésebb, diós-mogyorós jellegű, enyhén virágos jegyekkel. Az édesség a természetesen előforduló cukroknak köszönhető, míg a diós-mogyorós aroma a pörkölési eljárás után is nagyobb arányban megmaradó természetes olajoknak. A fehér kávé emiatt kitűnő választás mindazoknak, akik nem szeretnének erős, kesernyés ízt.


A fehér kávé koffeintartalma


Fontos tudni a fehér kávéval kapcsolatban, hogy az enyhébb íz ellenére akár másfélszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint a fekete. Ez annak tudható be, hogy hagyományos pörkölés esetén a természetes koffeintartalom nagyobb része illan el, alacsonyabb hőfokon pedig több marad meg. Egy csésze fehér kávé koffeintartalma az elkészítés módjától is függ.


Egészségesebb a fehér kávé?


A fehér kávét azért tartják egészségesebb alternatívának a feketével szemben, mert több természetes antioxidáns marad meg benne, például a klorogénsav. Ez az erős antioxidáns vegyület elősegítheti a fogyást és az egészséges testsúly megtartását, a szív és érrendszer egészségét, ráadásul gyulladáscsökkentő hatású is. Mivel a fehér kávé kevésbé savasít, érzékeny gyomrúaknak is jobb választás lehet a feketénél.