Active Beauty
Klímapara – téged is nyomaszt?
Szöveg: Sándor Alexandra

Klímapara – téged is nyomaszt?

Üvegházhatás, szélsőséges időjárás, kizsákmányolt környezet, az emberiség bizonytalan jövője… Ha mindez téged is nyomaszt, messze nem vagy egyedül! A klímaszorongás korunk olyan jelensége, amivel mindenképpen foglalkoznunk kell.

Mi az a klímaszorongás?


A klímaszorongás az éghajlatváltozás következményeitől való félelmet, az amiatt felmerülő nyomasztó érzések és gondolatok összességét jelenti. Önmagában nem mentális betegség, hanem a bizonytalan jövő miatti szorongás, ami sajnos valós veszélyeken alapszik. Mivel a klímaváltozás valóságos folyamat, normális, ha aggodalmat és félelemet váltanak ki belőlünk a hatásai.

A klímaszorongást gyakran szomorúság, düh, bűntudat és szégyenérzet is kísérheti, ami kihat a hangulatunkra, a viselkedésünkre és a szorongásunkra.Kiket érint elsősorban?


Magát a fogalmat az egyesült államokbeli pszichológiai szakirodalom írta le először. Az Amerikai Pszichológiai Társaság felmérése szerint az ottaniak több mint kétharmada szenved valamilyen mértékű klímaszorongásban. A The Lancet című szakfolyóiratban közzétett eredmények alapján a 16-25 évesek 84%-a legalább „mérsékelt” klímaszorongással él, 59%-uk pedig erős vagy szélsőséges mértékűvel. Ez azért is logikus, mert a gyerekek és a fiatal felnőttek nagyobb arányban fogják tapasztalni a klímaváltozás következményeit.

Hogyan hat a mentális egészségre?


A klímaszorongás azért veszélyes, mert tetézi a jövő bizonytalansága miatti általános szorongást. A természeti katasztrófáktól, a hőségtől vagy éppen az erős fagytól való félelem közvetlenül kihathat a mentális egészségi állapotunkra, ráadásul olyan aggodalmakat vet fel, mint bizonyos régiók lakhatatlanná válása vagy az élelmiszer és az ivóvíz-ellátottság romlása.

Mit tehetünk klímaszorongás ellen?


Az egyik legjobb mód a klímaszorongás enyhítésére a cselekvés, vagyis a környezettudatos életmód. Az is jó, ha meg lehet beszélni a félelmeket barátokkal, családtagokkal vagy akár szakemberrel. A gyerekekkel és a kamaszokkal külön érdemes leülni beszélgetni a klímaváltozásról, a Föld jövőjéről és a szükséges óvintézkedésekről. A legfontosabb, hogy bármilyen eredetű szorongás esetén érdemes pszichológushoz fordulni, aki rengeteget segíthet a feldolgozásban és a félelmek csillapításában.