Active Beauty
Friendsgiving: a barátság ünnepe és egy egytálétel recept

Kezdődhet az ünneplés!

Friendsgiving: a barátság ünnepe és egy egytálétel recept

A kutatások is bizonyítják: már 800.000 évvel ezelőtt a kőkorszaki emberek is csoportokban gyűltek össze a tűz mellett, hogy együtt főzzenek. Nem csupán osztoztak az ételeken, hanem történeteket is meséltek egymásnak. Ez egy olyan ősi szükséglet, amit idén novemberben egy modernebb változatban, friendsgivingként ünneplünk meg.

Thanksgiving (hálaadás) vs. friendsgiving – Mi a különbség?

1941-es bevezetése óta minden év novemberének utolsó csütörtökén ünneplik az Egyesült Államokban a hálaadást, ezzel beharangozva a karácsonyi időszakot. Rengeteg amerikai számára ez az év egyik legfontosabb ünnepe, ugyanis nincs semmilyen vallási háttere, így mindenki magáénak érezheti, hiszen senki sincs kirekesztve. A hagyományok szerint az emberek úgy jönnek össze, adnak hálát és étkeznek, ahogy korábban a pilgrimek (zarándokok). Ekkor főként töltött pulyka kerül az asztalra, köretként pedig a tök, a répa és az édesburgonya a legelterjedtebb.
Manapság azonban egyre több kritika éri ezt a világszerte ismert ünnepet. Amit ugyanis az amerikaiak békés, családias együttlétként ünnepelnek, annak valójában semmi köze nincs a békéhez és a felhőtlen boldogsághoz. Történészek szerint ugyanis az Európából érkező telepesek elűzték a földjeikről és brutálisan meggyilkoltak az őslakosokat. Emiatt pedig tényleg nincs semmi okuk az ünneplésre.
2007-ben látott először napvilágot a friendsgiving elnevezés – amit a közkedvelt sorozat, a Jóbarátok inspirált –, ami teljesen új értelmet, jelentést adott a tradicionális ünnepnek, illetve modernizálta azt. A családi ünnepélyből a barátság ünnepe lett, amely során nem csupán kellemes időt töltünk el egymással, hanem közösen főzünk is. Természetesen ajánlott előre megbeszélni, hogy ki mit visz, hogy változatos legyen a menüsor.

Friendsgiving-recept: Vegetáriánus Mac & Cheese spenóttal, póréhagymával és kaporral

Mivel ez az ünnep könnyed és laza, egyáltalán nem passzolnak hozzá különféle kulináris fogások. Épp ezért remek ötlet egy egyszerű, de nagyszerű egytálétel elkészítése:

Hozzávalók 4 főre

  • 4 póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 marék bébispenót
  • 1 marék kapor
  • 2 ek. olívaolaj
  • 500 g szarvacska tészta
  • 1200 ml zöldség alaplé
  • 150 g tejszín vagy zab főzőtejszín
  • 2 ek. tejföl
  • 1 tk. reszelt bio citromhéj
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 150 g reszelt sajt, például cheddar és gouda
  • 100 g reszelt parmezán

Mac & Cheese elkészítése

  1. A póréhagymákat mosd és pucold meg, majd vágd vékony szeletekre. A fokhagyma gerezdeket hámozd meg, és aprítsd fel. A spenótot is mosd meg és vágd nagyobb darabokra. A kaprot folyó víz alatt tisztítsd meg, alaposan rázd le róla a vizet, és aprítsd fel. Egy sütésálló edényben vagy egy magasfalú serpenyőben melegítsd meg az olajat, tedd bele a felszeletelt póréhagymát, és kb. 2 percig pirítsd. Ezután keverd hozzá a fokhagymát, és kb. 1 percig párolj mindent.
  2. A tésztát öntsd bele a zöldségalaplébe, és az összes többi hozzávalót is keverd hozzá, majd 7-8 percig hagyd az egészet főni, hogy a tészta megpuhuljon. A sütőt alsó és felső fokozaton melegítsd elő 210 Celsius-fokra. Ezután keverd hozzá a spenótot és a kapor 2/3-át, a tejszínt, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, némi szerecsendiót és a reszelt sajtot. Szórd meg parmezánnal, majd az egészet tedd be a sütőbe kb. 15 percig, hogy aranybarnára süljön. Végül szórd meg a maradék kaporral.

Elkészítési idő: kb. 45 perc