Active Beauty
Természetes fogfehérítő módszerek
Szöveg: Sándor Alexandra

Ragyogó mosoly

Természetes fogfehérítő módszerek

Ki ne szeretne fehérebb fogakat és ragyogóbb mosolyt? Szerencsére többféle természetes fogfehérítő módszer áll rendelkezésedre, hogy elérd a kívánt célt, és közben megőrizd a fogaid egészségét.

Fogmosás, fogselyem és szájvíz


Fogaid fehérségét több tényező is meghatározza: a genetika, a fogyasztott ételek és italok, illetve a tisztaság is közöttük van. A legegyszerűbb módszer a fogaid fehérségének megőrzésére és helyreállítására, ha naponta legalább kétszer alaposan fogat mosol – megfelelő fogkefével és fogkrémmel –, emellett pedig fogselymet és antibakteriális szájvizet is használsz. Mindezzel visszaszoríthatod a komoly esztétikai és egészségügyi problémákat okozó lepedékképződésért felelős baktériumok aktivitását a szádban.

Olajos öblögetés


Az ájúrvédikus gyógyászat egyik nyugaton is kedvelt módszere az olajos öblögetés. Nincs más dolgod, mint egy evőkanálnyi olajat – ami lehet például szezámmagolaj, kókuszolaj vagy olívaolaj is – legfeljebb 20 percig forgatsz a szádban, vagyis sokáig öblögetsz vele. Angolul azért hívják „oil pulling”-nak, mert szó szerint „kihúzza”, vagyis eltávolítja a szájüregből a baktériumokat. A legtöbben a kókuszolajat tartják igazán hatásosnak erre a célra.

Alma, ananász, eper


Ezeket a gyümölcsöket nem csupán azért érdemes fogyasztanod, mert finomak és táplálóak. Az almasav a nyáltermelés fokozásával segít helyreállítani a száj pH-értékét, míg az ananászban található bromelain enzim a fehérítő fogkrémek gyakori összetevője. Az eper apró magjainak radírozó hatására is sokan esküsznek, akár szódabikarbónával pépesítve – ám az utóbbi módszerrel nem árt vigyáznod, mert károsíthatja az érzékeny fogak elvékonyodott zománcát.


Kurkuma


Ugyancsak a keleti gyógyászat természetes „csodaszere”: nemcsak finom fűszer, hanem magas antioxidánstartalmú gyulladáscsökkentő is egyben. Az indiaiak közül sokan állítják, hogy ennek köszönhetik legendásan fehér fogaikat.

Fontos a megelőzés!


Ahhoz, hogy sokáig megőrizhesd a fogaid fehérségét, érdemes szem előtt tartanod, hogy milyen ételek és italok okozhatnak elszíneződést. A kávé, a vörösbor és a szénsavas üdítők a legismertebb „bűnösök”, de a dohányosoknak és a rendszeres alkoholfogyasztóknak is a fogzománc állapotának romlásával kell számolniuk, ami akár rövid távon is a fogak elszíneződésével járhat. A káros szenvedélyek elkerülésével és egészséges táplálkozással máris sokat tehetsz a mosolyod szépségéért!