Active Beauty
Sárgadinnyés receptötletek
Szöveg: Sándor Alexandra

Szezonális finomságok

Sárgadinnyés receptötletek

Érik a mézédes dinnye, ami magában is nagyon finom ugyan, mégiscsak arra vár, hogy ínycsiklandó fogásokat készíts belőle! Most ehhez adunk néhány tippet.

Sárgadinnye gazpacho


Ki mondta, hogy a gazpacho csakis paradicsomból készülhet? A sárgadinnyés változathoz tegyél 30 dkg aprított sárgadinnyét és fél gerezd nyomott fokhagymát a turmixgépbe, és jó alaposan turmixold össze. Jöhet rá 2 evőkanálnyi sherry ecet, ugyanannyi olívaolaj, egy kis Tabasco szósz, némi só és bors. Összekeverve hagyd állni a hűtőben. Ezután 4 szelet pármai sonkát süss 3-4 percig közepes hőfokon a serpenyőben, amíg ropogós nem lesz. A hűtőben pihenő gazpachót kanalazd át a tálakba, amikben szeretnéd felszolgálni. A tetejére retket, uborkát és zöldhagymát tehetsz díszítésként a pármai sonkadarabok mellé.


Sárgadinnyés-grillsajtos nyárs


Ha nyár, akkor grillezés! A nyársra sárgadinnye-darabok is kerülhetnek, amik remek kombinációt alkotnak számos másik ízzel. Egy kisebb sárgadinnyéhez nagyjából fél kiló grillsajtra lesz szükséged, hogy a nyárson fele-fele arányban legyenek. A kompozíciót őrült korianderrel, fahéjjal, illetve fekete és cayenne borssal ízesítheted.

Caprese saláta grillezett sárgadinnyével


Biztosan ismered a paradicsomos-mozzarellás caprese salátát. Nos, paradicsom és mozzarella ebben is van, csak éppen sárgadinnyével! Akkor lesz a legfinomabb, ha félholdakra szeleteled a felezett sárgadinnyét, kissé megsózod, majd konyhai törlőkendőn állni hagyod. Ezután alacsony hőfokon hevíts egy kis balzsamecetet, amíg szirupos nem lesz – ez nagyjából 5 percet vesz majd igénybe. Ha ez megvolt, hevíts fel egy serpenyőt, és a víztől szárazra törölt sárgadinnyére spriccelj egy kis olajat. Grillezd a szeletek mindkét oldalát, körülbelül 2-2 percig. Aztán oszd ketté a sárgadinnye-szeleteket, és rendezd el őket a tányéron a félbevágott koktélparadicsomokkal és a mozzarelladarabokkal. Megszórhatod bazsalikommal és mentával az ízesítés kedvéért. Ropogós kenyérrel a legfinomabb!

Sárgadinnye habbal


A világ egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb desszertjéhez vágd apróra a sárgadinnyét, és verd fel a tejszínhabot vagy a növényi cukrászhabot. Hideg vízzel kiöblített poharakba rétegezd a sárgadinnyedarabokat és a habot, amíg el nem fogy! Elég neki 1-2 óra a hűtőben, hogy állagra is mennyei finomság legyen, ami különösen jólesik a melegben.