Miért ne egyenek a gyerekek túl sok cukrot?

„Az ember mindig is előnyben részesítette az édes ízeket. Az agyunk még a kőkorszakból tudja, hogy ami édes, az nem lehet mérgező” – magyarázza a dietetikus. Ezzel azonban van egy nagy baj: ha a gyerekeket már kiskorukban sok édességhez szoktatjuk, akkor később is ezt az ízvilágot fogják előnyben részesíteni, és az olyan egészséges élelmiszereket, mint a zöldség és a keserű saláta, egyszerűen el fogják utasítani. Ezen kívül az sem mellékes, hogy az iparilag előállított, cukortartalmú élelmiszerek még túl sok zsírt is tartalmaznak. Amennyiben ezeket édesített italokkal és üdítőkkel fogyasztják, akkor biztosak lehetünk abban, hogy központi téma lesz a súlyprobléma. A túlzott cukorfogyasztás egy másik mellékhatása a túlsúlyon kívül a fogszuvasodás. Ezen kívül a koncentrációs képességre is rossz hatással lehet.

Mennyi cukrot ehet egy gyerek egy nap? Ezt javasolja a szakértő

A WHO ajánlása szerint egy gyermek a szükséges napi energiabevitele mindössze 5 százalékát vigye be cukor formájában. A dietetikus, Sandra Laimer azt tanácsolja, hogy az édességet a gyerekek számára érdemes külön adagokba szedni. Egy kisbaba első életévében egyáltalán ne jusson cukor a szervezetébe, ezt követően pedig a következő aranyszabály érvényes: „5 csokoládé bonbon, 2 vajas keksz csokoládéval vagy 150 ml limonádé.” Laimer véleménye szerint a szülők a gyermek tenyerét használják az adagok meghatározásához. Ez azt jelenti, hogy egy kis marék édesség (például ebéd után fogyasztva desszertként) teljesen rendben van. „Mivel a gyerekek pontosan tudják, hogy apa és anya keze a koruknál fogva nagyobb, teljesen érthető, hogy ők többet ehetnek.” Természetesen arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szülő a példa. Ha a szülők jó példát mutatnak, akkor a gyermek őket fogja követni.

Rejtett cukor: tudatos táplálkozás és cukoralternatívák a gyermekek számára

Mivel számos élelmiszerben, például müzliszeletben és gyümölcsjoghurtban „rejtett cukor”, illetve sok cukor van, ezeket is hozzá kell számolni az aznapi cukorfogyasztáshoz. Azoknál az élelmiszereknél, amiket a gyereked fog fogyasztani, fokozottan figyelj, hogy azok a lehető legkevésbé legyenek feldolgozva, továbbá nagyon alacsony legyen mesterséges adalékanyag-, tartósítószer- és aroma-tartalmuk. Ehhez is van egy tippje a dietetikusnak: „A termékeknél figyelj az olyan mondatokra, hogy ’korlátozhatja a gyerekek megfigyelőképességét’. Ha ezt látod, válassz egy jobb alternatívát.” Ezen kívül érdemes már korán rávezetni a gyerekeket a tudatos táplálkozásra, és megmutatni nekik, hogy milyen cukoralternatívák léteznek. Ennek köszönhetően megtanulják, hogy a nassoláshoz ugyanolyan jó választásnak bizonyul az édes gyümölcs, édesítéshez pedig a méz, fagylalt helyett ehetnek natúr joghurtot friss gyümölcsökkel, a reggeli gabonapehely helyett pedig egy zabkását bogyós gyümölcsökkel…

Mennyi cukor engedélyezett egy gyereknek egy nap? Ez nem alku tárgya

Ki ne ismerné a következő szituációt? A boltok pénztárainál rengeteg édesség sorakozik, és a gyereked üvölt, mert kér egy nyalókát. A szülőknek erős idegekre van szükségük, illetve megértő nevelésre, azonban nem mondhatnak ellen az elveiknek. Ha a nagyszülők mindig rengeteg fagylalttal és süteménnyel készülnek, nagyon fontos, hogy a gyermeked tudatában legyen a szabályoknak, és tudja, hogy mennyi cukor engedélyezett neki egy nap. Természetesen mindig vannak kivételek (húsvét, karácsony, születésnap…), de ezeket így is kell kommunikálni, ellenkező esetben a kivételek átalakulnak szabállyá. Az édesség teljes mértékű tiltása sem jó, hiszen ezáltal csak még érdekesebbé válnak a kicsik számára a csokoládé és társaik. Az édességet továbbá sose használd jutalmazásra vagy büntetésre, ugyanis ez egészségtelen étkezési szokásokhoz vezet.