Mi a hajdina?

Botanikailag a hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik, ezért közelebbi rokonságban áll a quinoával és az amaránttal, mint a búzával vagy a rozzsal. Apró, háromszög alakú szemcséi természetesen gluténmentesek, és nagyszerű alternatívát jelentenek azok számára, akik elkerülik a glutént, vagy tudatosan étkeznek. A hajdina fogyasztása nemcsak a sokoldalúság miatt előnyös, hanem tápértéke miatt is: kiváló minőségű növényi fehérjét, rengeteg rostot és fontos ásványi anyagokat tartalmaz.

Honnan származik a hajdina?

A hajdina eredetileg Közép-Ázsiából származik. Ez az álgabona onnan került Oroszországon át Közép-Európába. Évszázadok óta rendszeresen használják és fogyasztják számos ország hagyományos konyhájának fő összetevőjeként – például Oroszországban, Japánban és Lengyelországban. Magyarországon is ismerik és szeretik a hajdinát és annak mogyorós ízét.

Ezt érdemes tudnod a hajdináról

A hajdina tele van értékes tápanyagokkal. Kiváló minőségű növényi alapú fehérjét biztosít, és mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, így ideális vegetáriánusok vagy vegánok számára. Ez az álgabona továbbá magnéziummal, vassal, káliummal és fontos B-vitaminokkal is ellátja a szervezetet.

A hajdina különlegességét a magas rutintartalma adja. Ez a másodlagos növényi anyag erősíti az ereket, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és javítja a vérkeringést.

A hagyományos gabonafélékhez képest a hajdina több antioxidánst tartalmaz, könnyebben emészthető, és jól tolerálható – még érzékeny gyomrúak vagy bizonyos allergiákban szenvedők számára is.

Mennyire egészséges a hajdina a bélrendszer számára?

A hajdina több szinten is elősegíti a bélrendszer egészségét. Rosttartalma támogatja az egészséges emésztést, szabályozza a vércukorszintet, és elősegíti a hasznos bélbaktériumok szaporodását. A hajdina ezenkívül rezisztens keményítőt is tartalmaz – ez egy speciális keményítő, amely táplálja az egészséges bélflórát a vastagbélben, és segíti a szervezetet a gyulladáscsökkentő zsírsavak termelésében.

Különösen érzékeny emésztés vagy irritábilis bélszindróma esetén remek alternatíva lehet a hajdina, ugyanis könnyen emészthető, gluténmentes és sokoldalúan felhasználható.

Hogyan célszerű a hajdinát fogyasztani?

A hajdina igazi mindenes a konyhában. Ezek a természetes gabonafélék sokféleképpen elkészíthetők – a táplálótól az édesig. Főzés előtt ajánlott a szemeket alaposan leöblíteni forró vízben, és szükség esetén rövid ideig áztatni. Ettől még könnyebben emészthetők. Főtt állapotban a hajdina egy csodálatosan laktató köret, de salátákban vagy bowlok alapanyagaként is remek.

Ha valami aromásabbra vágysz, próbáld ki a sült hajdinát, más néven kashát, amely diós ízével tökéletes sós ételekhez vagy feltétként.

A hajdinaliszt kiválóan alkalmas gluténmentes palacsinták vagy sütemények készítéséhez. Különösen a hajdina porridge nagyon kedvelt, ami melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.

Miért jobb a hajdina a zabpehelynél?

A hajdina számos előnnyel rendelkezik, aminek köszönhetően izgalmas alternatívája a zabpehelynek. Több kiváló minőségű növényi alapú fehérjét tartalmaz, biztosítja az összes esszenciális aminosavat, és természetesen gluténmentes – a zab esetén előforduló keresztszennyeződés nélkül. Ezenkívül a hajdina szélesebb körű ásványi anyagokat biztosít, és a zabpehelynél alacsonyabb a glikémiás terhelése. Ez segít stabilan tartani a vércukorszintet, és megakadályozza a hirtelen kialakuló éhségérzetet.

Elkészítése javaslatok hajdinához

A hajdinát gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni. Főzés előtt alaposan mosd át a magokat, így eltávolítva róluk a keserű anyagokat. Ezután 2:1 (víz és hajdina) arányban párold az álgabonát 15 percig kis lángon. Ha jobban szereted az intenzívebb ízt, főzés előtt pirítsd meg a magokat némi olajban – ettől kellemes mogyorós íze lesz.

Édes ételek esetén is remekül illik a hajdina a növényi tejhez, fahéjhoz, almához és bogyós gyümölcsökhöz. Ideális választás egy meleg reggelihez vagy könnyű desszerthez. Sós ételek esetén sült zöldségekhez, gombákhoz vagy töltelékként paprikához és cukkinihez is választható

Recept: hajdina galette

Hozzávalók 4 palacsintához

A tésztához:

  • 180 g hajdinaliszt
  • 320 ml hideg víz
  • 1 tojás
  • Csipet só
  • 4 szár petrezselyem
  • Olaj a serpenyőbe


A töltelékhez:

  • 150 g crème fraîche
  • 1 csomag reszelt sajt
  • 4 tojás
  • 1 csomag szeletelt füstölt lazac
  • Só és bors
  • 4 újhagyma


Elkészítés:

Készítsd elő a tésztát
A tésztához aprítsd fel a petrezselymet. Ezt követően keverd össze a hajdinalisztet sóval és hideg vízzel. Ehhez add hozzá a felaprított petrezselymet és a tojást. Takard le a tésztát, és legalább 4 órán át (de a legjobb egy éjszakán át) hagyd a hűtőben pihenni.

Készítsd el a palacsintát
Hevíts fel némi olajat egy serpenyőben, és az előkészített tészta ¼-ét öntsd a serpenyő közepébe. Ezután döntsd meg úgy a serpenyőt, hogy a tészta szépen befedje a serpenyő alját.
Amint aranybarna lesz a tészta alja és könnyen feljön, megfordíthatod a palacsintát.

Add hozzá a tölteléket
A töltelékhez tegyél egy evőkanál crème fraîche-t és némi reszelt sajtot a tészta közepére. Ezután törj fel egy tojást, és tedd a sajtra, oldalra pedig tegyél egy szelet füstölt lazacot. Ezután hajtsd be a palacsinták oldalát úgy, hogy egy négyzetet kapj. A tojássárgájának és a lazac egy részének még láthatónak kell lennie a galette közepén.

Az utolsó lépés
Rövid időre takard le a serpenyőt egy fedővel, amíg a tojás meg nem szilárdul. Eközben mosd meg az újhagymát, és karikázd fel. Ezután vedd ki a galette-et a serpenyőből, ízesítsd sóval és borssal, majd szórd meg az újhagymával.