Active Beauty
A szieszta művészete

Szundi-time

A szieszta művészete

Van, aki nem bír nélküle létezni, mások pedig nem értik, hogy mi a jó benne. A power nap, azaz a sziesztázás vagy délutáni szunyókálás hatásairól megoszlanak a vélemények. Ahhoz, hogy valóban azt adja, amit várunk tőle, tehát hogy pihentebbek legyünk utána, valamint hogy kifejthesse számos pozitív egészségügyi hatását, be kell tartanunk néhány szabályt. Eláruljuk, melyek ezek.

Hogy alakult ki a sziesztázás szokása?

A szieszta a spanyol kultúra fontos része. A mediterrán térségben bevett dolog szundítani egyet ebéd után, egész egyszerűen a klíma miatt, a délután 2 körül tetőző elviselhetetlen meleg ugyanis sok esetben lehetetlenné teszi a munkavégzést. Ma már egy, a világ sok helyén elterjedt szokásról beszélünk. Többek között Einstein, Napóleon, Edison és több amerikai elnök is a híres szundikálók közé tartozott. Thomas Edison – aki egyebek mellett az izzólámpa, a telegráf és a mozgóképek rögzítésére alkalmas kamera feltalálója volt – egy karosszékben ülve szundikált, és a kezében mindig valamilyen tárgyat tartott, ami rendre leesett, amikor éppen mély álomba zuhant volna, a zaj pedig mindig felébresztette. Elmondása szerint ilyenkor jöttek zseniális meglátásai, amiket azon nyomban le is írt, mielőtt örökre elillantak volna. A „power nap” kifejezés Dr. James B. Maas alváskutatótól származik, aki a kutatásai során egyértelmű kapcsolatot állított fel az alvás és a teljesítmény között, s ezzel a szundítást is visszahozta a divatba. Maas ezenkívül azt is definiálta, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a délutáni alvásnak ahhoz, hogy pozitív hatást gyakorolhasson az egészségre.

Mikor profitálhatunk a délutáni mini-alvásból?

Ahhoz, hogy a power nap pozitív hatást gyakoroljon a szervezetedre, és emelje az energiaszintedet, a következő szabályokat tanácsos betartanod:

  • 10-20 percnél ne szunyókálj hosszabban, annak időtartama a 30 percet semmiképpen se haladja meg. Ha ennél tovább szendergünk, akkor átcsúszhatunk a mélyalvási fázisba, amiből felébredve meglehetősen sok erőre és energiára van szüksége a szervezünknek ahhoz, hogy újra fel tudjon pörögni. Az is előfordulhat, hogy a nap további részében ez már nem is sikerül neki, így a tulajdonképpeni energiaszint-növelő energiarablóvá válik.
  • Ne aludj vissza: a szundikálás után azonnal kelj fel, ne szenderedj el újra és újra. Hiszen tudjuk: a visszaalvás nem segít abban, hogy felébredés után energiával telinek érezzük magunkat, épp ellenkezőleg…
  • Űzd rendszeresen: egy aktuális svájci tanulmány szerint a power naptől csak akkor remélhetünk egészségügyi előnyöket, ha heti egy-két alkalommal integrálni tudjuk a mindennapjainkba.
  • Friss levegő és hideg víz: hogy a szieszta után újra fel tudd venni a fordulatszámot, szellőztesd ki a helyiséget, ahol aludtál, hogy oxigén áramolhasson be. Ezenkívül az alváshoz ne sötétíts be túlságosan, és felkelés után igyál meg egy pohár hideg vizet – ez frissítőleg hat mind a testre, mind a szellemre.
  • Teremtsd meg a megfelelő körülményeket: a sziesztázáshoz fontos egy olyan helyet keresni, ahol napközben le tudsz nyugodni. Ezenkívül az is elengedhetetlen, hogy kényelembe tudd helyezni magadat. A legjobb, ha úgy fekszel, hogy a felsőtested egy kissé megemelt állapotban legyen, amely pozíció tehermentesíti a gerincet és a csigolyákat, lazítja a nyak, a tarkó és a lapocka izmait. Ha nincs kéznél párna, akkor a dzsekiddel vagy a pulcsiddal is alápolcolhatod a fejedet és a felsőtestedet. Aztán már csak be kell állítani az ébresztőt, ami segít megakadályozni, hogy túl mély álomba szenderülj. És már kezdődhet is a délutáni pihenés.

Ezeket a csodálatos dolgokat teszi veled a szieszta

A délutáni szundikálást nem szükséges mindennap beiktatni, és nem tanácsos órákig elhúzni. Ha tehát a fent említett szabályokat betartod, akkor a heti egy-két power nap ki tudja fejteni a pozitív hatásait:

Kreatívabbá válhatsz tőle: a rövidke és könnyű alvások „helyet csinálnak” a kreatív megoldásoknak és ötleteknek, amik az ébrenlétből az alvásba való átmenet mágikus pillanataiban támadhatnak, s ezeket tanácsos az ébredés után rögtön feljegyezni.

Erősíti a szív- és érrendszert: több kutatás is bizonyítja, hogy a rendszeresen beiktatott rövid délutáni alvásnak köszönhetően kevesebb stresszhormon termelődik a szervezünkben, ami csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.

Higgadtabbá tesz: a napközbeni pihenés növeli a produktivitásunkat, valamint türelmesebbé tesz minket, aminek köszönhetően könnyebben vehetjük az akadályokat.

Ezért nem működik mindenkinél

Több oka is lehet annak, hogy egyszerűen nem sikerül elaludnunk, vagy hogy a power nap nem váltja be a hozzáfűzött reményeket. A nem megfelelő hőmérséklet megakadályozhat minket abban, hogy el tudjunk lazulni – az optimális hőfok a pihenéshez 16 és 20 Celsius-fok között van. Ezenkívül a fények és a zajok is bezavarhatnak – a túl világos helyiség vagy a háttérzajok (televízió, rádió) is gátolhatnak minket abban, hogy ki tudjunk kapcsolni. Ráadásul abban is különbözünk, hogy kinek mely pozíció a legpihentetőbb (lehet, hogy számodra az ülőhelyzet a legmegfelelőbb). Valamint sok ember hajlamos arra, hogy túl sokáig szunyókáljon, aminek az eredményeképpen inkább bágyadttá, mintsem energiával telivé válik.

Tehát power nappelést is tökélyre lehet fejleszteni! Tippjeink segíthetnek abban, hogy sikerüljön frissre sziesztázni magad. És ha felmerül a gyanúja annak, hogy valami gond lehet az alvásoddal, akkor keress fel egy szakembert, és derítsétek ki a probléma mögött meghúzódó okokat. A délutáni szundikálással ugyanis nem kompenzálható a tartósan elégtelen éjszakai alvás.