Active Beauty
Tiltólistás ételek a terhesség alatt
Szöveg: Sándor Alexandra

Táplálkozás babaváráskor

Tiltólistás ételek a terhesség alatt


Higannyal szennyezett halak


A higany igencsak mérgező anyag, ami szennyezett vizekben is előfordulhat. Bizonyos mennyiség fölött kihat az idegrendszer, az immunrendszer és a vese működésére. Gyermekeknél fejlődési zavarokat okozhat – sajnos akár kisebb dózisban is. Éppen ezért várandósság és szoptatás alatt célszerű elkerülni például a tonhal, a makréla, a kardhal és a cápahús fogyasztását.


Halak vagy tenger gyümölcsei nyersen


A nyersen fogyasztott halak és tenger gyümölcsei olyan baktériumokat és parazitákat tartalmazhatnak, mint a norovírus, a szalmonella vagy a lisztéria. Ezek az élelmiszerek gyakran nem a vízből „hozzák magukkal” a kórokozókat, hanem a nem megfelelő tárolás, szállítás vagy feldolgozás alatt szaporodnak el bennük. Az említett fertőzések kiszáradást és gyengeséget okozhatnak, ráadásul tünetmentes állapotban is átterjedhetnek a méhlepényen keresztül a magzatra.


Nyers vagy nem átsült húsok


Hiába a kedvenced a tatárbifsztek, a nem teljesen átsült húsokkal sajnos ugyancsak baktériumokat és parazitákat juttathatsz a szervezetedbe, amik toxoplazmózist, E. coli fertőzést, liszteriózist vagy szalmonellát okozhatnak, fenyegetve a kisbabád egészségét is. Természetesen nem kell lemondanod a húsételekről, csak fontos, hogy teljesen átsütve fogyaszd őket.


Feldolgozott húsáruk


A sonka, a virsli, a kolbász és a szalámi ugyancsak ideális táptalaja a baktériumoknak, amik a feldolgozási folyamat és a tárolás alatt is elszaporodhatnak. A füstölt, de nem hőkezelt hentesáruk éppen ezért kerülendőek – arról nem is beszélve, hogy ezek a feldolgozott élelmiszerek sok sót és egészségtelen zsírokat tartalmazhatnak.


Nyers tojás


A nyers tojás szalmonellafertőzést okozhat, ami lázzal, émelygéssel, hányással, gyomorgörccsel és hasmenéssel jár. A tápanyaghiány és a kiszáradás veszélye a magzatot is fenyegeti, de a görcsök miatti méhösszehúzódások akár közvetlen kockázatot jelenthetnek rá.


Belsőségek


A belsőségek – megfelelően fogyasztva – rendkívül egészségesek lehetnek, hiszen többek között vasat, B1-2 és A-vitamint, cinket, szelént és rezet is tartalmaznak, amik egytől egyig mind jók a kismamának és a kisbabának. A túl magas A-vitamin előanyag-bevitel azonban fejlődési rendellenességekhez vagy vetéléshez vezethet a terhesség első trimeszterében.


Pasztörizálatlan tejtermékek


A nyers tej liszteriózist, szalmonellát, illetve E. coli vagy Campylobacter fertőzést okozhat. Az általuk okozott betegségek gyűjtőneve az ételmérgezés, ami akár életveszélyes is lehet a magzat számára.