Active Beauty
Szórakozás gyerekeknek: unaloműző tippek télre bentre és kintre
Szöveg: Eva Pohn

Jó ötletek

Szórakozás gyerekeknek: unaloműző tippek télre bentre és kintre

Míg egyes napok csak úgy elrepülnek, mások egyszerűen nem akarnak véget érni. „Anya, annyiraaaaaa unatkozom” – hallható az egész házban. Mit csinálj akkor, ha már megépítettétek a sokadik tornyot, és a kedvenc kirakót is többször szétszedtétek, majd újra kiraktátok? Hoztunk pár unaloműző tippet bentre és kintre!

Egy klasszikus játék, mint unaloműző tipp: Lotti Karotti

Melyik nyuszi küzdi le a hirtelen megjelenő akadályokat, és jut el először a ropogós répával a hegycsúcsra? A négyéves kortól játszható mókás, „Lotti Karotti” nevű társasjátékot bátran nevezhetjük igazi klasszikusnak. Már több mint 20 éve számos szórakoztató délután köszönhető neki, és nemrég még újítottak is rajta. Ha tehát legközelebb győztes nyúl szeretnél lenni, akkor a hirtelen megjelenő lyukakon kívül egy vakonddal is szembe kell szállnod, továbbá türelmesnek kell lenned a felvonóhídnál, és ügyesen le kell küzdened a kaput.

Gyerekfilm mélységgel: Elemi

Az „Elemi” egy Disney/Pixar film, ami tavaly jelent meg. Parázsról, egy vagány és a szó szoros értelmében tüzes lányról szól, aki Elemental City-ben él, ahol a négy alapvető elem által inspirált tűz-, víz-, levegő- és földlények békésen élnek egymás mellett. Parázs barátsága Örvénnyel megrengeti abba a világba vetett hitét, amiben élnek. Ez a gyerekbarát animációs film pozitív és erős szereplőket helyez a középpontba, és összességében rendkívül kellemes az alaphangulata. Ez a tökéletes családi film egy lustálkodással töltött vasárnapra. Már csupán a pattogatott kukorica hiányzik!

Hangosköny kicsiknek és nagyoknak: Bori

Már kb. 30 éve rengeteg élményt élt át Bori, a kislány a piros masnival a hajában. Már többezer gyerek vett részt – könyv, hangoskönyv és tévémese formájában – a kitalált, de realisztikus hétköznapjaiban. Legyen szó az „alapismeretek” bemutatásáról a legkisebbeknek hároméves kortól, iskolai kalandokról ötéves kortól, vagy a tinédzserek életéről tízéves kortól: Borival sosem unatkozol. A hangoskönyvek alapját a Schneider Liana által írt könyvek adják. A saját gyermekéről mintázta Borit az írónő. Épp ezért lesz Bori, a rajongóihoz hasonlóan, egyre idősebb és önállóbb a történetekben.

Tipp: Legyen szó társasjátékokról, filmekről vagy hangoskönyvekről – ezeket az unaloműzőket nem kell feltétlenül megvenned, hiszen akár ki is kölcsönözheted vagy streamelheted.

Irány az udvar: élvezd a természetet az erdőbingóval

Ennek az interaktív játéknak a középpontjában a felfedezés, a kutatás és a gyűjtögetés áll. Mindössze egy üres tojástartó dobozra, egy keresési sablonra és egy területre lesz szükséged a természetben, ahol a gyerekek kitombolhatják magukat. Miután a sablont beragasztottátok a tojástartó doboz tetejébe, kezdődhet is ez a szórakoztató keresőjáték. Aki megtalálta az összes tárgyat, és a helyére tette a, azonnal kiálthatja is, hogy „Bingó”.

Tipp: Az erdőbingót többféle módon lehet játszani. Aki nem szeretne tobozokat, tollakat és leveleket keresni, az akár az alábbiak szerint is játszhatja:

 • Rendezd szín szerint a természetes anyagokat.
 • Olyan dolgokat keress, amik nehezek, nedvesek, könnyűek, puhák vagy nyálkásak.
 • Olyan dolgok, melyek nem a természetbe valók.

Kint tobozgyűjtés, bent tobozmanó-készítés

Ha be szeretnéd varázsolni a természetet a négy fal közé, akkor remek ötlet lehet egy séta az erdőben, amit egy otthoni barkácsolás követ. A kicsi tobozmanókat pillanatokon belül el tudjátok készíteni, méghozzá az alábbi módon:


Szükséges eszközök:

 • Tobozok
 • Fagyöngyök kicsi fémakasztóval
 • Hegyes végű toll
 • Fonalból készült pomponok
 • Zsenília drót
 • Hímzőtű
 • Színes fonal vagy vékony szaténszalag
 • Olló
 • Forró ragasztópisztoly

Elkészítés:

 1. Először készítsd el a kicsi manók arcát. A hegyes végű tollal rajzold rá a fagolyókra. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor először gyakorold egy papíron.
 2. Ezt követően ragaszd rá a fagolyókat a tobozokra.
 3. Most következnek a pomponok. Ehhez fűzd be a tűbe a fonalat, majd szúrd át a pomponon, és kösd rá a fagolyó akasztójára.
 4. A zsenília drótot egyszerűen tedd a fagolyó és a toboz közé, majd a hátoldalon csavard össze. El is készültek az aranyos tobozmanók.