Active Beauty
Izgalmas karácsonyi szokások a nagyvilágból
Szöveg: Sándor Alexandra

Szokatlan ünneplés

Izgalmas karácsonyi szokások a nagyvilágból

Savanyú uborka a fára


A karácsonyfaállítás tradíciója több forrás szerint is a XV. századi Németországból ered, így nem meglepő, hogy a németeknél rengetegféle szokás kapcsolódik az ünnephez. Az egyik ilyen, hogy a fenyő ágai között el kell rejteni egy savanyú uborkát, hogy az a gyermek, aki elsőként megtalálja, külön ajándékot kaphasson.

Vannak, akik szerint inkább Spanyolországból való ez az érdekes szokás, mégpedig az a háttere, hogy két fiút egy savanyú uborkás hordóban tartottak fogva, ahonnan éppen Szent Miklós mentette ki őket.

Görkorcsolyás felvonulás


Ha karácsony, akkor mindenki görkorit húz – legalábbis Venezuela fővárosában, Caracasban. Ott annyira az ünnepek részévé vált ez a szokás, hogy reggel nyolckor lezárják az utcákat a forgalom elől, hogy a város lakói épségben eljuthassanak görkorcsolyával a templomba.

Karácsonyi szaunázás


Finnországban számos családi és társasházban van szauna, ami karácsonykor rég elhunyt ősök emlékét őrző szent hellyé válik, hiszen tökéletesen alkalmas a közös elcsendesedésre. Szenteste szokás meztelenül szaunázni egy ráérőset az ünneplés előtt.


Jó boszorkány


Aki nem csak decemberben szeretne ünnepelni, jó, ha tudja, hogy az olaszoknál január 5-én jön a néphagyomány szerint Belfana, a jó boszorkány, aki édességgel tömi meg a gyerekek zokniját, ha jók voltak. Az angolszász Télapóhoz hasonlóan ő is a kéményen keresztül érkezik.


Vérengző macska


Az izlandiak úgy tartják, hogy aki nem kap új ruhaneműt karácsonyra, azt felfalja a Jólakötturinn, a havas tájakon kóborló óriásmacska. A hagyomány onnan ered, hogy a gazdák így akarták ösztönözni a birtokaikon dolgozókat a jutalomként kapható új öltözet elnyerésére, hiszen így a lusta munkaerőket az a veszély fenyegette, hogy macskavacsorává válnak.


Sült hernyó az asztalra


A furcsa karácsonyi fogások versenyét alighanem a dél-afrikai tájak nyerhetik. Az ünnepi sült hernyó ugyanis az alkalomhoz illő árnyalatokban pompázik, és az a szóbeszéd járja, hogy szerencsét hoz az új évben mindazoknak, akik jóízűen megeszik.


Donald kacsa


Svédországban hagyomány, hogy pontban délután háromkor mindenki odaül a tévé elé, és megnézi a bájos rajzfilmet, amiben Donald kacsa és a barátai boldog karácsonyt kívánnak. A szokás az 1960-as évekből ered, amikor még csak két televíziós csatorna üzemelt, és az egyik Disney-rajzfilmeket sugárzott karácsonykor.