Active Beauty
Így ápold a baba bőrét nyáron
Szöveg: Sándor Alexandra

Egészséges bababőr

Így ápold a baba bőrét nyáron

Mindenki szereti a napfényes nyári napokat, de nem árt egy kis extra óvatosság, ha a kisbabád érzékeny bőréről van szó. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a meleg levegő és az UV-sugárzás veszélyeinek kivédéséről.

Legfontosabb a fényvédelem


A babák vékonyabb, érzékenyebb bőre sokkal hamarabb leéghet, mint a felnőtteké. Ráadásul a gyerekkori leégés akár kétszeresére is növelheti az egyik legveszélyesebb bőrrákfajta, a rosszindulatú melanóma későbbi kialakulásának kockázatát. Nem csoda hát, hogy a nyári bőrápolás és a fényvédelem kéz a kézben jár minden korosztálynál – a legkisebbeknél pedig különösen.

A legjobb, ha délelőtt 10 és délután 4 óra között nem tartózkodik a kicsi tűző napon. Érdemes ennek megfelelően időzíteni a szabadtéri időtöltést. Ajánlott magas faktorszámú, tehát legalább 50 SPF-es naptejet vagy spray-t használni, méghozzá kifejezetten gyerekeknek szánt, érzékeny bőrre való készítményt, legalább kétóránkénti felvitellel.

Sokat segíthet az is, ha sűrű szövésű, mégis könnyű, világos színű ruhákba öltözteted nyáron a kicsit. Jó, ha tudod, hogy félévesnél fiatalabb babát egyáltalán nem érdemes tűző napnak kitenni nyáron, ám napernyő alatt és megfelelő öltözetben, fényvédelemmel már remekül ellehetnek a szabadban.Lázkiütés


A hőhatás nyomán jelentkező apró, vörös kitüremkedések főleg az arcon, a nyakon, a hónaljban és a törzs felső részén jelennek meg. Mivel tulajdonképpen feszülő és viszkető eltömődött verejtékmirigyekről van szó, rendkívül nyűgössé tehetik a babát. Ilyenkor érdemes kézmeleg vízben megfürdetni a kicsit kímélő szappan segítségével, ám kerülendő minden olyan babaápolás termék, ami még jobban eltömítheti a pórusokat, így a hintőpor is.

A kiütés rendszerint egy héten belül elmúlik, de ha gennyessé vagy duzzadttá válik, akkor gombás vagy bakteriális fertőzés jele lehet. Kiütések megjelenésekor érdemes mielőbb konzultálni a gyerekorvossal, mert többnyire ártalmatlan ugyan a probléma, jobb az elővigyázatosság.

Rovarcsípések


A rovarok a babák bőrét sem kímélik nyáron. A legtöbb csípés gyorsan múló, ártalmatlan problémát jelent. Szappanos vízzel érdemes megtisztítani az érintett bőrfelületet, majd hideg vizes borogatást alkalmazni a duzzanat és a fájdalom ellen. 1%-os hidrokortizol-tartalmú vagy kalamin kenőcs is használható. Allergiás reakció észlelésekor – például erőteljes duzzanat, légzési nehézség, egész testen jelentkező kiütés és viszketés – viszont azonnal hívd a gyermekorvost!

A rovarcsípések megelőzésére praktikusak lehetnek a legkisebbeknél is használható rovarriasztó készítmények.