Active Beauty
A boldogság garantált: hasznos ajándékok gyerekeknek

Érdemes átgondolni

A boldogság garantált: hasznos ajándékok gyerekeknek

Hamarosan itt a karácsony, a szeretet ünnepe, és ezzel együtt a kérdés: „Melyik ajándéknak van igazán értelme, és mi képvisel igazi értéket?” Egy beszélő baba egy ötévesnek, vagy a legújabb számítógépes játék egy kamasznak – melyik ajándékok teszik boldoggá a gyerekeket? Az alábbi tippekkel a szülők, barátok és rokonok teljesen újragondolhatják az ajándékozást.
A gyerekeknek egyáltalán nincs szükségük tárgyi ajándékokra – vélekednek Gerhald Hüther és André Stern, fejlődés- és oktatási szakértők a „Mit ajándékozzunk a gyermekeinknek?” című útmutatójukban. Az önálló életre neveléshez és a gyerekek tehetségének kibontakozásához teljesen más dolgok kellenek.

Valójában miért nincs szüksége ajándékra a gyerekeknek?

A szerzők „megkérdőjelezhető csábításként” definiálják azt a számtalan dolgot, amelyet a gyerekek és fiatalok ajándékba kapnak. A tárgyi ajándékok elveszik a gyerekektől az energiát, amelyet arra fordíthatnának, hogy kibontakoztassák a képességeiket, és felelősséget vállaljanak az életükért. Miért? Azért, mert számtalan ajándék mögött titokban valamilyen szándék áll. Azért adsz, hogy valamit kapj cserébe. Például egy oktató ajándékot ad valaki a gyerekének, hogy az játékosan megtanulja a számokat. Vagy megvásárolja a legújabb csillogó cipőt, hogy odafigyeléssel és hálával jutalmazza önmagát.

Mire van igazán szüksége a gyerekeknek?

1. szülői ajándék: A gyerekek azt szeretnék, hogy komolyan vegyék őket.

Sok felnőtt azért ad ajándékot, hogy megteremtse a kötődés érzését a gyermekével. Ehhez viszont egyáltalán nincs szükség ajándékokra. A gyerekek jobban örülnek annak, ha komolyan veszik őket. Azt szeretnék, ha elfogadnák őket olyannak, amilyenek. Ahogy érzik, hogy egy felnőtt szívesen tölti az idejét velük, és türelmes, automatikusan keresik a közelségét. A vágyott kötődés tehát teljesen természetesen alakul ki.

Tipp: Gondolj a saját gyermekkorodra! Mi idéz fel szebb emlékeket: az ajándékok a fa alatt, vagy a közös süti sütés?

2. szülői ajándék: A gyerekeknek saját maguknak kell tapasztalatokat szerezniük

Az ajándékok gyakran ösztönzést vagy jutalmat jelentenek azért, mert a gyerek „jól” vagy „helyesen” viselkedett. Így próbálják a szülők megóvni a gyerekeiket a rossz tapasztalatoktól. De valójában mire van szüksége a csemetéknek, hogy megtalálják a boldog és tartalmas élethez vezető utat? Adjunk nekik teret és időt a tapasztalatszerzésre!


Tipp: Hagyd, hogy gyermekeid szabadon és gondtalanul játsszanak anélkül, hogy ítélkeznél felettük, vagy kioktatnád őket. Csak legyél ott mellettük, és figyelj oda rájuk.

3. Szülői ajándék: A gyerekeknek egy biztonságos menedékre van szükségük

Mi az, ami még rendkívül fontos a gyerekek számára? A legnagyobb ajándék, amelyet a szülők a gyerekeiknek adhatnak, hogy biztonságban érezzék magukat. Csak ezzel az érzéssel a csomagjukban csillapíthatják a vágyaikat, és hódíthatják meg a világot. A biztonságos menedék nem jelent egyet a csodálatosan szépen berendezett otthonnal. És nem is jelenti azt, hogy különösen sok időt kellene befektetni. A gyereknek csak azt kell éreznie, hogy igazán szeretik. Ez biztonságot ad számára, és felébreszti benne a felfedezés és az alkotás örömét.


Tipp: Mondd gyermekednek minél többször: „Szeretlek, amiért olyan vagy, amilyen.” Ez feltétlen bizalmat jelent, és szilárd alapot nyújt a felelősségteljes élethez.

Ajándékok gyerekeknek: mértékkel és okkal

Természetesen jogában áll mindenkinek, hogy tárgyi ajándékot adjon a gyermekének. Számos családban vált be a „4 ajándék-szabály”. Ez azt jelenti, hogy négy ajándék van minden gyermek számára a karácsonyfa alatt: egy, amelyet viselhet, egy, amelyet olvashat, egy, amelyikre nagyon vágyik, és egy, amelyikre szüksége van. Az első pillantásra nem tűnik soknak. De négy, valóban jól megválasztott dolog, amelynek a gyerek szívből örül, sokkal jobb, mint tíz, hamar érdektelenné váló tárgy. A szülők pedig hamar elcsodálkoznak azon, még mekkora ajándékhegy gyűlik össze a nagyiknak, nagypapáknak, nagybácsiknak, nagynéniknek köszönhetően. Ebben az esetben segít, ha előre egyeztetünk, és hasznos ajándékokat kapnak a gyerekek a családtagoktól is.