Active Beauty
Baby-led weaning: így működik a baba által vezetett elválasztás
Szöveg: Stephanie Lindner, Mag. (FH), MBA Doris Kubicka

Pápá, pép

Baby-led weaning: így működik a baba által vezetett elválasztás

Baby-led micsoda? Ha még nem hallottál a baby-led weaningről, akkor most minden fontos információt megtudhatsz a hozzátáplálás ezen fajtájáról, méghozzá egy hozzátáplálási szakembertől.

Mag. (FH), MBA Doris Kubicka szoptatási és laktációs szaktanácsadó, illetve a baba által vezetett elválasztás diplomás szakembere. Ezen kívül számos kurzust tart baba témakörben. Az ACTIVE BEAUTY-nak most minden kérdését megválaszolt a baba által vezetett (baby-led weaning) elválasztással kapcsolatban.

1. Mi az a baby-led weaning?

A baby-led weaning a baba által vezetett elválasztás, ami a csak anyatejes vagy tápszeres táplálástól a hozzátáplálás első lépéseivel az utolsó szoptatásig vagy utolsó cukisüveges táplálkozásig vezet. Időtartama teljesen egyéni: 6 hónaptól akár több évig is eltarthat. Ennek során a kisbabádat nem Te eteted péppel, hanem saját magát eteti, méghozzá a hozzá igazított családi asztalnál (lásd 4. kérdés). Ez azt jelenti, hogy a szülők döntik el, hogy mivel kínálják meg, a kisbaba pedig eldönti, hogy miből mennyit eszik. Ez a módszer a gyerekek kíváncsiságát veszi alapul, nem pedig az éhségét.

2. Mire kell figyelnünk a baby-led weaning (röviden BLW) során?

Alapfeltétele egy egészséges baba, aki nem túl éhes vagy fáradt, ugyanis éhesen vagy nagyon álmosan nem lesz kedve semmi újat felfedezni. Az élelmiszereket eleinte hosszanti irányban, jól fogható méretre kell felvágni, kb. egy felnőtt ujjnak megfelelő méretűre. A gyerekek egyenesen üljenek (eleinte a szülő ölében), és tegyük lehetővé, hogy az élelmiszereket szabadon, mindenféle nyomás nélkül tudják felfedezni. Egy szabályt pedig mindig be kell tartani: attól függetlenül, hogy olyan gyerekről van szó, aki az új ételeket BLW formájában próbálja ki, vagy péppel és néha némi fingerfooddal, a csecsemőket és kisgyerekeket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni enni, a kocsiban és az előre fordított babakocsiban sem.

3. Mikor lehet elkezdeni a baby-led weaninget?

A WHO javaslata szerint a betöltött hatodik hónapig ajánlott szoptatni, illetve ezután is folytatni, emellett pedig megkezdeni a hozzátáplálást. Ez ugyanúgy érvényes a tápszeres babákra is. A hatodik hónap körül majdnem minden kisbabánál megfigyelhetők már azok a jelek, melyek arra utalnak, hogy megérett a hozzátáplálásra. Ezek mindegyike érvényesüljön, függetlenül attól, hogy a kisbaba pépet vagy fingerfoodot fog kapni. Tehát némi segítséggel (csípő megtartása) tudjon egyenesen ülni, legalábbis az étkezés időtartamáig, a szem-kéz-száj-koordináció annyira legyen fejlett, hogy az élelmiszert célzottan a szájához tudja vezetni, illetve a nyelvkilökő reflex már ne legyen jelen. Az élelmiszerek iránti érdeklődés már korábban kialakul, de ez egyedül nem jelenti azt, hogy már megérett a hozzátáplálásra, amennyiben a három másik jel még nem teljesült.

4. Milyen élelmiszerek bizonyulnak jó választásnak a baby-led weaninghez?

A BLW során a kisgyerek a családdal együtt eszik. Ez azt jelenti, hogy mindent megkaphat, ami nem tiltólistás (lásd következő kérdés). Fontos, hogy figyelj az állagra: tesztként egyszerűen te is vedd a szádba az adott élelmiszert, és próbáld ki, hogy a nyelveddel szét tudod-e nyomni (és ne felejtds el, hogy a gyerekek az ínyüket is tudják használni).

5. Melyek azok az élelmiszerek, amik egyáltalán nem alkalmasak a BLW-re?

A csecsemők semmiféleképp se kapjanak nyers ételt (tehát mindig alaposan süsd át a húst, halat és a tojást is), cukrot, koffeintartalmú élelmiszereket, alkoholt (forrás során sem párolog el teljesen), feldolgozott húsokat, gyorséttermi ételeket, mézet és juharszirupot. Hasonlóan óvatosnak kell lenned a sóval: a legjobb, ha sómentesen főzöl, és a felnőtteknek szánt adagokat utólag ízesíted. Egy szelet kenyérrel, ami szintén tartalmaz sót, nincs semmi baj, de a vaj vagy a kenyérfeltét már ne tartalmazzon sót. A fűszerezés (amennyiben kerülöd a csípőset) is megengedett. Ami azonban szigorúan tilos: a mogyoró(félék) a fulladásveszély miatt, méghozzá az általános iskoláig (Aranyszabály: „Mogyorót csak akkor egyél, ha már le tudod írni a mogyoró szót”). Reszelt formában természetesen fogyaszthatók mogyorófélék. Ugyanez érvényes a következő „rugalmas” élelmiszerekre is: kicsi koktélparadicsomok, bogyós gyümölcsök, szőlő stb. Ezeket mindig fel kell vágni. A pattogatott kukorica ugyanúgy tiltott, mint azok az ételek, melyek a szájban összecsomósodnak. A bőrt és szálkákat (hal esetén) alaposan el kell távolítani. Ezeken kívül arra is figyelned kell, hogy a kínált tehéntej mennyisége az egy éves kor betöltése előtt ne haladja meg a napi 150-200 ml-t, és naponta mindössze egyszer kínáld ételként, ne innivalóként. A joghurt is beleszámít ebbe. A sajt és a túró sem ajánlott, méghozzá a magas fehérjetartalmuk miatt, illetve a sajt fogyasztása a só miatt sem, maximum nagyon kis mennyiségben. Ennél a két élelmiszernél a mennyiségre kell nagyon figyelni – egy kis darab kenyér, megkenve egy saját készítésű fűszeres túróval nem jelent problémát, azonban egy egész tál túró igenis okozhat bajt.

6. A szoptatás folytatódik ezzel párhuzamosan?

Igen, a gyermek igény szerinti szoptatása folytatódik. A WHO ajánlása szerint 2 éves korig ajánlott szoptatni, akár tovább is, amennyiben az anyuka és a gyermek ezt szeretnék.

7. Olyan folyékony ételt, mint a pép, kaphat párhuzamosan a gyermek?

A feltételezések ellenére a baby-led weaning során nem tiltottak a pürésített ételek, hiszen a család többi tagja is szokott (krém)leveseket, szószokat, mártogatósokat, joghurtot, krumplipürét fogyasztani. Ezeket az ételeket a gyerekek használhatják mártogatósnak, vagy akár egy pohárból is megihatják (eleinte természetesen némi segítséggel).
A hozzátáplálás megkezdésétől kezdve minden étkezéshez kínálj némi vizet. Ideális esetben egy olyan pohárban, aminek kicsi az átmérője. A feles pohár tökéletes választás lehet. Amennyiben jó minőségű és iható a csapvíz, akkor ivás előtt nem szükséges felforralni. Az olyan poharak és kulacsok használata nem javasolt, melyekből ki kell szívni a folyadékot. Ezek ugyanis megváltoztathatják a kisgyerek szívás technikáját, ami a szoptatás során fájhat az anyukának.

8. Minden étkezés során a baby-led weaninget érdemes alkalmazni?

Amikor apa és anya esznek, akkor a kisbaba is ehet velük. Eleinte ez három étkezést jelent, de akár a tízórait és az uzsonnát is hozzáveheted. A kisgyerek saját maga dönti el, hogy egyáltalán szeretne-e enni, és ha igen, akkor mennyit fog a kínált ételekből elfogyasztani. Nagyon fontosnak tartom a közös étkezést. Tehát ne az legyen, hogy először megeteted a kicsit, majd a felnőttek a kisbaba nélkül esznek. Tanácsosabb egy asztalnál ülve étkezni, sürgetés és mindennemű figyelemelterelés nélkül, az elfogyasztott mennyiségek és annak módjának minősítése nélkül. Ezek hatására a kisgyerek szórakoztatónak és kellemesnek fogja megélni a közös ebédeket, és az érzés a felnőttkorban is megmarad.

9. A kisbaba emésztését tekintve figyelni kell valamire?

Amennyiben a kisbaba a saját tempójában növelheti a mennyiségeket és nem sürgetik, illetve továbbra is szoptatod, vagy kap tápszert (azaz a szülők nem korlátozzák ezeket a tejalapú ételeket), akkor alapesetben nem szoktak emésztési problémák jelentkezni. Egyéni érzékenységek kialakulhatnak, de ezek rendkívül ritkák.

10. Honnan tudom, hogy a kisbaba tápanyagszükséglete a baby-led weaning során teljes mértékben ki van elégítve?

A kiegyensúlyozott étkezés, ami tartalmaz halat, húst, zöldséget, gyümölcsöt és szénhidrátokat, a legjobb előfeltétele annak, hogy ne alakuljon ki tápanyaghiány. Ideális esetben a gyerekeddel együtt eszel, méghozzá ugyanazt, ugyanis a gyerekek példaképként tekintenek rád. Fontos, hogy az ételekben – lényegtelen, hogy BLW vagy pép – elegendő kalória legyen. Ha heteken át csak apró zöldségeket kínálsz, akkor az ugyanannyira nem elegendő, mintha csak zöldségpépet adnál. Ha kisbaba megérett a hozzátáplálásra, akkor már nincs meghatározva az élelmiszerek bevezetésének sorrendje – ez már elavult. Egy étel késleltetésének nincs értelme – az olyan allergéneknek sem, mint a gluténtartalmú gabonák, tojás, hal vagy tehéntej. Kisebb adagokban még védelmet is nyújtanak, hogy később ne alakuljon ki valamilyen allergia. Rendívül fontos, hogy elegendő olajat adj az ételekhez: 100 grammonként 1-2 teáskanállal, méghozzá elsőosztályú hidegen préselt olajokat, például len-, repce- vagy olívaolajat. Ahogy már fentebb is említettem, szintén ajánlott a C-vitaminban gazdag élelmiszerek kombinálása magas vastartalmúakkal, ezáltal ugyanis segíted a vas felszívódását. A tehéntejet azonban ne add egyszerre vastartalmú ételekkel, ez ugyanis rontja a vas felszívódását (az anyatejjel ellentétben, az ugyanis serkenti!). A tényleges vashiányt, ami gyakran lép fel koraszülöttek esetében, muszáj táplálékkiegészítőkkel kezelni.


Fontos: Mag. Doris Kubicka interjúban adott válaszai egy egészséges kisgyereket vesznek alapul. Meglévő betegségek, korlátozott motorikus képességek vagy fejlődésbeli elmaradások esetén mindig egyénileg, egy gyerekorvos segítségével kell kialakítani a hozzátáplálás pontos menetét.


Plusz tipp: A dm Online Shopjában óriási bébiétel és ital választékot találsz.