Erdő- és útszéleken, patakpartokon, erdei tisztásokon vagy száraz réteken találkozhatunk vele: a közönséges orbáncfű – latinul hypericum perforatum – egy hazai vadnövény, mely a nyári napforduló körüli napokban kezd sárgán virágozni. Paracelsus svájci orvos és kutató írásaiban is találunk feljegyzéseket a gyógynövény hatásmódjáról, aki kedvenc növényét a kinézete alapján „perforata”-nak nevezte el. A leveleit a fény felé tartva ugyanis sok áttetsző, lyukra emlékeztető pontot láthatunk.

Ezek azonban valójában apró, átlátszó mirigyek, a növény gyanta- és illóolajraktárai. A mirigypontok sötét színüket a hipericin nevű, pirosas színanyagnak köszönhetik. Az emberi idegrendszerre is ez a hatóanyag van hatással, ugyanis helyreállítja az agyban lévő hírvivőanyagok egyensúlyát. Ám az orbáncfű még ennél is sokkal többre képes.
 

Tudnivalók az orbáncfűről

A „növényvilág napkirályát” nemcsak depresszió kezelésére használják. Anja Fischer okleveles gyógynövényszakértőt, bloggert és könyvszerzőt kérdeztük meg arról, mi teszi olyan különlegessé az antidepresszáns hatású növényt, és miként alkalmazzák.