Active Beauty
Mosolyra fel!

5 ok, amiért a nevetés boldoggá tesz

Mosolyra fel!

A nevetés boldoggá tesz
Ha épp nincs jókedvünk, akkor ezen némi mosolygással könnyedén javíthatunk! Egy kutatás alapján pedig kiderült, hogy még igazinak sem kell lennie a nevetésünknek, ugyanis már az is teljesen elegendő, ha egy ceruzát vagy tollat teszünk a fogaink közé. Ezt a jelenséget „arc visszacsatolás” hipotézisnek hívják. Ez azt jelenti, hogy bizonyos arcizmok mozgatásával befolyásolni tudjuk az érzelmeinket. A német pszichológus, Fritz Strack ezt úgy tesztelte le, hogy a tanulmányban résztvevő személyeknek egy ceruzát kellett a fogaik közé tennüki, és így kellett megnézniük pár mesét, melyeket így sokkal viccesebbnek találták, mint a mesterséges mosoly nélkül.

A nevetés egy természetes fájdalomcsillapító
Mit szólnánk ahhoz, ha a fejfájást nem fájdalomcsillapítókkal próbálnánk leküzdeni, hanem nevetéssel? Elsőre furcsának tűnhet, pedig érdemes kipróbálni. A nevetés során szétáramlik a szervezetünkben az úgynevezett boldogsághormon, az endorfin, aminek fájdalomcsillapító hatása is van. Ezt az állítást még az Oxford Egyetem kutatói is alátámasztották, amikor egy olyan tanulmányt készítettek, amely során a résztvevők fájdalomérzetét tesztelték egy humorista fellépését megelőzően, illetve azt követően. Meglepő módon az emberek 10 százalékkal jobban tűrték a fájdalmat a fellépés után, ami a nevetésre volt visszavezethető.
 
A nevetés erősíti az immunrendszert
Ezt az állítást szintén kutatásokkal bizonyították. Kiderült, hogy egy jóleső nevetés következtében megnő az olyan sejtek száma és aktivitása a vérünkben, melyeknek nagy szerepük van a vírusos és daganatos megbetegedések leküzdésében. Ezen kívül arra is fény derült, hogy azon, a vérben és nyálban található fehérjék száma is megnő, melyek segítik a szervezetet a betegségek leküzdésében.

A nevetés meghosszabbítja az életet
Számos tudományos kutatás szerint valóban megállapítható a nevetésünkből, hogy meddig fogunk élni. A detroiti Wayne State University kutatói 230 baseball játékos fotóit vizsgálták meg, és összefüggést találtak a nevetésük és az élettartamuk között. Azok a sportolók, akik nem mosolyogtak a fényképeken átlagosan 72,9 évig, a visszafogott mosolyúak 75 évig, míg a széles mosolyú baseballosok 79,9 évig éltek.

A nevetés csökkenti a stresszt és a magas vérnyomást
A nevetésnél nincs jobb a stressz ellen, hiszen ennek köszönhetően nem érezzük annyira intenzíven a feszültséget, csökken a vérnyomásunk, továbbá mérséklődik az úgynevezett stresszhormonok, az adrenalin és a kortizol termelődése is.