Active Beauty
„Szeretlek!”: Melyik szeretetnyelvet beszéled?

Hogy mondom helyesen?

„Szeretlek!”: Melyik szeretetnyelvet beszéled?

Nem kell hozzá mindig vörösrózsa csokor vagy áhítatos szerelmi vallomás, néha egy közös, kanapén eltöltött este is elég ahhoz, hogy úgy érezzük, szeretnek minket. Vannak, akik a legszívesebben szavakkal, mások tettekkel és gesztusokkal fejezik ki az érzéseiket. Mit akarnak a nők? És mit akarnak a férfiak? Te melyik nyelvet beszéled?
 

A szeretet alapjai

Alexandra Brauner szakértőnk és figyelmesség coachunk élet- és szeretetügyekben kiválóan kiismeri magát. Rögtön egy jó hírrel indít: „Minden emberben megvan a szeretet-képessége, mert a szeretet és szeretettség iránti vágy egy rendkívül mély emberi szükséglet.”

Jó tudni. De hogy működik a szeretet? Alexandra Brauner elmagyarázza: „A szeretet azt jelenti, hogy barátságosan és tisztelettel bánunk magunkkal és másokkal. A külső megnyilvánulás tehát a belső beállítottságban gyökeredzik. Ha egy ember odafigyel önmagára, és képes önmagát az összes emberi gyengeségével együtt elfogadni, az egy erős alap ahhoz, hogy másokkal is megértően és szeretettel tudjon bánni.”


Milyen nyelveken „beszél” a szeretet?

A szeretet felé nyitás tehát bennünk kezdődik. A következő lépés az, hogy ki kell tapasztalnunk, hogy mi magunk hogyan szeretnénk szerelmet adni és kapni.
„Ez egy szívből jövő érzés. A szeretetnek különböző kifejeződési formái léteznek attól függően, hogy mi magunk hogyan szeretjük, ha szeretnek minket, vagy hogyan tanultuk másoknak kimutatni a szeretetünket” – mondja a figyelmesség coach. „A szeretetkommunikáció különböző síkokon zajlik.”

Az emberek különböző módon szeretnek szeretetet adni és kapni, és mindenki máshogy kommunikálja ezt az érzést. Az amerikai Gary Chapman párkapcsolati tanácsadó és az „Az 5 szeretetnyelv” című könyv írója a szeretetkifejezési formákat különböző kommunikációs stílusoknak nevezi. Minden ember több módot is preferál, viszont van egy olyan szeretetnyelv, ami a legközelebb áll a szívéhez.
 
 

„Szeretlek” 5 nyelven kifejezve:


Elismerő szavak
Az elismerő szavak verbális megerősítést nyújtanak a szeretett személy számára. A kedves bókok, a „szeretlek” szó gyakori elhangzása, sok szöveges üzenet – ezek sokkal többet érnek számára a cselekedeteknél.

Minőségi idő kettesben
Akik ezt a szeretetnyelvet beszélik, azok szívesen töltenek időt a partnerük társaságában, fontosak számukra a nagy beszélgetések, a szemkontaktus és az osztatlan figyelem.

Szívességek, tettekben megnyilvánuló szeretet
Aki a szívességek szeretetnyelvét beszéli, annak a tettek többet mondanak a szavaknál. Azok számára, akik ezt a kommunikációs stílust részesítik előnyben, fontos a szeretet cselekedetekkel való bizonyítása. Például azzal, hogy ágyba viszik nekik a reggeli kávéjukat, betakarják őket az esti televíziónézésnél, vagy egyéb apró gesztusokkal kedveskednek nekik.

Ajándékok
Ezek az emberek akkor érzik különösen megbecsülve magukat, ha ajándékokat kapnak. A figyelmességek pénzbeli értéke nem is különösen fontos számukra, azt értékelik főképp, hogy a tárgy megvásárlásakor a párjuk eszébe jutottak.

Testi közelség és gyengéd érintések
A testi kontaktus, mint a csókok, egy séta kéz a kézben és a szex rendkívül fontos azok számára, akik szeretetnyelve az érintés.
 

Működhet a kapcsolat két különböző szeretetnyelvet beszélő ember között?


Mit szeretsz jobban: kapni egy csokor rózsát, vagy néhány órát a párod ölében tölteni a kanapén? Tudja a partnered a választ erre a kérdésre? Ha igen, akkor nagyon jó úton jártok! Ha nem, akkor beszélgessetek a kívánságaidról és a szükségleteidről.

„Ha két különböző szeretetnyelvet beszélő ember létesít egymással kapcsolatot, akkor abban a találkozásban sok tanulási potenciál van, és lehetőségük adódik a szeretetkincsük fejlesztésére és finomítására” – mondja Alexandra Brauner.

„Félreértéseket szülhet, ha a másik szeretetnyelve nem az, amit elvárunk tőle. Az elvárások elengedése és az ő szükségleteinek meghallgatása segíthet a kölcsönös megértés elmélyítésében.”

A szakértő is megerősíti, hogy az esetek többségében a kommunikáció a siker kulcsa: „Az alaprecept az odafigyelés, valamint a saját belső hangunk és a szeretett ember meghallgatása. Minél jobban odafigyelünk a másikra és önmagunkra, annál mélyebb kapcsolatokat létesíthetünk. A jó kapcsolat alapja, hogy mindkét fél kapcsolódni vágyjon, és hogy igyekezzünk megérteni a másikat. A különbözőségek megfűszerezik az életet.