Active Beauty
Barlang szindróma

Amikor szorongást okoz a normalitás

Barlang szindróma

A nyári hónapokban ismét távolinak éreztük a pandémiát, hiszen az emberekről lekerültek a maszkok, egyre kevesebbet lehetett hallani és látni a koronavírusos betegekről, illetve a kórházi állapotokról, sőt mi több, az utcák ismét megteltek baráti társaságokkal. A helyzet azonban sokakban feszültséget kelt, olyanokban, akik nem képesek csak úgy visszatérni a megszokott kerékvágásba.

 

Így térj vissza az iroda világábaMi lesz akkor, amikor ismét visszaszorulunk a zárt helyiségekbe, melyek tömve lesznek emberekkel, így lehetetlenné válik a távolságtartás? Ettől a gondolattól sokan megriadnak, a kellemetlen érzés pedig idővel szorongássá alakulhat, ami megnehezíti a normális életbe való visszatérést. Ebben az esetben beszélnek a szakemberek barlang-szindrómáról.

Barlang-szindróma – Inkább maradok az izolációban
Lakásunk a barlangunk: az utóbbi hónapokban rengeteg időt töltöttünk az otthonunkban, ahol biztonságban éreztük magunkat, és elbújhattunk a világban történő őrület elől. Mindenki pontosan ismeri azonban azt az élethelyzetet, amikor pár nap elszigeteltség után ismét emberek közé kell mennie. Ez igencsak furcsa érzéseket tud kiváltani: nem tudjuk eldönteni, hogy körülöttünk olyan idegen minden vagy mi magunk vagyunk-e az idegen test a közösségben.

Míg az elmúlt időszakban rengeteg szó esett az izoláció következtében kialakuló mentális betegségekről, most egy olyan kór üti fel a fejét, aminek a normalitástól való félelem áll a középpontjában. Az utóbbi évben hozzászoktunk a kis barlangunkhoz, így csak nehezen tudjuk elképzelni, hogy azon kívül is tudunk működni. Mit tegyünk, ha minket is utolér a barlang-szindróma?
 
Idő, idő, idő
Az egyik legfontosabb, amit tehetünk, hogy nem siettetünk semmit. Gyakran még azok sem tudnak mit kezdeni az új normalitással, akik korábban aktív életet éltek. Teljesen érthető, hogy ennyi hónap után szükségünk van némi időre, hogy ismét megtaláljuk az utunkat a szabadba. A pandémia során központi téma lett a halál, a betegségek és a különböző korlátozások, melyek mindegyike felerősítette az emberekben a félelemérzetet. Utóbbit nagyon nehezen tudjuk elengedni. Ez még az oltással rendelkezőkre is igaz, ugyanis sokan közülük továbbra is rettegnek attól, hogy mégis elkapják a koronavírus valamelyik variánsát.

 

A változás időszakaÚj szokások levetkőzése
A barlang-szindróma megjelenésével már a pandémia elején számoltak a szakemberek. Már akkor figyelmeztettek, hogy bárkinél kialakulhat egyfajta poszttraumás stressz szindróma. Az oregoni Health and Science Egyetem egyik professzora ezt arra vezeti vissza, hogy az utóbbi hónapokban új szokásokat kellett kialakítanunk, ilyen például a maszkhasználat és a távolságtartás. Ezeket pedig rendkívül nehéz elhagyni.

Ezért olyan fontos, hogy legyünk türelmesek, és adjunk magunknak időt, hogy visszataláljunk a régi normalitásba.
Az időn kívül az őszinteség is rendkívül fontos! Nyugodtan vállaljuk fel, hogy nekünk több időre van szükségünk, nem tudunk azonnal visszatérni a régi hétköznapokhoz. A legtöbb ember ezt meg fogja érteni, és megpróbál majd alkalmazkodni hozzánk. Ne felejtsük el, hogy az elmúlt időszak mindenkinek nehéz volt, mindenkinek voltak mélypontjai, így nagy valószínűséggel mindenki megértő lesz azzal, ha nem szeretnénk beülni például egy tömött kávézóba.