Active Beauty
Az egészséges bélflóra felépítése: 10 táplálkozási tipp
Szöveg: Silke Roessel

Maradj egészséges!

Az egészséges bélflóra felépítése: 10 táplálkozási tipp

Miért olyan fontos a bélflóránk egészsége, és mely élelmiszerek segíthetnek az egyensúlya helyreállításában? Egy táplálkozási szakértő 10 tanácsot ad nekünk hozzá.
Az egészség egyik alappillére a táplálkozás. A zsírszegény és rostokban gazdag élelmiszerek – például a zöldségek – főszerepet játszanak a mikrobiom egyensúlyának fenntartásában, a bélflóra felépítésében és ezzel az immunrendszer erősítésében is. „Ma már tudjuk, hogy a belek az emésztési funkciójuk mellett fontos szerepet töltenek be a kórokozók elleni védekezésében, az immunrendszer megfelelő működésében és a gyulladásos folyamatok csökkentésében” – mondja Annemarie Kocijan táplálkozási szakértő.

A bélflóra meggyengülésének első tünetei a székrekedés, a hasmenés vagy a puffadás. Egyensúlyának felborulása irritábilis bélszindróma kialakulásához is vezethet. Ez a 10 táplálkozási tipp segít a probléma orvoslásában.

A bélflóra felépítése: 10 tipp, ami segíthet

Fontos zöldségek

Az étrendünk alapját a szezonális növényi élelmiszereknek kellene képezniük, amik helyben teremnek, és ideális esetben bio minőségűek. Elsősorban a csicsóka, a, gomba, a hüvelyes zöldségek, a káposztafélék, a málna, a kivi, valamint a szárított gyümölcsök segítenek a bélflóra felépítésében. Vigyázat: az aszalt gyümölcsök több cukrot tartalmaznak a friss gyümölcsöknél, tehát mértékkel fogyaszd őket!

Probiotikumok, a jó baktériumok

A probiotikumok egészségtámogató hatású baktériumok. Ilyenek például az élesztőgombák vagy a tejsavbaktériumok (laktobacillusok). „Ezek fermentált élelmiszerekben – joghurtban, tejfölben, kefirben, savanyú káposztában, sajtban, kenyérben – és az ecetben találhatók meg” – mondja a szakértő.

Prebiotikumok, az egyensúlyhelyreállítók

A prebiotikumok vízben oldódó rostanyagok, amik emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ott viszont serkentik a kedvező hatású baktériumok szaporodását. „Prebiotikum-forrás például a cikória, a csicsóka, a hagyma, a fokhagyma, a feketegyökér, az articsóka és a banán, valamint a teljes kiőrlésű gabona.”

Teljes kiőrlésű gabonafélék a bélflóra felépítéséhez

A teljes kiőrlésű gabona rostjai „kipucolják” a beleket. Fogyassz gyakran teljes kiőrlésű élelmiszereket, így teljes kiőrlésű lisztet, kenyeret, tésztát, gabonatöretet vagy gabonapelyhet.

Szokj hozzá az egészséges táplálkozáshoz

Nyúlj ösztönösen az egészséges élelmiszerek után. Melyek ezek? „Jó iránymutató a mediterrán étrend sok zöldséggel, hallal, fermentált tejtermékekkel és egészséges olajokkal” – mondja Kocijan szakértő. És: az emésztés már a szájban megkezdődik, ezért minden falatot akár hússzor is megrágni nemcsak egészséges, hanem egy kis lassításra is késztet.

Fűszerekkel a bélflóra egészségéért

Az ánizs, a kömény és az édeskömény pozitív hatással lehetnek a bélflóra egyensúlyára. Teaként fogyasztva is kedvezően hatnak a belekre.
Iktass be szüneteket
A legalább 4 órás evésszünetek tehermentesítik a testet, és még a vonalaknak is jót tesznek. A beleknek a szünetekben elég idejük van regenerálódni. A mozgás és a sport felfrissíti a testet és a szellemet.

Fogyassz a jó zsírokat

A bevitt zsírok minősége döntő jelentőségű. Az egyoldalú, zsíros étrend hosszútávon komolyan megterhelheti a bélrendszert. Naponta egy marék olajos mag nemcsak jó zsírokkal, hanem rengeteg rostanyaggal is ellátja a szervezetet.

Inni. Inni. Inni.

Nem lehet elégszer elmondani: igyál az egészségedért „Napi legalább 2 liter víz vagy édesítetlen gyógynövénytea átmossa a bélrendszert” – mondja Kocijan.

Kerüld a bélflórakárosítókat!

Az egészségtelen életstílus, a stressz, az alkohol, a cukor, az állati fehérjék, valamint a gyógyszerek –antibiotikumok, szteroidok, fájdalomcsillapítók vagy hashajtók – szedése károsítja a bélflórát. Minél kevesebbet veszünk be az utóbbiakból, annál egészségesebbek maradnak a beleink. Néha viszont sajnos elkerülhetetlen, ezért fontos, hogy csak orvosi utasításra szedjük őket.