Active Beauty
Szőrtelenítésről férfiaknak: A helyes technika

A legjobb módszerek

Szőrtelenítésről férfiaknak: A helyes technika

Azt, hogy egy férfinak erős vagy gyenge a szőrzete, elsősorban a szervezetében lévő androgén hormonok, mint a tesztoszteron és a DHT szintje határozza meg. Ezek befolyásolják a szőrösödés mértékét.
Ugyan a tesztoszteron serkenti a szakáll- és a hónaljszőrzet növekedését, viszont ugyanez a hormon felelős a hajhullásért is. A kopaszodás tehát nem jár együtt a szakáll és a test többi részén található szőrzet kihullásával. Azok eltávolítására azonban sok jó módszer kínálkozik.  
 

Mellkas és hónalj

A mellkas- és hónaljszőrzetet viszonylag egyszerű eltávolítani. Aki teljes mértékben meg szeretne szabadulni tőle, az leborotválhatja, aki pedig csak rövidíteni szeretné a szőrszálakat, annak egy testszőrnyíróval érdemes munkához látnia. Aki hajlamos a szőrbenövésre és a kipirosodásra, az választhatja a cukorpasztás epilálás vagy a gyantázás módszerét is. Ugyan ezek a kezelések rövid ideig tartó, intenzív fájdalommal járnak, viszont az eredmény jóval tartósabb, mint a borotválásnál, és a szőrszálak is puhábban nőnek vissza.
 

Az intim terület szőrtelenítése

Aki rosszul viseli a brazil gyanta okozta fájdalmat, a legjobb, ha borotvát ragad: a borotválás nem ok nélkül a legelterjedtebb módszer az intimszőrzet eltávolítására. Különösen alkalmasak erre a feladatra a kombinált készülékek, amik szőrnyíróként és borotvaként is funkcionálnak. Ezzel először rövidre nyírhatod a különösen hosszú szőrszálakat, mielőtt teljesen leborotválnád őket. Szőrtelenítő krémekkel is hatékonyan eltávolíthatod a szőrt erről a területről, viszont azokat először mindenképpen egy kis bőrfelületen ajánlott tesztelni, mert az intim terület bőre különösen érzékeny.
 

Sima férfi lábak?

Nyári napsütésben csillogó, sima lábai már rég nem csak a nőknek lehetnek. Sok sportos férfi – elsősorban a kerékpárosok, fitness- és csapatsportolók – borotválja a lábát. Ennek nemcsak esztétikai, hanem fiziológiai oka is van: a borotvált lábak egyszerűbben bekenhetők napfényvédő- és hidratálókrémekkel. Ezenkívül a sebkezelés is jelentősen egyszerűbb, ha nincsenek benőtt és gyulladt szőrszálak az adott területen.
 

A vállak és a hát

Sok férfit zavar, ha szőrös a háta. Ápoltabbnak érzik magukat szőrtelenül, és amellett, hogy a csupasz bőrbe az ápolótermékek is optimálisabban szívódnak be, a hátizomzat is jobban érvényesül, ha sima a bőrfelület. Azt gondolhatjuk, hogy a hát szőrtelenítése különösen nehéz feladat lehet: hiszen ez a testrész igazán nehezen elérhető. Bemutatunk három módszert, amivel mégis sikerülhet:
 

1. Borotva

A borotválás a hátszőrzet eltávolításának a legegyszerűbb módja, főleg akkor, ha viszonylag sietős a dolgunk. A saját hátunk leborotválása azonban akrobatikus kihívásnak tűnhet. Mindenképpen jól jön egy segítő kéz, aki segít leborotválni azokat a részeket, amiket nem tudsz elérni. A módszer másik hátránya: akár már néhány órával a borotválás után is érezheted, ahogy megjelennek az első apró borosták a bőrödön. A lehető legsimább eredményért borotválás előtt radírozd le a hátadat. A borotválkozó zselé könnyű siklást biztosít a penge számára. Fontos: a borotvát a szőrszálak növekedésével megegyező irányban húzd végig a bőrödön! Borotválás után egy nyugtató testápoló puhává varázsolja a bőrt, és segít megakadályozni a szőrszálak benövését.
 

2. Gyantázás

A borotválkozással ellentétben a gyantázás vagy a cukorpasztás epilálás után sokáig – körülbelül három-négy hétig is – örülhetsz a sima eredménynek. A gyantázáshoz a gyantát patronban melegítik fel, majd felkenik a bőrre – és egy vlies csíkkal gyorsan lehúzzák róla. Így a szőröcskéket a gyökerükkel együtt távolítják el.
 
Ahhoz, hogy hatékony legyen az eljárás, a szőrszálaknak legalább fél centiméter hosszúaknak kell lenniük a gyantázás pillanatában. Egy-két nappal a kezelés előtt javasolt leradírozni a bőrt, a kezelés napján pedig már nem szabad bekrémezni a kezelendő bőrfelületet. Mivel a gyantázás során a szőrszálakat a növekedésükkel ellentétes irányban távolítják el, meglehetősen fájdalmasak lehetnek a kezelés percei. Kevésbé kellemetlen eljárás a sugaring, azaz a cukorpasztás epilálás.
 

3. Sugaring

A cukorpasztás epilálás során egy cukorból és citromléből álló felmelegített pasztát visznek fel a bőrre. A cukorpaszta körülöleli a szőrtüszőt, és körbefogja a szőrszálakat. A gyantázással ellentétben a sugaring előtt nem szükséges radírozni, ugyanis a cukor csak az elhalt bőrdarabkákra ragad rá. A szőrszálaknak elég 0,3 centiméter hosszúnak lenniük a szőrtelenítéshez. Ezen kezelés után is van egy jó hónapunk a zavaró szőrszálak ismételt megjelenéséig. Hátrány: a kezelés valamivel időigényesebb, mint a hagyományos gyantázás.
 

4. Lézeres/IPL eljárás

Tartós szőrtelenséget a lézeres vagy a IPL (fényimpulzsos) kezelések által érhetünk el. Ha ezt nem egy kozmetikai stúdióban szeretnéd elvégeztetni, akkor otthonra is vásárolhatsz magadnak egy ilyen gépet. A hátszőr teljes és tartós eltávolításához több kezelésre is szükség van.
 
Ezen készülékek és kezelések viszonylag drágák, és leghatékonyabban a sötét szőrszálakat képesek eltávolítani. És: a szőrtelenítő kúrát már télen ajánlott elkezdeni, ugyanis lézeres kezelés után a bőrt nem érheti a napnak.