Active Beauty
Szőrtelenítés: A 6 legjobb szőrtelenítő módszer

Alcím: Szőrzet

Szőrtelenítés: A 6 legjobb szőrtelenítő módszer

Az utóbbi időben számos korszerű, a technika fejlődése folytán elérhetővé vált kezelési módszer mutatkozott be. Ha nem tudtad eldönteni, melyik lenne a számodra legmegfelelőbb metódus, itt bemutatjuk a 6 leghatékonyabb szőrtelenítő kezelést:
 

1.) A szőrtelenítő klasszikus: a borotva

A borotva nem alaptalanul a legnépszerűbb szőrtelenítő eszköz. A borotválkozás a gyakorlottak számára csupán egy néhány perces folyamat, ráadásul teljesen fájdalommentes. De vajon hogy kell helyesen borotválkozni? A vizes borotválkozáshoz fontos a bőr forró vízzel való felpuhítása. A borotvahab és a borotválkozó zselé védőréteget képeznek a bőrön, aminek köszönhetően a borotva könnyedén siklik végig a szőrtelenítendő testrészeken. Az egyetlen hátránya: a borotválkozást követően akár már egy napon belül is megjelenhetnek az első borosták. A környezettudatos vásárlók biztonsági borotva beszerzésével jóval kevesebb hulladékot termelnek az egyszerhasználatos termékek használóinál.
 

2.) A zavaró szőrszálak legyantázása

Meleg vagy hideg gyanta? Melyiket választod? A kozmetikai stúdiókban a szakemberek meleg gyantával dolgoznak, és egy szempillantás alatt eltávolítják a nemkívánatos testszőrzetet. Aki ezt otthon is kipróbálná, az hideg vagy a meleg gyantával is elvégezheti ezt a műveletet. Mindkét fajta vásárolható otthoni használatra is. Fontos: a gyantát mindig a szőrszálak növekedésével megegyező irányban vigyük fel a bőrre, és azzal ellentétesen húzzuk le. Valószínűleg kicsit fájni fog, a legjobb eredményt mégis a hirtelen lehúzással érheted el, és 4-6 hétig élvezheted a sima szőrtelenséget.
 

3.) Fájdalommentes szőrtelenítés a szalonban: a cukorpasztás epilálás

A cukorpasztás szőrtelenítés a gyantázás kíméletesebb testvére. A hozzánk keletről érkező cukorpasztás eljárás jóval kevésbé fájdalmas, mint az epilálás vagy a hagyományos gyantázás. Ennek az az oka, hogy a cukorpaszta a szőrszálakat azok növekedési irányával megegyező irányban tépi ki. Különösen az érzékeny bőrűek, allergiások, neurodermitisszel küzdők vagy a várandós hölgyek számára ajánlják ezt az eljárást. Ezen szőrtelenítési metódus egy kellemes mellékhatással is jár: a szőrrel együtt az elhalt hámréteget is eltávolítja, és sima, selymesen puha érzetet hagy maga után. Ahogy a gyantázást, ezt a kezelést is elvégeztethetjük egy szakemberrel, de mi magunk otthon is nekiállhatunk. Az eredmény 4-6 hétig tart.
 

4.) Szőrtelenítő krémmel a szőröcskék ellen

Mint a borotválás: ez a szőrtelenítési eljárás is teljesen fájdalommentes. A szőrtelenítőkrémek kémiailag feloldják a szőrszálakat, és akár egy milliméterrel a bőr felszíne alá is képesek behatolni. Így a bőr tovább marad borostamentes, mint borotválás után. A kezelést követően körülbelül 3-6 nap múlva jelennek csak meg az első szőrszálacskák. Tipp: Mielőtt a krémet nagy felületen használnád, tanácsos egy kis részen tesztelned a hatását. Ha 24 órán belül nem lép fel allergiás reakció, akkor nyugodtan munkához láthatsz.
 

5.) Epilálás – így sikerül jól (szakértői tippek)

Az epilálásnál a problémát a gyökerénél ragadjuk meg. Az epilátor száz apró csipeszként húzza ki a szőrszálacskákat a bőrből. Aki ezt olvasva megijed kissé, annak érdemes emlékeztetnie magát az epilálás nagy előnyére. Mivel a készülék a szőrszálakat a gyökerükkel együtt távolítja el, a bőr akár 4 hétig is szőrtelen és sima maradhat. Ahogy a borotkozást, úgy az epilálást is megkönnyíti a bőr meleg vízzel való felpuhítása. Szakértői tipp: epilálás előtt egy gyengéd peeling megakadályozza a szőrbenövést. Ma már sok vízálló epilátort találsz a piacon, ami zuhany alatt is használható.
 

6.) Tartós szőrtelenítés IPL (Intense Pulsed Light) technológiával

Az IPL kezelést kipróbálók enyhe kis csípésszerű, tűszúrásszerű érzést tapasztaltak. Cserébe viszont a kezelt területek tartósan szőrtelenek maradnak. De vajon hogy működik? A lézer fényenergiája a leadott villanás során a szőrszál melaninjában elnyelődik, és a szőr, mint vezető eljuttatja azt a szőrszál gyökeréhez. A kezelés hatékonyságának szempontjából a legjobb, ha a szőrszál minél sötétebb, míg a bőr minél világosabb. Mivel a test különböző részein lévő szőrszálak növekedési ciklusa eltérő, illetve a test felületén több millió szőrtüsző található, nem lehet azt remélni, hogy már egy kezelés hatására a kezelt területen lévő összes szőrtüsző elpusztul. Átlagosan kb. 3-10 kezelésre van szükség ahhoz, hogy a szőrtüszők elhaljanak.