Active Beauty
Megnyugvás és ellazulás: ez az 5 tipp segít!

Stresszcsökkentés

Megnyugvás és ellazulás: ez az 5 tipp segít!

Aki egy stresszes nap után meg szeretné nyugtatni a lelkét, annak kívülről befelé kell dolgoznia. Ezek a wellness- és szépségrituálék a testünkön keresztül vezetnek a lelkünkhöz, amit jóérzéssel és békés nyugalommal töltenek fel. Próbáld ki őket!
 
A lelki egyensúly helyreállítására nemcsak a jógaórák adnak lehetőséget, hanem a fürdőszobádban is tehetsz érte ezt-azt. Mindenki képes kikapcsolódni, ellazulni. Egyszerűen csak csukd be a fürdőszobád ajtaját – és próbáld ki a következő tippeket:

 

5 tipp a megnyugváshoz és ellazuláshoz

1. Sok meleg
A meleg egy stressz elleni csodaszer. Melegben ugyanis ellazulnak az izmok, kitágulnak az erek, lelassul a vérkeringés, a légzés pedig mélyebbé válik. A test megnyugszik. A szellem pedig követi őt. Tehát: csavard fel a fürdőszobában a fűtést. Engedj meleg vizet a fürdőkádba, a lelkedet pedig egy csésze gőzölgő teával hangold a nyugalomra. És nagyon fontos: melegítsd elő a törölközőt és a fürdőköpenyt a radiátoron.
 

2. Színfürdő
A színek a szemeinken keresztül hatnak az érzelmeinkre. Bebizonyították, hogy a narancssárga és a vörös árnyalatok élénkítő impulzusokat küldenek, a zöldek és a kékek pedig nyugtató, harmonizáló és vigasztaló hatásúak. Használd te is ezeket az effekteket: léteznek olyan fürdőadalékok, amik nemcsak ápolóanyagokkal gazdagítják a fürdővized, hanem bőrbarát színpigmentjeikkel meg is színezik azt. Ezenkívül speciális, színesfényű lámpákkal is különleges hangulatot teremthetsz a fürdőszobádban.
 
3. Mély légzés
A légzés energia. És ezt nem csak a kínai orvosok (HKO) gondolják így. Ezt mindenki tudja, aki megtapasztalta már, hogy milyen nyugtató hatást gyakorol is ránk néhány nagy levegővétel. Aki nemcsak higgadtabbá, hanem egyúttal szebbé is akar válni általa, annak meleg vízgőzt érdemes belélegeznie: tölts meg egy nagy tálat forró (de nem forrásban lévő) vízzel, tégy bele 2-3 kamillateafiltert, majd tartsd a gőz fölé az arcod, a fejedre és a felsőtestedre pedig teríts egy nagy törölközőt, csukd be a szemed és lélegezz – mélyen, lassan és nagyon tudatosan.
 

4. Nyugtató rutinok
Aki összességében kiegyensúlyozottabbá akar válni, annak többet kell tennie annál, minthogy néha-néha kilép a háborgó mindennapokból. Érdemes naponta lehetőséget teremtenünk magunknak a befelé figyelésre, hogy a stresszszintünknek esélye se legyen a nap folyamán az egekbe szökni. Gondold végig a reggeli rutinodat, és azt is, hogy mely szépségápolási termékeket használod reggel. Mit szólnál egy reggeli pakoláshoz meditációval kombinálva, mely rituálé a bőrt és a lelket egyaránt kényezteti? Szánj tehát rá néhány percet a reggeledből: vigyél fel egy pakolást vagy egy hagyományos ápolókrémet (hiszen a bőrödnek nincs mindennap intenzív ápolásra szüksége), ülj le, helyezkedj el kényelmesen – és amíg az ápolótermék hat, ne csinálj mást, csak hallgasd a csendet. (Oké, ha kisgyerekeid vannak, akkor ez meglehetősen nagy kihívás lesz…) Míg az ápolószerek ápolják a bőröd, a szellemednek lehetősége lesz egy kicsit lecsendesedni. A hatás: aki rendszeresen megajándékozza magát efféle odafigyelő pillanatokkal, kiegyensúlyozottabbá válik, és ehhez a reggeli nyugalomhoz a hektikus mindennapokban is könnyedén vissza-vissza tud majd nyúlni.
 

5. Kézápolás és -lazítás
Állandóan dolgoznak: a házat takarítják, a klaviatúrát ütögetik vagy a teniszütőt markolják erősen. Rendszeresen használjuk őket, folyamatosan szem előtt vannak, és a lelkiállapotunkról is árulkodnak. Figyeld csak meg: zaklatott pillanatokban ösztönösen ökölbe szorítod őket. Vizsgáld meg, milyenek: lazák az ujjaid és a tenyered? Vagy inkább feszített állapotban vannak? Most akkor lazítsd el őket. És ápold őket – ezzel a lelkedet is. Fogj egy kézkrémet, és kezdd el vele masszírozni: először a tenyereidet, majd az ujjaidat simogasd végig. Aprócska tipp: a csuklónk felső és alsó felén akupresszúrás pontok találhatók, amelyek stimulálásával oldhatjuk magunkban a feszültséget. Egyszerűen csak nyomd ezeket erősen néhány másodpercig. Az ilyen relax-masszázs rendkívül hatékony elalvás előtt (ilyenkor az ápolóterméknek több ideje van hatni), de a mindennapos akut esetekben is segíthet. Próbáld ki. Lehet, hogy jól fog esni. Hiszen egy masszázs mindig jót tesz; akkor is, ha már eleve nyugodt és kiegyensúlyozott vagy.