Active Beauty
Előrejelzés: napos!

Felkészül, vigyázz, kész, nyár

Előrejelzés: napos!

Hív a napozóágy! Valószínűleg idén inkább a balkonon vagy a kertben, mintsem egy déli tengerparti strandon áll majd, viszont ez távolról sem azt jelenti, hogy a fényvédelem várhat addig, amíg ez utóbbira sikerül ráfeküdnünk. Hogy a bőrünknek ősszel se kelljen semmit megbánnia, a nyaralásprojekt már most elstartol: frissen feltöltött nedvességraktárakkal, gyengéden leradírozott és sima bőrrel – és egy kevés nyaralás előtti barnasággal a flakonból.

Szelíd ráhangolás

Ugyan a napsugárzás intenzitása nem olyan erős, mint a Földközi-tengernél, az UV-sugárzás idehaza is képes orvosolhatatlan károkat okozni a bőrünkben. Hogy ezeket megelőzzük, már tavasszal szoktassuk lassan a naphoz azzal, hogy – a veszélytelen reggeli órákban vagy késő délután – alaposan bekrémezve a szabadban tartózkodunk. Az óvatos előbarnulás nemcsak a bőr önvédő képességét, hanem a hangulatot és a szervezet D -vitamin-termelését is felturbózza. Ezenkívül a bőrünket béta-karotin-készítményekkel belülről is erősíthetjük, ami ráadásul a napallergia kialakulásának veszélyét is csökkenti, ahogy Sonja Schneider, az osztrák dm minőségtrénere magyarázza. Ha pedig még egy olyan applikációt is elindítunk, amin a tenger hullámzását hallgathatjuk akár órákon keresztül, szinte az óceán partján érezzük majd magunkat.

Simogatni valóan puha bőr

Ha a szürke és sápadt arcbőr helyett az aranyosan csillogó eredményt célozzuk meg, először is el kell távolítanunk róla az elhalt hámdarabkákat, és fel kell töltenünk nedvességraktárait. Az óceánparti élményt gyengéd tengeri sós peelingek hozzák el a fürdőszobánkba, a saját citrusgyümölcsös illatkompozíciók és az eukaliptusz pedig távoli országokba repítenek minket – csak a szemünket kell becsuknunk hozzá. Zuhanyzásnál finoman bemasszírozva, majd leöblítve újra simává és puhává teszik a bőrt.

Az arcról egy gyengéd enzimpeeling néhány perc után leoldja az elhalt hámsejteket. Az érzékeny bőrűek kellő körültekintéssel használják ezeket a nem mechanikai peelingeket, mert bizonyos körülmények között allergiás reakciót válthatnak ki.

A különösen egyenletes barnaságért Sonja Schneider heti egyszeri testradírozást javasol, mert a bőr 28 naponként újul meg teljesen. Ha a napozáskor még régi hámdarabkák vannak jelen a bőrön, akkor alattuk a bőr nem barnul le, és így enyhén foltossá válik.

A bőr minden radírozás után hálás a nedvességpótlásért. „A száraz, hámló arcbőrrel rendelkezőknek a dm kozmetikai stúdiójában speciális felépítő kezeléseket kínálunk” – magyarázza Sonja Schneider. Most tavasszal még használhatunk gazdagabb textúrájú krémeket, a forróbb, izzadós időszakban viszont általában elegendő a könnyebb, hűsítő hatású ápolás kevésbé zsíros krémek vagy zselék formájában. Ezek önbarnítók és naptejek alapjaként is jobban megállják a helyüket, mert azok magas lipidtartalmú ápolótermékekre kerülve kevésbé hatékonyak.
 
A sima jobban barnul

Bekrémezéskor érezni fogjuk, ha itt az ideje a következő szőrtelenítésnek. Hogy a bőrünk a lehető legtovább maradjon pihepuha, Sonja Schneider cukorpasztával vagy hagyományos gyantával való szőrtelenítést ajánl. Mindkét metódust 4–6 hetente javallott megismételtetni a kozmetikusnál, és utána legalább 48 órán keresztül nem tanácsos napra menni. Egyébként alig van különbség a két módszer között.

A hagyományos gyantázás ugyan gyorsabb a cukorpasztás eljárásnál, viszont ehhez a fogakat kicsit erősebben kell összeszorítani, mert a felmelegített gyantát a felvitel után a szőr növekedésével ellentétes irányban húzzák le, hogy a szőrszálakat a gyökerükkel együtt távolítsák el. A cukorpasztás szőrtelenítés során a citromléből és cukorból készült krémet kis területre viszik fel, az leszivárog a szőrtüszőig, körülöleli a szőrszálat, és azt finoman, a növekedésével megegyező irányban távolítják el. A hagyományos gyantázásnál legalább 0,5 centiméter hosszú szőrszálakra van szükség, míg a cukorpasztás eljárásnál csupán 0,3 centiméter hosszúakra, viszont utóbbi előtt nem szabad bőrradírozást végezni.

Aki néhány testrészén szeretne tartósabban szőrtelen maradni, annak télen egy IPL (Intense Pulsed Light) szőrtelenítésre érdemes időpontot foglalnia. A technológia lényege, hogy a kibocsátott fényenergiát elnyeli a szőrszál és a szőrtüsző pigmenttartalma, majd az hőenergiává alakul át, és kiégeti a növekedési fázisban lévő szőrtüszőket. Az IPL annál hatékonyabb, minél világosabb a kezelt bőr – magyarázza Sonja Schneider. Ha e mellett a kúra mellett döntünk, érdemes időben elkezdeni, mert szőrnövekedéstől és bőrtípustól függően 4–6 hetente 6–10 kezelésre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Előtte és utána több napig nem javallott napozni és szaunába menni.

Barnaság a tubusból

Ha készre radíroztuk, krémeztük és szőrtelenítettük magukat, viszont a nyár még várat magára néhány hetet, akkor se kell barnaság nélkül maradnunk, mert a bőrünket már megfelelően felkészítettük egy kis csalásra. Ugyanis „a radírozás elengedhetetlenül fontos, hogy a barnítókrém egyenletesen jusson a bőrbe” – mondja Sonja Schneider. Az önbarnító termékek már tavaly nyáron is soha nem látott népszerűségnek örvendtek, ahogy az a Nielsen piackutató intézet felméréséből is kiderült. Németországban 2020 első félévében az előző évi statisztikához képest 13%-kal több önbarnító landolt a bevásárlókocsikban.

A flakonból barnulás mindenképpen egészségesebb és időjárásfüggetlenebb, mint a napon sülni. Ezenkívül a barnaság intenzitását is egyszerűbb befolyásolni. A mélybarnító speciális termékek, az úgynevezett „dark bronzing lotion”-ök már szinte egy kis Földközi-tengert is elhoznak hozzánk.

Minden kezdőnek azt tanácsolják a szakemberek, hogy először csak vékony rétegben vigyék fel a terméket. Az önbarnítók a végleges intenzitásukat csak átlagosan 3 órával a bekrémezés után érik el. Aki egyből egy vastag réteggel kezd, annak a kívántnál intenzívebb barnaságra kell számítania, ami egyenetlen is lehet. És akkor nincs más megoldás, várni kell. Sajnos csak mítosz, hogy a citrom segít eltüntetni a csíkokat. „Valamint az allergiás reakciók miatt veszélyes is a citrusgyümölcsökben található savakat felvinni a bőrre” – figyelmeztet Sonja Schneider.

Lehet, hogy az erősen elszarusodott részek – mint a könyök vagy a térd – nem azonos ütemben barnulnak a test többi részével, így ezeket jobb, ha az önbarnító használata előtt még egyszer bekenjük egy könnyű hidratáló ápolótermékkel. A hidratáló összetevőket tartalmazó önbarnító tejek is jól alkalmazhatók száraz bőrön. Az önbarnítók felvitele után mindig mossunk alaposan kezet!


A krémekben lévő, barnulást segítő összetevők már a nappal való rövid érintkezés után nyárias bőrszínt varázsolnak. Ám nem szabad elfelejteni, hogy a flakonból nyert barnaság nem nyújt védelmet a napsugárzás ellen!


 

Napos finálé

Ha pedig végre megérkezik a napocska, azonnal fel kell vértezni magunkat a káros sugarakkal szemben. Amennyiben rövid időt töltünk a szabadban, például csak a munkahelyünkre vagy bevásárolni megyünk, bőrtípustól függően elegendő lehet egy 30-as faktorszámú fényvédő használata. Ilyen mértékű védelmet még néhány önbarnító termék is nyújt. Egy igazi strandolós naphoz viszont mindenféleképpen 50-es faktorszámú terméknek kell védenie a bőrt, mondja Sonja Schneider. Viszont a 11 és 16 óra közötti időszakra faktorszámtól függetlenül érvényes: irány az árnyék!

Elméletben „külön fényvédő terméket kellene használnunk a testünkre és az arcbőrünkre, hogy elkerüljük a bőrproblémák kialakulását” – hangsúlyozza Sonja Schneider. Ha zsíros az arcbőrünk, akkor mattító fényvédő termékekkel vehetjük elejét a nemkívánatos csillogásnak. Viszont a testünk ápolása kapcsán is csak óvatosan használjuk a túl zsíros krémeket, mert a bennük lévő lipidek eltömíthetik a pórusokat, és allergiát válthatnak ki. „Ezért inkább a könynyebb fényvédő spray-k használatát érdemes előnyben részesíteni.”

Aki szeret fejest ugrani a természetes vizekbe, az a legjobb, ha egy ásványi szűrőt tartalmazó fényvédő termékkel védi a bőrét a vízi élővilág megóvása érdekében. Akinek épp nincs lehetősége egy tóban hűteni magát, az speciális, aloé verát tartalmazó nyári termékekkel gondoskodhat a vágyott felfrissülésről. Ezt a hatóanyagot egyébként sok napozás utáni krém is tartalmazza, amikkel a bőrünket esténként kényeztethetjük – frissítő koktélként egy tökéletes nyári nap után.