Active Beauty
Bakuchiol: az új bőrápoló szupersztár

A bakuchiol növényi erővel varázsolja szebbé és feszesebbé a bőrünket. Elmagyarázzuk, miért szeretheti ezt az anyagot a bőrünk még a retinolnál is jobban.

Bakuchiol: az új bőrápoló szupersztár

Hallottál már a retinol növényi alternatívájáról? A bakuchiol a bőrre gyakorolt számos jótékony hatásának köszönhetően a szépségápolási piac legújabb szupersztárjává vált.

Mi az a bakuchiol?

A hatóanyagot az indiai babchi (psoralea corylifolia), másnéven malájtea növényből nyerik ki, amit már évszázadok óta a hagyományos kínai orvoslás és az ájurvéda egyik kedvelt gyógynövényként és kozmetikumaként tartanak számon. A bőrápolásban elsősorban a babchi növény magjaiból kivont olajat (bakuchiolt) használják, aminek antioxidatív és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Ugyan a bakuchiol kémiailag teljesen más struktúrájú, mint a retinol, mégis hasonló hatású.
 

Hogy hat a bőrre a bakuchiol?

Ahogy a retinol, úgy a bakuchiol is aktivizálja az úgynevezett retinoid receptorokat, és ezáltal serkenti a kollagénszintézist, gyorsítja a sejtmegújulást, és csökkenti a pórusok méretét. Továbbá antioxidatív hatású, megköti a szabadgyököket, és segít a ráncok kialakulásának megelőzésében. Ezenkívül a bakuchiol regenerálja a napkárosodott bőrt is, valamint visszaadja annak elvesztett rugalmasságát és feszességét. Ebből a hatásából elsősorban az érett bőr profitál. Ezenkívül a bakuchiol az akne és a pattanások kezelésében is jó szolgálatot tesz: gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságának köszönhetően segíthet gyorsabban begyógyítani a pattanásokat, és megelőzni az irritáció kialakulását.
 

Mik a bakuchiol előnyei a retinollal szemben?

A retinol (A-vitamin) használata a bőr kipirosodását, lehámlását vagy begyulladását idézheti elő, valamint kiszáríthatja és fényérzékenyebbé is teheti azt. Ezzel szemben a bakuchiolt minden bőrtípus jól tolerálja. Várandósoknak és szoptató nőknek nem ajánlott retinol hatóanyagot tartalmazó termékeket használniuk. A bakuchiolt azonban ők is nyugodt szívvel alkalmazhatják. Pontosabb információkért a bőrgyógyászt érdemes felkeresni.
 

Mely termékek tartalmaznak bakuchiolt?

A hatóanyagot arcápoló szérumokba, krémekbe és olajokba keverik. A textúra pusztán ízlés kérdése, és nincs hatással a hatékonyságra. Egyedül a koncentráció az, ami számít: 0,5-2% közötti töménység az ideális, amitől napi használat esetén szemmel látható eredményt várhatunk.