Active Beauty
5 új öregedésgátló sztárhatóanyag

Hatásos

5 új öregedésgátló sztárhatóanyag

Minden évnek megvannak a maga arcápolási trendjei. Bemutatjuk a mi öt aktuális kedvenc hatóanyagunkat, amik az utóbbi idők leghatásosabb öregedésgátló összetevőinek bizonyultak.
 

Probiotikumok

Leginkább a joghurtitalokból ismerjük őket, pedig a legújabb kutatások szerint öregedésgátló hatással is bírnak a probiotikumok. A bőrünk flóráját táplálva segítik a jó baktériumok elszaporodását, ami által erősödik a bőr természetes védekezőképessége. A probiotikumok gyulladásgátló hatásuknál fogva segítenek az akut bőrproblémák kezelésében. Ezenkívül a tejsavbaktériumok pozitívan hatnak a bőr pH-értékére is, ami a korral megváltozik, és kollagénszint csökkenéséhez vezet.
 

Niacinamid

Az új kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a B3-vitamin származék egy igazi mindentudó: ellensúlyozza az oxidatív stressz káros hatásait a bőrben, véd a szabadgyökökkel szemben, valamint javítja a bőr védekezőképességét, tehát hidratáltan tartja. Nyugtató hatású, és segít csökkenteni a pórusok méretét, valamint baktériumölő, mely tulajdonsága a pattanásos bőr ápolására is kiválóan alkalmassá tesz. Valamint: a niacinamidot nagyobb koncentrációban tartalmazó (5% feletti töménységű) termékek pedig még a pigmentfoltok halványításában és eltüntetésében is segíthetnek.
 

Retinol

Aligha van még egy ilyen jól bevizsgált hatóanyag, hatékonyságát megannyi kutatás bizonyítja. A retinol (A-vitamin) stimulátorként hat a kollagénszintézisre. Ezáltal serkenti a sejtosztódást és sejtmegújulást, és halványítja a pigmentfoltokat. A retinol megfelelő ismeretek nélkül használva irritációt okozhat, viszont léteznek szelídebb és jobban tolerálható A-vitamin származékok is. Például a növényi eredetű fitoretinol, ami ugyanúgy egyenletesebbé és feszesebbé teszi a bőrt, mint az „eredeti” anyag, viszont gyengédebb a bőrhöz.
 

Jó tudni

Hámlasztó hatása miatt érzékeny bőrön használva eleinte feszülést, kipirosodást és erős hámlást okozhat. Ezért a bőrt csak lassan szabad a retinol készítményekhez szoktatni, méghozzá úgy, hogy kezdetben csak minden második napon használjuk őket, majd pedig lassan növeljük a gyakoriságot.
 

Spermidin

A spermidin mint természetes anyag a test minden sejtjében megtalálható, legnagyobb mennyiségben a férfiak ondófolyadékában van jelen. A spermidin segíti az autofágiát, tehát a sejtek öntisztító folyamatának optimalizálását. Ennek során a sejtek szétszedik és kitakarítják a felesleges működésképtelen elemeiket. A már nem hatékony vagy rosszul működő sejtszervek, fehérjék és különféle törmelékek eltüntetésével a sejt ismét közelebb juthat az optimális működéshez. Számos kutatás megmutatta, hogy a spermidin anyag lassítja a bőrsejtek öregedését, és szerepet játszik a sejtek egészségének megőrzésében.
 

Hialuronsav

Nincs még egy olyan anyag, ami jól tárolja a nedvességet, mint a hialuronsav. Nem csoda, hiszen egy a bőrünkben is megtalálható természetes anyagról van szó. A hialuronsav extrém jól tolerálható és jó csapatjátékos: sok anyaggal kombinálható, amikkel egymás hatását erősíthetik. Az új előállítási eljárásoknak köszönhetően laboratóriumokban sikerült akkorára csökkenteni a hialuronsav molekulák méretét, hogy azok képesek a mélyebb bőrrétegekbe is behatolni. Az innovatív szépségápolási termékekben általában különböző méretű hialuronsav molekulák fordulnak elő – így minden rétegbe bejutnak, s ott képesek kifejteni hosszútávú, kipárnázó és hidratáló hatásukat.