Active Beauty
Vegán kozmetikumok: a leggyakoribb kérdések a fenntartható szépségápolási termékekkel kapcsolatban
Szöveg: Magdalena Langeder

Mert fontos a veganizmus

Vegán kozmetikumok: a leggyakoribb kérdések a fenntartható szépségápolási termékekkel kapcsolatban

A veganizmus már nem csupán egy trend. Sokak számára életmóddá vált. Épp ezért már nemcsak a konyhában van kiemelt szerepe, egyre inkább a fürdőszobában is. De mit értünk egyáltalán vegán kozmetikum alatt? Cikkünkben elhoztuk a válaszokat a leggyakoribb kérdésekre.

Mit jelent a „vegán kozmetikum”?

A vegán kozmetikumok nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket. Míg a vegán táplálkozás során többek között mellőzöd a hús, a tojás, a tejtermékek és a méz fogyasztását, a vegán kozmetikumok esetén az állati eredetű összetevők listája sokkal hosszabb. A samponokban például tilos keratint használni, mivel azt tollakból, patákból, illetve szarvakból állítják elő. Szintén állati eredetű a karmin, amit egyes rúzsok tartalmaznak, és a nőstény pajzstetvekből vonják ki. Ezeken kívül a méhviasznak és az olyan állati zsíroknak, mint a marhafaggyú vagy a lanolin (gyapjúzsír) sincs semmi keresnivalójuk a vegán kozmetikumokban.

Miről ismerhetők fel a vegán kozmetikumok?

Laikusok számára nem mond sokat az összetevők listája, mivel sok állati anyagot gyakran különféle nómenklatúrák rejtenek. Ki gondolná, hogy a koleszterin és a kollagén állati eredetű? A termékek megkülönböztetésénél az olyan szimbólumok lehetnek a segítségedre, mint a „vegán virág”. Ezzel a nemzetközileg használt minősítéssel azokat a termékeket fémjelzik, melyek nem tartalmaznak állati eredetű anyagot.

Minden natúrkozmetikai termék egyben vegán is?

Nem feltétlenül. A natúrkozmetikumok természetes, természetközeli és természetazonos összetevőket tartalmaznak. Ezek azonban nem zárják ki az állati eredetű anyagokat. Ezzel együtt a vegán kozmetikumok sem minden esetben natúrkozmetikumok. Ennek oka, hogy az állati nyersanyagokat gyakran szintetikus alternatívákkal helyettesítik.

Egy vegán termék automatikusan cruelty-free, azaz állatkísérletektől mentes?

Az, hogy egy termék nem tartalmaz állati eredetű anyagokat, sajnos nem jelenti egyben azt is, hogy nem tesztelték állatokon. Egy vegán termék tehát nem kaphatja meg automatikusan az állatkísérletektől mentes minősítést.
A cruelty-free termékek esetén a termékfejlesztés egyetlen szakaszában sem végezhetnek állatkísérleteket. Ez visszafelé azonban nem azt jelenti, hogy az állatkísérletektől mentes termékek vegánok, hiszen ennek ellenére tartalmazhatnak állati eredetű összetevőket.

Érzékeny bőr esetén javasolt a vegán termékek használata?

Alapvetően igen. Azonban ezek is tartalmazhatnak olyan összetevőket, melyek bőrirritációt okozhatnak. Allergia esetén először érdemes a könyökhajlatban tesztelned az adott terméket.

Öt rejtett, nem-vegán hatóanyag

  • Guanin: Az INCI-listában (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) a CI 75170 kóddal jelölik. Ezt a csillogó pigmentet, amit főként fényes körömlakkokhoz használnak, a hal pikkelyeiből nyerik ki. Ennek egy vegán alternatívája a mica nevű ásványi por.
  • Lanolin: Más néven bárányzsír. Főként ajakápolók és testvajak tartalmazzák. Vegán alternatívái a veganolin és a shea-vaj.
  • Lecitin: Ezt állati idegszövetekből, illetve tojásból nyerik ki, és főként a visszazsírozó hatása miatt használják előszeretettel krémekben és kenőcsökben. Vegán termékekben gyakran szója- vagy napraforgóolajjal helyettesítik.
  • Kollagén: Ez a hús- és tejipar egyik mellékterméke, amit halott állatok maradékaiból (csontból, ízületekből, ínakból) nyernek ki. Szerencsére már léteznek növényi alternatívák, melyeket a retek gyökeréből állítanak elő.
  • Karmin: Ezt, a pajzstetvekből származó színanyagot gyakran Cochineal/ Cochineal-kivonatként, Natural Red 4-ként, Crimson Lake-ként vagy CI 75740-ként, illetve E 120-ként tüntetik fel. Közép- és Dél-Amerikából származik, és piros pigmentként használják kozmetikai termékekben. Növényi alternatívái a cékla és a homoktövis.

Összetevők ellenőrzése okostelefonnal

Tény, hogy ez egy elég összetett téma, és a számos fogalom miatt könnyen el lehet bizonytalanodni abban, hogy egy termék vegán-e vagy sem. Ha biztosra szeretnél menni, akkor a „CodeCheck” elnevezésű applikáció lehet hasznos társad a vásárlásaid során. Az alkalmazással ellenőrizni tudod a kozmetikai vagy tisztító termékek, élelmiszerek és sok más fogyasztási cikk összetevőit. Androidra és iOS-re is elérhető.

Tipp: A vegán kozmetikumokról még több információt találsz a dm.hu-n.

Ezek a termékek passzolnak a fenntartható szépségrutinhoz: