Active Beauty
Bakuchiollal a fiatalos bőrért
Szöveg: Sándor Alexandra

Növényi „csodaszer”

Bakuchiollal a fiatalos bőrért

Egyre népszerűbbek a bakuchiolt tartalmazó szépségápolási termékek, amelyek többféle bőrprobléma, például a korai öregedés, a bőrelszíneződések és az akné ellen is bevethetőek.

Mi az a bakuchiol?


A bakuchiol egy indiai növény, a babchi néven is ismert Psoralea corylifoli magjának kivonata. Az ájurvédikus és a kínai gyógyászat évezredek óta használt hatóanyaga. A retinoidokhoz hasonlóan serkenti a bőr kollagéntermelését, ám még csekélyebb mellékhatásokkal. Többek között szérumokban és krémekben érhető el, amelyek más növényi hatóanyagokkal, például csipkebogyóval vagy moszatokkal kombinálják a bakuchiolt.

Hogyan működik?


A bakuchiol bőrnyugtató hatású, tehát kiválóan alkalmas érzékeny, kipirosodásra hajlamos, reaktív bőrre. Erőteljes antioxidáns is egyben, tehát segít felvenni a harcot a sejtkárosító szabadgyökökkel, aminek köszönhetően hozzájárul az öregedés jeleinek késleltetéséhez vagy mérsékléséhez, ráadásul ellenállóbbá teszi a bőrt a környezeti hatásokkal szemben. Mivel serkenti a kollagéntermelést, így helyreállíthatja a bőr rugalmasságát, kisimíthatja a finom ráncokat.

Gyulladáscsökkentő és feszesítő hatásának köszönhetően még olyan kényes bőrre is remek, amelyik hajlamos az aknéra, de már az öregedés jeleit is mutatja.A bakuchiol hatása


A bakuchiolt tartalmazó arcápolók segítenek a finom ráncok kisimításában vagy akár eltüntetésében, javítják a bőr textúráját, és egyenletesebbé teszik az arcszínt. Megnyugtatják a rozáceára vagy érzékenységi reakcióra hajlamos bőrt, így véget vethetnek a kellemetlen kipirosodásnak és feszülésnek. Léteznek olyan kozmetikumok, amelyek egyszerre tartalmaznak bakuchiolt és retinolt, így több fronton is támogatják a bőr egészséges egyensúlyát.

Hogyan használd a bakuchiolt?


A bakuchiol-tartalmú arcápolókat az arc és a nyak megtisztított bőrére érdemes felvinni. Az arcápolási rutin során a legkönnyebb terméktől haladj a gazdagabb textúrájú felé. Ha például folyékony bakuchiol szérumod van, akkor a hidratálókrém alá érdemes felvinned belőle néhány cseppet, míg a bakuchiolos nappali vagy éjszakai arckrém a szérum után következhet.

Számít a koncentráció!


Hatékonyság szempontjából sokkal fontosabb a koncentráció, mint az állag. Kutatások szerint 0,5-2%-os bakuchioltartalom szükséges a látható és mérhető eredményekhez, legyen szó bármilyen textúrájú és sűrűségű arcápolóról.