Active Beauty
6 dolog, amit nem tudtál a hialuronsavról – NYEREMÉNYJÁTÉK

A szépségipar csodaszere

6 dolog, amit nem tudtál a hialuronsavról – NYEREMÉNYJÁTÉK

Nincs még egy olyan öregedésgátló hatóanyag, ami annyira érdekes lenne, mint a hialuronsav. Nem csupán a ráncokkal szemben lép fel hatékonyan, de igazán különleges fizikai tulajdonságai is vannak.
 

Összegyűjtöttük a hialuronsav 6 legizgalmasabb jellemzőjét.

#1 – Nagy mennyiségű vizet képes megkötni
Ez a hialuronsav egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, ugyanis 1 gramm hialuronsav akár 6 liter vizet is képes megkötni – vagyis a saját súlyának 6000-szeresét. Ha vízzel kerül kapcsolatba, akkor sűrű, zselés állaga lesz, aminek köszönhetően a szervezetben kenőanyagként funkcionál, illetve ennek hála képes elraktározni a vizet.

#2 – A szervezetben természetes módon is előfordul
Ez a különleges anyag az emberi szervezetben természetesen is megtalálható. Például a szemgolyó 98 százalék víz és 2 százalék hialuronsav keveréke – ezáltal lesz stabil, rugalmas és fényáteresztő. A hialuronsav zselé védi az ízületeket és a porckorongokat a nyomástól és ütéstől. A hialuronsav főleg a bőrben található meg, ahol annak rugalmasságáért és a víz elraktározásáért felel.

#3 – A kor előrehaladtával csökken a termelése
Idővel egyre ráncosabb lesz a bőröd, aminek egyik fő oka, hogy a korral együtt csökken a szervezt a hialuronsav termelése. Több vizsgálat is igazolta az alábbi eredményeket:
  • 25 éves kortól csökken a hialuronsav koncentrációja
  • 40 éves kortól az eredeti mennyiségnek kevesebb mint a fele található meg a szervezetben
  • 60 éves kortól már csak az eredeti koncentráció 10 százalékát tartalmazza a test
#4 – Kisimítja a ráncokat
Ha a bőr veszít a hialuron tartalmából, akkor kiszárad és rugalmatlanná válik. Ennek következménye: előbb alakulnak ki ráncok. Ha azonban figyelsz ennek a hatóanyagnak a pótlására, akkor lelassíthatod ezt a folyamatot.
Amikor hialuronsavat kensz a bőrödre, az bejut a mélyebb rétegekbe is, ahol vizet raktároz el, így a bőrödet feltölti, ezáltal kisimítja a ráncokat. A bőröd sokkal frissebb hatást fog kelteni, emellett elasztikusabb és feszesebb lesz.

#5 – Elősegíti a kollagéntermelést
A hialuronsav képes bizonyos kötőszöveti sejteket, az ún. fibroblasztokat aktiválni. Ezek a bőr legfontosabb szerkezeti fehérjéi, melyek kollagént termelnek. A kollagén szintén a bőr feszességéért és rugalmasságáért felel. Tehát ha hialuronsavat tartalmazó krémeket használsz, akkor két legyet ütsz egy csapásra: kihasználod a hialuronsav közvetlen és a kollagén közvetett hatását.

#6 – Az orvostudomány is használja
A hialuronsavat az orvostudomány is előszeretettel használja. Megtalálható például szemcseppekben, mivel segíti a szem nedvesítését. Ezen felül toroktabletták és orrspray-k is tartalmazzák, méghozzá a nyálkahártyák nedvesen tartása és védelme miatt. Ízületi porckopás esetén pedig injekció formájába juttatják be az ízületekbe, ahol kenőanyagként és ütéscsillapítóként funkcionál.

Játssz velünk! 

Töltsd ki 2023. március 19-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható L'Oreal ajándékcsomag!

 

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el. 

EREDMÉNYHIRDETÉS

A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
- R-D. Erzsébet, Debrecen
- Sz. C. Regina, Tapolca
- R. Ildikó, Budapest
- I. M. Annamária, Csömör
- S. Csaba, Szombathely 
Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.