Sütőtök chutney: indiai kulináris élvezeket
Ősszel halmozzuk a gasztronómiai élvezeteket. Megkezdődött a sütőtökszezon, így az éttermekben az ínyencek a legkülönfélébb tökételeket ízlelhetik meg most. Különleges ízélményben lehet részünk, ha megkóstoljuk a sütőtök chutneyt – előétel falatként vagy őszi fogások raffinált kísérőjeként. Mutatunk egy receptet, amivel majdhogynem a Michelin csillagos éttermek színvonalát hozhatod el a saját konyhádba!
Made in India
A chutney egy indiai találmány, a szó maga angol, azonban hindi eredetű, és annyit jelent: „nyalni”, tehát mind a tíz ujjunkat megnyaljuk, ha egy jó chutneyt ehetünk. Indiában a chutneyt általában a kókuszdió gyümölcshúsából készítik, és különböző fűszerekkel, mint chilivel, mustármagokkal, gyömbérrel és kurkumával ízesítik. Miben különbözik az indiai specialitás a lekvártól? Abban, hogy hagymával, ecettel és indiai fűszerekkel készül, mely összetevők a chutney egyedülálló édes-savanyú ízét adják. Reméljük, receptünk beindítja a fantáziádat.Sütőtök-alma chutney
Elkészítési idő: 20 percHozzávalók:
- 1 hokkaido sütőtök (kb. 1 kg gyümölcshús)
- 2 fej hagyma
- 1 alma
- 1 marék mazsola
- 200 g dmBio nyers nádcukor
- 300 ml dmBio almaecet
- dmBio olívaolaj
- Fűszerek: só, fűszersó, bors, kurkuma, curry, fahéj, némi chili
- friss petrezselyem
- steril üvegek az elrakáshoz
Elkészítés:
Vágjuk félbe a tököt, távolítsuk el a magjait, mossuk meg, és vágjuk fel kis kockákra.
Hámozzuk meg a hagymát, mossuk meg az almát, és mindkettőt vágjuk apróra.
Pirítsuk meg a hagymát némi olívaolajon.
Adjuk hozzá a nádcukrot és az ecetet.
Tegyük rá az almát, a tököt és a mazsolát, és pároljuk össze az egészet fedő alatt.
Keverjük hozzá az aprított petrezselymet, és főzzük még egy kicsit.
Sóval, fűszersóval, borssal, kurkumával, curryvel, fahéjjal és egy kis chilivel ízesítsük.
Még forrón töltsük steril üvegekbe, csavarjuk rá a tetejüket, állítsuk fejre, és egy konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni őket. Ezt követően tároljuk az üvegeket sötét helyen (például a pincében vagy a spájzban). Felbontás után a chutneyt tároljuk hűtőszekrényben.
Kóstolási tipp: Mielőtt üvegekbe töltenéd a sütőtök chutneyt, tégy egy keveset félre belőle, és kóstold meg frissen sült kenyérrel, fóliás krumplival, fügével vagy egy finom sajttal.