Active Beauty
Ayurvéda: ezek az ételek hűtenek a legjobban nyáron
Szöveg:
olvasási idő: min
Keep cool!

Ayurvéda: ezek az ételek hűtenek a legjobban nyáron

Míg télen bizonyos élelmiszereket fogyasztva csak még jobban elkezdünk dideregni, addig nyáron kifejezetten élvezzük ezek hűsítő hatását. Nem szükséges ayurvéda szakértőnek lennünk ahhoz, hogy tudjuk: például az uborka, a spenót és az eper fogyasztása kifejezetten frissítően hat ránk.
Az evés nemcsak létszükséglet és örömforrás, hanem bizonyos folyamatokat is szabályoz a szervezetünkben. Az ayurvéda és a hagyományos kínai orvoslás (HKO) melegítő és hűtő hatású ételeket különböztet meg egymástól. Szervezetünk hűtéséhez ugyanis az kell, hogy a testünket megfelelő mennyiségű folyadékkal lássuk el.

Elsősorban a forró nyári napokon vesszük hasznát az élelmiszerek hűtő hatásának: különösen ajánlott ilyenkor hideg zöld, menta, zsálya teát kortyolgatni, vagy joghurtot és magas víztartalmú élelmiszereket, mint uborkát és a paradicsomot fogyasztani.

A következő listával kívánunk üdítő nyári napokat neked!

Az ayurvéda szerint az alábbi élelmiszerektől várhatunk hűtő hatást:

Uborka
97%-os víztartalmának köszönhetően az uborka kiválóan frissít, és emellett még az idegrendszerünkre is nyugtatóan hat.

Paradicsom
A paradicsom is sok vizet, valamint tekintélyes mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amiknek a szabadgyökök elleni védelemben van kiemelkedő szerepük. Nemcsak a nyers zöldségnek, hanem még a paradicsomlevesnek is van egy kellemes frissítő hatása.

Spenót
Mindegy, hogy püré, smoothie vagy nyerskoszt formájában fogyasztod: a spenót rengeteg keserűanyagot tartalmaz, ami ugyancsak segít átvészelni a nagy hőséget.

Saláta
A zöldsaláta is egyike a legideálisabb nyári ételeknek. Egy finom nyári salátában a klasszikus leveles saláta mellett az olyan összetevők, mint az uborka, a paradicsom és egy csepp citromlé is a felfrissülést támogatják.

Joghurt, túró és krémsajt
A savanyított tejtermék is kinyitják a belső hűtőszekrényünket. A déli országokban előszeretettel kombinálják őket uborkával, paradicsommal és más nyers zöldségfélékkel. A nagy hőségben nincs is jobb egy jó kis tzatzikinél!

Kókusz
Az ayurvéda szerint a kókuszchips, a kókusztej és a kókuszvíz is alkalmazható hőkiegyenlítésre, ha a hőmérséklet 30 Celsius-fok fölé emelkedik.

Eper
A 90%-os víztartalma és a rengeteg C-vitamin teszi az epret egészséges és frissítő hatású gyümölccsé, ami a viszonylag alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az egészségtudatos emberek egyik kedvenc nyáresti desszertjévé vált.

Dinnye
A dinnye is rengeteg vizet tartalmaz, és kiváló medenceparti snack, de különböző salátáknak is finom, nyárias összetevője. Ezért nyilvánvalóan a hűsítő ayurvéda receptekből sem hiányozhat. Készíts magadnak otthon mondjuk egy finom dinnyefagyit!

Citrus gyümölcsök
Frissen facsarva vagy felszeletelve: a citrus gyümölcsök kiváló szomjoltók, és csodásan frissítenek. Érdekes: a HKO szerint a citromot pont, hogy nem télen kellene nagyobb mennyiségben fogyasztanunk, hanem inkább nyáron kellene a hűsítő hatását élveznünk.

Menta
A mentalevelek nemcsak teában vagy jegesteában, hanem saláták és más ételek összetevőiként is kifejtik frissítő hatásukat. Ez a különböző mentafajták mentoltartalmának köszönhető. Ez az anyag stimulálja ugyanis a hidegreceptorainkat.

Zsálya
Ahogy a menta, úgy a zsálya is kiváló teaalapanyag. Míg télen a torokfájást és a köhögést csillapítja, addig nyáron túlzott izzadás ellen vethető be.

Zöld tea
Hűsítő, méregtelenítő és hidratáló hatása miatt a zöld tea az abszolút tökéletes nyári ital. Csak túl forrón vagy túl hidegen nem szabad nyáron fogyasztani, mert akkor a szervezetnek először megfelelő hőmérsékletűvé kell tennie, ami sok energiájába kerül, és a nagy munkában jól meg is izzad.

Melyik típushoz tartozol az ayurvéda szerint?

Az indiai gyógymód követőinek filozófiája szerint a külső és belső karakterjegyeink alapján mindannyian 3 testtípus egyikébe tartozunk. Ugyan mindegyik típusra jellemző tulajdonságból birtokolunk valamennyit, de nem egyenlő arányban. Némi önismerettel könnyen el tudjuk magunkat helyezni a 3 típus (dósa) egyikébe.

Míg a vata típusú emberek szervezetében a két legkönnyebb és mozgékonyabb elem, az éter és a levegő a domináns, addig a pitta emberekhez a tűz és a víz jegy kapcsolódik. A pitta típusú embereknek ezért alapvetően több vízre van szüksége, mint egy vatanak. A kapha a víz és a föld ötvözete a szervezetben, és az ilyen típusú embereknek kevesebb külső folyadékra van szükségük az életenergiájuk egyensúlyban tartásához.

Hogy mely típushoz tartozol, vagy melyik keverékformákat hordozod magadban, azt könnyen kiderítheted ennek a tesztnek a segítségével.

Az ayurvéda szerint a dósa-összetételünk megismerése is fontos ahhoz, hogy tudjuk, mivel sikerülhet nyáron hatékonyan hűteni magunkat. Mert nem mindenki szereti a nyarat úgy, mint a vata típusú emberek, és sokan a szabadidejüket inkább a hűvös lakásban vagy az erdőben töltik ilyenkor.
x
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.